szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kaposvári közgyűlés zárt ülésének csütörtöki döntése szerint Schwajda György lesz a Csiky Gergely Színház új igazgatója. A 65 éves író-dramaturg-rendező kinevezése július 1-től öt évre szól.

A kaposvári közgyűlés 17 igen, 1 nem és 7 tartózkodás mellett szavazta meg az új igazgatót. A testület Schwajda György kérésének megfelelően zárt ülésen, valamivel több mint másfél órán át tárgyalt a kinevezésről.

Znamenák Istvánnak, a teátrum jelenlegi igazgatójának június 30-án jár le a megbízása. A tavaly egy évre megválasztott színész-rendező - akkori ígéretéhez híven - most is beadta a pályázatát a direktori posztra. Őt a közgyűlés által a két beérkezett pályázat véleményezésére felkért kilenc tagú szakmai zsűriből ketten támogatták.

Schwajda Györgyöt Kaposvár polgármestere, Szita Károly (Fidesz) kérte fel pályázatának benyújtására. A pályázat kiírásáról döntő februári közgyűlésen azt mondta: "Kaposvárnak a legjobb jár, ezért kértem fel az új Nemzeti Színház első igazgatóját, hogy nyújtsa be a pályázatát".

A zárt ülést követő rögtönzött sajtótájékoztatón Schwajda György közölte: ő ettől a pillanattól kezdve kezd el igazán gondolkodni azon, hogy mint kaposvári színházigazgató, mit fog tenni. Az bizonyos, hogy az elkövetkező fél évet a jelenlegi igazgató fogja irányítani, "én január 1-től fogok igazán dolgozni" - mondta.

Türelmet kért az újságíróktól, s megígérte: ősszel, ha átlátja a színházat, és pontosan tudja a teendőit, rendelkezésre áll. Most azonban többet nem kívánt mondani.

Znamenák István úgy fogalmazott: "ha mi dolgozhatunk tovább, és együtt tudunk működni Schwajda úrral, akkor szerintem az a kaposvári színház, amit kaposvári színháznak nevezünk és gondolunk, jól tud tovább működni". Az is lehet, - fűzte hozzá - hogy egy olyan fúzió jön létre, amely elindíthat egy új kaposvári korszakot.

Pintér Attila, a szocialisták frakcióvezetője az eredményhirdetés után úgy nyilatkozott: a jelenlegi és az új igazgató is arról biztosították a közgyűlést, hogy tudnak együttműködni, és fontos számukra az a szellemiség, amit a kaposvári színház jelent.

Pintér Loránd, a SZDSZ-frakció vezetője aggályosnak nevezte az eljárást - a polgármesteri felkérést és a zárt ülést -, amivel az új igazgatót megválasztották. Véleménye szerint Schwajda Györggyel "egy teljesen más kultúrfelfogás is beköltözik a színházba".

Tóth István, a Fidesz-frakció vezetője hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy úgy lesz, ahogy az a pályázók részéről az együttműködést illetően elhangzott. "A közgyűlés bölcsen elfogadta amit a szakma javasolt, ennél többet nem tehetünk" - mondta a politikus, hozzátéve: "bízunk abban, hogy jó színház lesz Kaposváron".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Kaposvárott sértegetik a közönséget?

E percben az a legvalószínűbb, hogy Schwajda György lesz a kaposvári színház új igazgatója. Ezt adta hírül a Somogyi Hírlap is, a pályázók hétfői meghallgatása után. A szakértői bizottság tagjai a híradások szerint meggyőző fölénnyel voksoltak az író-dramaturg pályázata mellett. Nem volt nyilvános a meghallgatás, ahogy Schwajda pályázati anyaga sem. S titkos lesz a városi közgyűlési ülés is, amely majd dönt. Vajon mi indokolja mindezt egy közintézmény, az ország egyik legfontosabb szellemi műhelye esetében?

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában