szerző:
hvg.hu

A londoni National Gallery, a világ egyik vezető múzeuma kiállításon mutatja be Amszterdam vöröslámpás negyedét: ritka kirándulás ez a modern installációk művészetébe.

Amikor tavaly bejelentették, hogy a londoni National Gallery falai közé fogadja Ed és Nancy Kienholz Hoerengracht című alkotását, a kritikusok első kérdése az volt, vajon az általában mértéktartó Gallery nem azért "prostituálja-e magát" a kortárs művészet produkciójával, hogy minden áron feltűnést keltsen. A kiállítás kurátora, Colin Wiggins védelmébe vette a lepusztult utcát ábrázoló installációt: a házak ablakaiban gyér öltözetű hölgyek életnagyságú figurái láthatók. Kiemelte, hogy a jelenet összefüggésbe hozható több, a múzeum birtokában lévő híres, XVII. századi holland festménnyel.
  
Wiggins szerint a mocskos téma, amelyet az alkotás teljes nyomorúságában tár a látogatók elé, nem annyira idegen a National Gallery anyagától. Olyan ez, mint egy XVII. századi holland festmény Amszterdamról - magyarázta. Vannak más képeink csoportos nemi erőszakról, vérfertőzésről, gyilkosságokról, kínzásról és csonkításról, ám tekintettel arra, hogy aranykeretbe tették és lelakkozták őket, már meg is szelídültek, és elfogadhatóak lettek - tette hozzá. 

© AP

  
A Kienholz házaspár 1983-ban fogott hozzá a Hoerengracht elkészítéséhez, éppen tíz évvel azután, hogy egy Los Angeles-i partin találkoztak, majd összeházasodtak. Öt évig dolgoztak rajta. Ed Kienholz már találkozásuk idején híres volt, főleg olyan vitatott installációi nyomán, amelyek témái között szerepelt az elmebetegség, az abortusz és a szexkereskedelem. A Hoerengracht ihletője az amszterdami vöröslámpás negyed volt. Mint azt Nancy elmesélte, számtalanszor ellátogattak a helyszínre, hogy fényképeket készítsenek és anyagot gyűjtsenek. Ed 1994-ben, 66 éves korában betegség következtében meghalt.
 
A National Gallery az installációt egy elsötétített, csak színes villanykörték és lámpaernyők fényével megvilágított teremben rendezte be. A látogatók egy olyan "utcán" sétálhatnak, amelyet a csatornák partján lévő negyedben hajócövekek és hozzájuk bilincselt kerékpárok szegélyeznek, a belőle nyíló kis sikátorokban pedig megtekinthetik a magukat mutogató nők figuráit.

© AP

  
A prostituáltakhoz a Kienholz házaspár barátai álltak modellt Berlinben, ahol a hatalmas alkotás készült. Mindegyikük fején nyitott, felhajtható szárnyú üvegkalitka látható, érzékeltetve, hogy egy mozdulattal kizárhatják a külvilágot, az esetleg leselkedő, kíváncsi voyeuröket. Figyelemre méltó a részletek pontossága, különösen a művész házaspár törekvése az utcák undorító és mocskos jellegének érzékeltetésére: mindenfelé félig telt hamutálcák, poros magazinújságok és piszkos ablakok. 
 
"Rendkívül komoly mű ez, semmiképpen sem dicsőíti a prostitúciót, egyáltalán nem ábrázolja azt romantikusan" - hangsúlyozta Nicholas Penny, a National Gallery igazgatója. Az amszterdami prostituáltak világa február 21-ig tekinthető meg Londonban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

Borzasztó körülmények között tartott többtucatnyi macskát két panellakásba zárva egy békéscsabai nő és lánya

Borzasztó körülmények között tartott többtucatnyi macskát két panellakásba zárva egy békéscsabai nő és lánya

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Beperelt egy játékost az Epic Games, mert csalt a Fortnite-ban

Beperelt egy játékost az Epic Games, mert csalt a Fortnite-ban