szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárult A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék második fordulója. A Magyar Televízió szombat esti élő műsorában ismertették a top 12-es listát, a magyar olvasók tizenkét legkedvesebb könyvét.

Az egyes és kettes csatornán egy időben sugárzott "irodalmi showműsorban" vált ismertté, melyik 12 regény kapta a legtöbb szavazatot az áprilisban kihirdetett top100-as listáról. A 12 kedvenc könyv: Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura, A. A. Milne: Micimackó, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, Szabó Magda: Abigél, J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve, Fekete István: Tüskevár, George Orwell: 1984, Mihail Bulgakov: Mester és Margarita, Jókai Mór: Az arany ember, G. Garcia Márquez: Száz év magány.

Az irodalmi műsorban Horgas Eszter fuvolaművész, Gács Anna  irodalomtörténész, Lator László irodalomtörténész, Fáy Miklós kritikus és Varnus Xavér orgonaművész beszélgetett a top 100-as listán szereplő alkotásokról, illetve azokról a művekről, amelyek a második fordulóban az előzetes eredmények alapján a legtöbb szavazatot kapták.

A nagy könyv programiroda korábbi tájékoztatása szerint a beérkezett voksok alapján a műsor előtt pár nappal tudni lehetett: az első tizenkét helyezett mű fele-fele arányban magyar, illetve külföldi regény, s a legkedveltebb magyar és külföldi könyv csaknem azonos számú voksot kapott.

A szombat este ismertté vált egy tucat győztes alkotás alapján ismert személyek közreműködésével a nyáron "versenyfilmek" készülnek, amelyek a játék folytatásaként ősszel küzdenek meg egymással a Magyarország legkedvesebb regénye 2005 címért.

A top100-as listán az első három helyezett Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk és J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című regénye lett.

A brit minta alapján készült könyves szavazási játék február végén kezdődött, a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. Az olvasásra buzdító mozgalmat nyáron egy könyvtárbusszal reklámozzák majd a legjelentősebb fesztiválokon, köztük a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozón, a júliusi Volt Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, valamint augusztusban a Szigeten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban