szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "kimaradt" Booker-díjra jelölt kötetek szűkített hatos listáján négy elhunyt író műve is szerepel. A négy évtized után "pótlólagosan" meghirdetett versengés győztese az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regény díját kapja majd.

A Booker-díj az egyik legrangosabb irodalmi elismerés, amellyel eredetileg minden évben az előző 12 hónapban megjelent legjobb angol nyelvű művet díjazták. 1971-ben azonban változtattak a szabályokon, és onnantól kezdve az esedékes év termését jutalmazták. Így fordulhatott elő, hogy az 1970-es megjelenésű regények kimaradtak a Booker-díj történetéből. Ezt a mulasztást akarják pótolni a szervezők, akik 21 könyvet vettek az 1970-es év listájára, amely most hat regényre szűkült. A negyven évvel ezelőtti jelöltekről az olvasók szavazhatnak a díj honlapján, a győztest május 19-én jelentik be.

A hatos listán Nina Bawden The Birds on the Trees, Shirley Hazzard The Bay of Noon, Mary Renault Fire From Heaven (Égi tűz), Muriel Spark The Driver's Seat, Patrick White The Vivisector, valamint J.G. Farrell Troubles című kötete szerepel. Hárman közülük már értek el sikereket a Booker-díjért folyó versenyben: Farrel 1973-ban elnyerte a kitüntetést, Spark 1969-ben és 1981-ben szerepelt a szűkített listán, csakúgy mint Bawden, aki 1987-ben volt a végső jelöltek között. Négyüknek azonban már megkésett lehet az elismerés: Farrel 1979-ben, Renault 1983-ban, a Nobel-díjas White 1990-ben, Spark pedig 2006-ban hunyt el.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá

Jobb tévéket akar a Samsung, az LG-től rendelnének kijelzőt hozzá