Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d2d59386-c996-4622-a150-4c032d8a2611","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Töltés, hatótáv, ár – ezek a kulcstényezők a magyar vásárlóknál.","shortLead":"Töltés, hatótáv, ár – ezek a kulcstényezők a magyar vásárlóknál.","id":"20250512_Nincs-baja-a-magyaroknak-a-kinai-autokkal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d2d59386-c996-4622-a150-4c032d8a2611.jpg","index":0,"item":"137e21e3-7d59-46b1-913c-29567c501b57","keywords":null,"link":"/cegauto/20250512_Nincs-baja-a-magyaroknak-a-kinai-autokkal","timestamp":"2025. május. 12. 08:19","title":"Nincs bajuk a magyaroknak a kínai autókkal, nyitottabbak rájuk, mint bárki más Európában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4bb64d11-645a-4c30-ad52-3bffc2c916d3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az ausztrál Daniel Lalara egy örökletes betegség miatt már 10 éve nem tud megszólalni, a mesterséges intelligencia segítségével azonban most egy dalt költött a lányának – aki ugyanabban a betegségben szenved.","shortLead":"Az ausztrál Daniel Lalara egy örökletes betegség miatt már 10 éve nem tud megszólalni, a mesterséges intelligencia...","id":"20250512_mesterseges-intelligencia-betegseg-hang-zene-dal-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4bb64d11-645a-4c30-ad52-3bffc2c916d3.jpg","index":0,"item":"e8020467-4328-4a99-a1b8-36bf615e7838","keywords":null,"link":"/tudomany/20250512_mesterseges-intelligencia-betegseg-hang-zene-dal-video","timestamp":"2025. május. 12. 19:33","title":"10 éven át nem tudott megszólalni a súlyos beteg férfi, a mesterséges intelligenciával most énekelt a lányának – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f1526844-dc5c-4e3c-ace2-b88a34d63417","c_author":"Lackfi János","category":"360","description":"Az én hetem című sorozatunkhoz négy írót kértünk fel, hogy öt kulcsszót felhasználva írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Lackfi Jánosnak most az alábbi készletből kellett ihletet merítenie: mentalitásháború, záróakkord, odafigyelés, koppanás, szinodalitás.","shortLead":"Az én hetem című sorozatunkhoz négy írót kértünk fel, hogy öt kulcsszót felhasználva írjanak arról, miként élték meg...","id":"20250511_az-en-hetem-Lackfi-Janossal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f1526844-dc5c-4e3c-ace2-b88a34d63417.jpg","index":0,"item":"6790d112-f225-4447-84a2-d968b63ed755","keywords":null,"link":"/360/20250511_az-en-hetem-Lackfi-Janossal","timestamp":"2025. május. 11. 17:30","title":"Tetovált Ágica és a ferdeszájú: az én hetem Lackfi Jánossal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a80ff9c8-457b-467e-a3e4-fa65fa1d539d","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az európai ultranacionalistáknak immár nem kell szégyenkezve elhallgatniuk, miről fantáziálnak. Nem fenyegeti őket többé, hogy magukra vonják Amerika haragját – írja állásfoglalásában az osztrák lap.","shortLead":"Az európai ultranacionalistáknak immár nem kell szégyenkezve elhallgatniuk, miről fantáziálnak. Nem fenyegeti őket...","id":"20250511_Die-Presse-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a80ff9c8-457b-467e-a3e4-fa65fa1d539d.jpg","index":0,"item":"f6e3ff57-2929-422b-b207-9b04e9c6b57a","keywords":null,"link":"/360/20250511_Die-Presse-lapszemle","timestamp":"2025. május. 11. 09:00","title":"Die Presse-vezércikk: Jöhetnek a Trump- és Putyin-utánzók, Orbán is köztük lehet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"573aac3c-9565-42b1-bd26-d39fcd862513","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Mindig van feljebb.","shortLead":"Mindig van feljebb.","id":"20250512_fekete-zoltan-mnb-alapitvany-mav-palyaudvar-ingatlan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/573aac3c-9565-42b1-bd26-d39fcd862513.jpg","index":0,"item":"e3729a0a-7017-4f50-91b3-67af6b2964f1","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250512_fekete-zoltan-mnb-alapitvany-mav-palyaudvar-ingatlan","timestamp":"2025. május. 12. 08:53","title":"Most a MÁV ingatlanüzleteiért felel az a vezető, aki egykor az MNB-alapítványok befektetéseit irányította","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28a26336-64a4-4760-a3e7-2cff054a15fa","c_author":"Balogh Csaba","category":"tudomany","description":"Tévhit, hogy az otthon okosítása drága: néhány tízezer forinttal már el lehet indulni, a teljes rendszer aztán később egyedi igények alapján apránként felépíthető. Szakember nem szükséges, csak egy kis tervezés. Teszten a Meross kütyüi.","shortLead":"Tévhit, hogy az otthon okosítása drága: néhány tízezer forinttal már el lehet indulni, a teljes rendszer aztán később...","id":"20250511_olcso-okosotthon-rendszer-meross-hub-jelenletszenzor-ora-homero-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28a26336-64a4-4760-a3e7-2cff054a15fa.jpg","index":0,"item":"3c344fa8-cd6b-4bf1-8fe7-628b5bb274e3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250511_olcso-okosotthon-rendszer-meross-hub-jelenletszenzor-ora-homero-teszt-velemeny","timestamp":"2025. május. 11. 20:03","title":"20 ezer forinttal van értelme beszállni a lakásokosításba?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9f42a34f-1e30-432a-8140-6b00c5229f66","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Az érzelmileg elérhető, támogató, dicsérő szülő sokat segíthet, hogy a gyereke ne roppanjon össze az érettségivel, felvételivel járó stressztől. Mi nyomasztja ilyenkor a diákokat? Miért fontos a mentalizáció, illetve B és C terv készítése? Milyen viselkedés esetén érdemes szakembert felkeresni? És mi a teendő, ha a megmérettetés reggelén a gyerek bepánikol és nem akar elmenni vizsgázni?","shortLead":"Az érzelmileg elérhető, támogató, dicsérő szülő sokat segíthet, hogy a gyereke ne roppanjon össze az érettségivel...","id":"20250511_Vizsgazik-a-gyerek_Hogyan-tamogassuk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f42a34f-1e30-432a-8140-6b00c5229f66.jpg","index":0,"item":"4265828e-479e-4bad-a5a7-5f5aa7807094","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250511_Vizsgazik-a-gyerek_Hogyan-tamogassuk","timestamp":"2025. május. 11. 18:31","title":"Vizsgázik a gyerek – Hogyan támogassuk?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"019ca6b1-17ce-46ef-9730-e32019aabfeb","c_author":"MOHU","category":"brandcontent","description":"A MOHU az idei évtől sűrűbben viszi el a szelektíven gyűjtött hulladékot: ahol eddig csak havonta egyszer ürítették a papíros, műanyagos vagy fémes kukákat, ott mostantól kétszer gyakrabban számíthatunk a szállításra. Ez az 5000 lakost meghaladó településeket érinti, összesen 96 várost. Emellett folytatódik az is, hogy a korábban használt szelektív zsákokat kukákra cserélik.","shortLead":"A MOHU az idei évtől sűrűbben viszi el a szelektíven gyűjtött hulladékot: ahol eddig csak havonta egyszer ürítették...","id":"20250410_szelektiv-kukak_hulladekgyujtes_mohu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/019ca6b1-17ce-46ef-9730-e32019aabfeb.jpg","index":0,"item":"957e2935-36ff-475f-84ee-c9f387b4a2e9","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250410_szelektiv-kukak_hulladekgyujtes_mohu","timestamp":"2025. május. 11. 15:30","title":"Zsákok helyett gyakrabban ürülő szelektív kukák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Megnéztük az év eddig legnagyobb gasztro durranását, a Smashyt, ahol a vendég eteti az algoritmust.
“Mit árulnak itt?” – kérdezi egy szemüveges, francia sapkás idős férfi a Baross utcai Smashy Burger előtt a sorban állóktól. A sor hosszú, legalább 20 méter, nem csoda, hogy az öreget érdekli, mit adnak ott bent. “Hamburgert” – válaszolom. “Mit?!” “Hamburgert” – másodjára megérti, kinevet és elsétál. A válasz nem egészen pontos. A Smashy-ben ugyanis smashed burgert árulnak, nem klasszikus hamburgert.
A felkockázott hagyma megy először a sütőlapra, rá a golyóba gyúrt húspogácsa, amit a céleszközzel (egy kőműves lapátot kell elképzelni) kilapítanak (smashing). Fontos, hogy csak egyszer lapítanak, és csak a pogácsa egyik oldalát, különben kimegy belőle a dzsúsz, ami az ízét adja. Fordítás után megy rá két szelet amerikai sajt, az uborka, illetve attól függően, hogy classic-ot, vagy house-t kérünk, ketchup és mustár, vagy házi szósz. Top tipp: a house-t kell kérni, az a jó.
Fazekas István
A menüválaszték ennyi: a kétféle burger, hasábburgonya, kóla vagy víz. Valószínűleg ez az egyszerűség is hozzátett valamennyit a Smashy elképesztő népszerűségéhez. Nincs túlbonyolítva, amitől őszintének hat. Mostanra talán mindenkinek leesett, hogy a 100 oldalas, befotózott kajás étlappal működő helyekkel valami nem stimmel, nem lehet egyszerre jó az őzpörkölt és a bolognai. A Smashy tulajdonképpen egyfajta dolgot árul, de az jó. Ez a konstrukció a magyarországi vendéglátástól idegen, azt például még a legmenőbb pizzázók sem merik bevállalni, hogy csak margarithát meg marinárát adnak.
Szóval nix ugribugri, egy a burger, egy a zászló, de ez még nem elég ahhoz, hogy kígyók kígyózzanak egy hely előtt, ami egy hónapja sincs nyitva. Finom? Persze, hogy finom, itthon ilyet még nem ettem. Igazi junk food, de a kategóriájában a legjobb. De ez se lenne elég egy ekkora sorra, sok jó hely van, ami előtt nem szobroznak nyitástól zárásig folyamatosan legalább 20-an, sőt.
Fazekas István
“Nem fogjátok elhinni, milyen jó hamburgerezőt találtam a Kálvin téren” – mondja egy kereskedelmi TikTok-hang, a képen egy huszonéves, szemüveges arc dörzsöli a tenyerét, és a Kálvin tér felől a Baross utca irányába mutat. Sallai Márknak a Smashyről készült TikTok-ját több mint 675 ezren látták. Sallai gasztrovlogger, éttermeket, büféket és italokat tesztel, a videóit sokan nézik, van köztük már olyan, amelyik összeszedett félmillió megtekintést, de nem pár hét alatt. A smashy-s TikTok-ja óta egy új videója volt, azt még többen látták – Sallai berobbantotta a Smashyt, és fordítva. A videóban elhangzik, hogy “előre szólok srácok, ez a hely nemsokára nagyon tele lesz” – azt valószínűleg ő sem gondolta, hogy ennyire.
2024-ben már nem számít újdonságnak, hogy egy trend a TikTokon indul el, hogy egy termék vagy hely egy TikTok-videó miatt lesz nagy szám. A magyar-szerb határon működő embercsempész bandák a TikTokon hirdetik a szolgáltatásaikat. A videót ugyan nem a Smashy csinálta, hanem egy gasztrovlogger, de ez sem újdonság, David Portnoy amerikai médiavállalkozó One Bite Pizza nevű sorozata az egekbe tud emelni egy-egy pizzázót. Portnoy videói pár percesek, megeszik egy, vagy két szeletet, és tízes skálán értékeli a pizzát. Csinálja már egy ideje, de 9-es értékelést még csak pár hely kapott. Ezeknek a vállalkozásoknak abban a pillanatban, hogy Portnoy ítéletet mondott felettük, megsokszorozódott az értékük. Valami ilyesmi történt a Smashyvel is, bár Sallai közel sem akkora influenszer, mint a dollármilliomos Portnoy.
A Rogán Antal-felügyelte magyar titkosszolgálat szerint a tálibok irányítják azokat az afgán embercsempész-csoportokat, amelyek előszeretettel reklámozzák a szolgáltatásaikat a TikTokon. Jelenetek a magyar-szerb határról, embercsempész szemszögből, milliós nézettséggel.
A sorban állók közül mindenki a TikTokon látta a Smashy-t. A legtöbben most próbálják először, páran voltak, akik másodjára állják ki a sort, elhozták egy barátjukat. Hideg van, 4-5 fok és a szél is fúj, de így is legalább negyven ember áll előttem. “Kiugrunk ebédelni, azt' hoppá, két órás program” – röhög össze két középkorú férfi. Irigykedve nézem őket, ők már rendeltek, csak kint várakoznak. Nekem még legalább fél óra, ha nem több. A járókelők értetlenkedve nézik a kordonokkal szabályozott várakozókat. Egy japán lány megáll, előveszi a telefonját, megkeresi a helyet a Tripadvisoron, elmenti. A környező helyek alkalmazottjai sem szokták meg a látványt, dohányzás közben a sor hosszúsága a téma, a szemben lévő kávézó tulajdonosa azt mondja, ez megy már harmadik hete, ő még ilyet nem látott.
Fazekas István
A Smashy tulajdonosa és üzletvezetője Lehoczky Simon, egy, az átlagosnál magasabb, de egyébként átlagos kinézetű fiatal srác. Nem látszik rajta, hogy övé a legfelkapottabb burgerező Magyarországon, rajta is a smashy-s egyenruha van, mint a dolgozókon, foltos a nadrágja a burger szafttól. Zsoltárok 40:6 – a saját Instagram-oldalán ennyit írt az egyetlen kép alá, amin ő és az étterme van. “URam, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, amit fel tudnék sorolni.”
Azt mondja, a családja nem vallásos, sőt, de ő mióta tud beszélni, próbálkozik az imádkozással, egész egyszerűen nem tudja elképzelni a világot Isten nélkül. “Ezt is tőle kaptam” – mondja, miközben széttárja a kezét a Smashy emeletének egyik asztalánál, ahol beszélgetünk. Sokat dolgozott az építőiparban, lehúzott negyven napot az edinburgh-i karácsonyi vásáron Skóciában, “14 óráztam minden nap, sokat tanultam”.
Lehoczky Simon
Fazekas István
Smashed burgerrel először a budapesti Simon’s-ban találkozott. Ez volt az első ilyen burgerező Magyarországon, ma már négy helyszínen hirdetik az igét, miszerint a világ legjobb hamburgerét lapítják. A smashed burger létrejöttének egyébként praktikus oka van: az 50-es évek Amerikájában a hamburgerben utazó kifőzdéknél a legfontosabb szempont a sebesség, ha sokat kell várni, a vásárló elmegy, vagy be se jön. Ha a húspogácsát rányomják a sütőlapra, sokkal hamarabb elkészül, mintha csak ráhelyeznék és fordítgatnák.
Simon (mármint Lehoczky, nem a Simon’s-os Simon) is külföldről szerzett inspirációt a saját helyéhez. “A Seven Street New Yorkban, a Supernova Londonban, és már Prágában is van egy hasonló hely, én ezeket néztem” – meséli. Fél évet dolgozott a budapesti Simon’s-ban, mint üzletvezető, ott szerzett tapasztalatot, beszállítókat, kapcsolatokat. “Még amikor ott voltam, kísérleteztem a saját, házi szósszal, ami igazából a Big Mac-szószra akar hasonlítani. Emlékszem, még mondtam is a srácoknak a konyhán, hogy na, ez jó lett, jó lenne egy saját helyet nyitni, ahol ezt adjuk. Igazából rájöttem, hogy a Simon’s azért megy ilyen jól, mert egyedül van a piacon. Összeraktam egy komplett tervet, kivitelezéssel meg mindennel együtt, a helyet is kinéztem itt a Kálvinon, és találtam egy befektetőt. Akkor fogtam pár arcot a Simon’s-ból, és megcsináltuk a Smashyt.”
Fazekas István
Részt vettek a kivitelezésben is, “fugáztunk, gletteltünk, mindent csináltunk”. “Van egy spanom, aki egész jól rajzol, ő rakta össze a logót” – ami azért eléggé hasonlít a már emlegetett New York-i Seven Street logójára, de ezt már csak mi tesszük hozzá. Az alapanyag minősége nagyon fontos – vallja Lehoczki. “A mustár és az uborka is amerikai, a bucikat pedig tíz kilós nagy vajtömbökkel kenjük, attól ilyen finom.”
Még egy hónapja sincsenek nyitva, de már a terveiről kérdezem, lesz-e második hely? Azt mondja, sokat gondolkozik ezen, de egyelőre itt is alig éri utol magát: azután, hogy kijött Sallai videója, két hét telt el, mire elfogytak az emberek a hely elől. Keresik franchise ajánlatokkal, “rengetegen akarnak Smashy-t nyitni, de jó marketing, hogy áll kint a sor”. Ők maguk nem posztolnak a helyről sehova, etetik a vendégeket, a vendégek pedig az algoritmust. Elindítani a helyet körülbelül 40-50 millió forintba került, megkérdezem, mennyi idő alatt termeli ki ezt a pénzt ezzel a tempóval. Pár másodpercig a plafont nézi, aztán azt mondja: 2 hónap. Egyébként heti négy nap süt ő is, egy műszak 15 óra. De burgert már nem igazán eszik, “én már inkább csak minőségellenőr vagyok”.