szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Maria Altmann, a II. világháború utáni korszak egyik legnagyobb szabású műkincsvitájának főszereplője, aki hosszú jogi csatározás után kapta vissza családjának Klimt-festményeit, köztük a modernkori Mona Lisaként emlegetett Adele Bloch-Bauer portréja című alkotást.

Maria Altmann osztrák zsidó család sarjaként a nácik elől menekült az Egyesült Államokba, ahol hétfőn bekövetkezett haláláig élt. Az idős asszony 94 évesen hunyt el - közölte keddi számában a Los Angeles Times. Maria Altmann annak az Adele Bloch-Bauernek volt az unokahúga, akiről Gustav Klimt páratlan portréját festette. A kép Adele férje, Ferdinand Bloch-Bauer megrendelésére készült és egycsapásra világhírű lett, amikor 1907-ben bemutatták. Altmann 1942-ben hagyta el Ausztriát, 1945-ben testvéreivel együtt jelezte, hogy igényt tart nagybátyja és nagynénje elkobzott javaira.

Altmann hosszú éveken át folytatott harcot azért, hogy visszakapja a nácik által elkobzott Klimt-festményeket, amelyek azelőtt családja birtokában voltak, a világégés után azonban az osztrák államhoz kerültek. Ausztria azt állította, hogy Adele Bloch-Bauer portréja éppen a festményen szereplő nő végakaratából van az állam kezében. Altmann nem értett egyet ezzel, jogi lépést azonban csak azután tehetett, hogy Ausztriában elfogadták a kárpótlásról és visszaszolgáltatásokról szóló törvényt. A nő végül 1998-ban nyújtott be keresetet. A per hosszan elnyúlt, "halasztják és halasztják, abban a reményben, hogy meghalok" - mondta 2001-ben a Los Angeles Times újságírójának.

Törekvéseit végül 2006-ban siker koronázta, visszakapta a festményeket. Ezeket aztán aukciókon több százmillió euróra rúgó összegért értékesítették. Az "aranyba mártott" Adele-portréért Ronald Lauder műgyűjtő 135 millió dollárt adott, ezzel a kép az egyik legdrágább alkotás lett, amely valaha megfordult árverésen. Gustav Klimt műve manapság a manhattani Új Galéria falán lóg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is