szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kegyelem címmel rendezi meg nemzetközi amatőrfilm-szemléjét az idén a Faludi Ferenc Akadémia, amely október 24-ig várja a filmes pályamunkákat.

A tizenkettedik alkalommal megrendezendő filmszemle zsűrijének elnöke Francesco Casetti professzor, a milánói Sacra Cuore Egyetem rektora lesz. A fesztiválra kisjátékfilm, kísérleti film és dokumentumfilm kategóriában adhatnak be nevezéseket a filmesek.

Az elmúlt években szinte a világ minden tájáról érkeztek pályamunkák, de a leghangsúlyosabb a hazai főiskolások, egyetemisták jelenléte volt. Sok tehetséges fiatal számára jelent a szemle alkotási és bemutatkozási lehetőséget, a nyerteseknek szakmai ösztöndíjakat, anyagi támogatást és technikai hátteret ajánl fel a Faludi Ferenc Akadémia.

Az alkotók szabadon dolgozhatják fel a megjelölt témát: a kegyelem mindenkinek mást és mást jelent, így az alkotók fantáziájában bízva különféle műveket várnak a szervezők. Az elmúlt években mintegy száz alkotás közül válogathatott a zsűri.

A grémiumban évről évre a filmes szakma aktív tagjai voksolnak, a testületben már elnökölt Krzysztof Zanussi, világhírű lengyel filmrendező is. Tavaly a zsűrielnök Jacek Petriczky volt, Kieslowsky barátja és munkatársa.

Az intézet 1996-ban hirdette meg az első amatőrfilm-szemlét, amelyre minden évben legfeljebb 16 perces alkotásokkal lehet pályázni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Animációs sorozatot készít az Oscarra jelölt M. Tóth Géza

Várhatóan az év végén tűzi műsorra a Magyar Televízió (MTV) a Modern képmesék című, M. Tóth Géza rendező irányításával készülő animációs filmsorozatot - tájékoztatta a közszolgálati csatorna sajtóosztálya szerdán az MTI-t.

hvg.hu Tech

Töltsön le filmeket ingyen és legálisan!

Az internetes filmletöltés a mai sávszélességekkel már nem okoz gondot. Egy egész estés mozifilmhez is hozzájuthatunk néhány perc alatt. A kérdés csupán az, jogosan jutunk-e így a filmekhez.