A Szerencsjáték Zrt. lottózóiban jegyeket lehet venni - egyebek mellett - a Kárpátia koncertjeire is. E néven éppenséggel egy csángó népzenét játszó együttes is futott; ám ez a Kárpátia más: historizáló, határrevíziós rock, a Magyar Gárda-folklór része. És egyre népszerűbb. Egyre nagyobb helyeket tölt meg, s úgy látszik, a Magyar Rádió és a Szerencsejáték Zrt. sem talál töprengenivalót a csapat ideológiáján.

Ott, ahol zúg a négy folyó,
Ott, ahol szenvedni jó,
Ott, ahol kiomlott annyi drága vér,
Egy ezredévről mond mesét a szél
Búg a kürt az ősi vár fokán,
Honvéd áll a Hargitán,
Erdély szent bércére zúgva száll,
Visszaszáll a magyar turulmadár.
(Ott ahol, zúg az a négy folyó)

Kárpátia
Szalonképesek bárhol?
© karpatiazenekar.hu
A nyíltan szélsőjobboldali zenekarok - kik jobban a szélen állnak, kik kevésbé - nagyjából egy táborba tartoznak a hazai rockzenei szubkulturális palettán.

A Romantikus Erőszak - amelyről nemrégiben a Verzió Emberi Jogi Filmfesztiválon is bemutattak egy dokumentumfilmet -, a Magozott Cseresznye, vagy az Egészséges Fejbőr nem emelődik be egyelőre a hazai fesztiválkínálatba, médiába, a legitimációt és szélesebb körű elfogadottságot jelentő deszkákra egyelőre nem állnak fel.

Legfeljebb a Magyar Sziget és a Jobbik-közeli rendezvények jelentenek terepet számukra.

Hanem a Trianon-ressentimentre rájátszó, határrevíziót követelő rockerek, akik zenében melodikusabbak, szövegben puhábbak - bár az érzelgősség az egész "nemzeti rock" mezőnyétől nem idegen - úgy tűnik, bőven bent vannak a legitim szférában. Mindent szabad, ami nem tilos - ahogy a Bikini együttes emlékezetes bon mot-ja szól - s ez demokráciában rendjén is van. Mégis, a Kárpátia alig kódolt militáns üzeneteit és revansizmusát csak az nem veszi észre, aki nem akarja.

A Szerencsejáték Zrt. lottózóiban újabban jegyeket is lehet venni különféle rendezvényekre, s köztük a Kárpátia koncertjeire is. A lottózókban plakátok hirdetik a zenekart. Kérdésünkre, hogy nem zavarja-e a céget az együttes szellemisége, Somorai László szóvivő elmondta, minthogy egy menedzser-ügynökséggel állnak szerződésben, amely csomagban hozza a produkciókat, nincs módjukban egyet kiválasztani ezek közül, amelyet esetleg "nem kérnek". Somorai szerint pedig a Szerencsejáték Zrt-nek sem joga sem oka nincs "cenzúrázni" egyetlen produkciót sem; ha a működése törvényt nem sért, nincs mód egyetlen zenekart sem kizárni a jegyértékesítésből.

A revansrock úgy látszik, közszereplőknek is ínyére van olykor. Tavaly nyáron az mr1 Kossuth rádióban, a Történet, hangszerelve című műsorban Járai Zsigmond volt jegybank-elnök is megvallotta, kedvenc zenekara a Kárpátia együttes. És nem a moldvai csángó népzenét játszó együttesre gondolt. Ekkor még nem tudhatta, hogy a zenekarnak majd a nyíltan cigányellenes erődemonstrációkat rendező Magyar Gárda indulójához (ők himnusznak nevezik) is köze lesz, de a kötődéseikről biztosan volt fogalma.

Nem sokkal korábban szintén ugyanezen a rádióállomáson maga a zenekar nyilvánult meg a Határok nélkül című műsorban, s fejtette ki nézeteit. Meglehetősen zavaros történelmi hablaty volt ez, az együttes felvidéki utazásából farigcsált magának (s a köznek) világnézetet. Egy daluk kapcsán arról beszéltek, hogy Szlovákiában a magyar névviselet nehézségekbe ütközik. Nem volt a műsorban, aki helyre tette volna a pontatlanságokat. Arról nem szólva, hogy nálunk sem egyszerű, ha valaki szlovákként, Jakubová szeretne lenni, nem pedig Jakabné.

A Kárpátia lemezei (Istenért, hazáért; Tűzzel vassal; Így volt! Így lesz!; Hol vagytok, székelyek?) régóta az úgynevezett "nemzeti rock" hazai alapvetései közé tartoznak. S úgy látszik most már a main streamben is legitimációt nyert a historizáló, határrevíziós rock zászlóvivője. Pedig nemrégiben még a HVIM-mel (Hatvannégy Vármegy Ifjúsági Mozgalom) és Toroczkai Lászlóval mutatkozott és mozgott együtt a zenekar.

A Kárpátia hivatalos oldalán koncertdátumok tömegét találjuk, az együttes népszerű, sportcsarnokokat töltenek meg. A szomszédos országok magyarlakta területein is fellépnek, s nem fogják vissza magukat annyira ott sem; egy délvidéki koncertjükön - amint erről az Újvidéki Televízió magyar szerkesztőségének egy munkatársa a hvg.hu-nak beszámolt - folyamatosak voltak a beszólások: "Ne feledjétek, ki tette ezt veletek!" Persze könnyű és olcsó gesztus indulatokat szítani a színpadról;  a sztárzenekar utána beül a mikrobuszba és továbbáll. Hazafias pátosz és keménykedő hangszerelés, historikus jelképrendszer, fejbólogatós rockhimnuszok és Szabolcska Mihály-szintű versezetek. Nagyjából ez a receptje a Kárpátia zenekarnak, amely az utóbbi egy-két évben igazi áttörést hajtott végre Magyarországon.

Tiszta sor. A Szerencsejták Zrt. álláspontjához hasonló módon érveltek az általunk megkeresett koncert- és fesztviálszervezők is, ha valami legális és népszerű is, miért ne léptetnék fel a közízlést formáló nagy fesztiválok egyikén-másikán. Mégis, több történt annál, mint hogy megjelent a "nemzeti rock" is a palettán. A Kárpátia konzekvensen nyomja ideológiáját, egy színpadon mutatkozik már befutott együttesekkel, legitimációját immár segíti egy állami nagyvállalat is, s közben a kánont, a közfelfogást, közízlést lassan, de finoman elhajlítja. Láthatóan arra, amerre neki tetszik.

Hárs Géza

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hárs Géza Kult

Dübörög a nemzeti rock

Október 22-én a Szabadság téren a majdnem legszélső szélsőjobb hívei a Romantikus Erőszak (RE) zenéjére gyűjtöttek erőt az esti balhéhoz. A balhé soundtrackje minálunk az úgynevezett nemzeti rock; az RE, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, az Egészséges Fejbőr.

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték