szerző:
hvg.hu

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint az MR2-Petőfi Rádió nem tesz eleget a médiatörvényben foglalt közszolgálati követelményeknek. Az ORTT-vizsgálat megállapításait szerdai közleményük foglalja össze; amely egyben párbeszédet is szorgalmaz a közszolgálati szerepről.

Az ORTT közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a Magyar Rádió Zrt. MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatását. Mint a médiatestület közleménye jelzi, ennek során tanulmányozták a közszolgálati műsorszolgáltatás meghatározásában irányadó európai szabályozási környezetet.

Az ORTT azt állapította meg, hogy az MR2-Petőfi nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek.

A testület szerint azért, mert nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének, a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről.

Az ORTT felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére. S - mint közleményük írja - bízik abban, hogy e szankció következtében igazi párbeszéd kezdődik el a törvénynek megfelelő működés és a közszolgálat tartalmának közmegegyezésen nyugvó meghatározása érdekében.

A közszolgálati rádió azt közölte: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását. A Magyar Rádió vezetése "mindig azt kérte, hogy a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály, mely pontját sérti" - reagált Such György rádióelnök az ORTT közleményére.

A rádió arra hívja fel a figyelmet, hogy az idézett jogszabály szerint a sokszínű és változatos műsorszolgáltatást a közszolgálati rádió egészére nézve kell vizsgálni. Az MR adói minden pillanatban bármely más műsorszolgáltatónál szélesebb hallgatói bázis igényét szolgálják ki, valamennyi adó szerves és nélkülözhetetlen része a közszolgálati műsorszolgáltatásunknak - hangsúlyozta a rádióelnök.

Mint ismeretes, az ORTT tavaly nyáron kezdett vizsgálódni a júniustól megújult profilú MR2 műsorszerkesztési elveinek kérdésében. Ezzel párhuzamosan kiterjedt sajtóvita bontakozott ki a "Nagyon zene" szlogennel startolt, fiatalos zenei rádióvá váló MR2 körül. A vitára és az ORTT vizsgálódására reflektálva fizetett hirdetésben közéleti személyiségek és művészek álltak ki az új szerepértelmezéssel színre lépő MR2 mellett. A megújult rádió a múlt év második felében pedig megsokszorozta hallgatóinak számát és jelentős mértékben megváltoztatta a viszonyokat a hazai zenei médiában. Zenei kínálatban pedig szélesítette a palettát, a minőségi zene javára. 

A rádió vezetői, Such György, elnök és Csillag János, adófőszerkesztő  a vizsgálat tényére reagálva még a nyár folyamán kifejtették, hogy "a közszolgálat lényeges eleme, hogy a kultúrát, a társadalmat egységes egészként kezeli, és olyan tartalmak, gondolatok, érzések különböző módon való közvetítésére vállalkozik, mely piaci módon ritkán, vagy egyáltalán nem jut el a média fogyasztóihoz". Hozzátették: aligha volna kívánatos, hogy az ORTT - vagy más hatóság - megkísérelje értékelni a kultúra különböző részeit, különbséget téve "egyes zenei formák és zenei tartalmak között".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A Magyar Rádió nem alkuszik: közszolgálati az MR2-Petőfi műsora

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Kult

Az új MR2-Petőfi: mennyire zene?

A hazai zenei színtér egyértelműen üdvözölte az MR2 néven zenei adóvá lett Petőfi arculatváltását. A rádiócsatorna megélénkítette a hazai alternatív-popzenei szcénát. Vannak ugyanakkor, akik csalódottak, műfaji sokszínűséget vártak, ám mást kaptak, leginkább visszautasítást. Mit, miért játszik az MR2 Petőfi? Megkérdeztük, s egy szoftver segítségével statisztikákat is készítettünk.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket