Tetszett a cikk?

Az idei operaházi Májusünnepet, amely a Fischer Ádám-Kovalik Balázs-Vass Lajos triumvirátus leleményeként indult, már nem lehetett elmismásolni. Egyszerűen muszáj volt megrendezni. Vendégművészek hanyagul, de felkérve - erről jut eszünkbe, vajon mi lehet a januárra, majd február végére ígért vizsgálóbizottsági jelentéssel? Május közepét írjuk.

Magyar Állami Operaház
Verdi: Otello, május 6.
Puccini: Manon Lescaut, május 7.
Renée Fleming estje, május 11.

A 2009-ben és 2010-ben megszokott molinó idén hiányzott az Ybl-palota homlokzatáról, de két sajtótájékoztatót mégiscsak tartani kellett a főigazgatói székért folyó lázas kampányolás közben is. Ez a Májusünnep az előzőkkel ellentétben csak három produkciót kínált, és egyetlen, bár nem akármilyen gálaestet: Renée Flemingét.

Renée Fleming
©

A budapesti dalszínház produkciói vendégművészekkel sem nyújtottak túl sok örömöt a nagyérdeműnek, az utóbbi évek rendezéseiből semmi nem került a programba, a már újkorában is elavultnak számító Manon és az ugyancsak „koros” Otello előadásokra leginkább a tenorhiány volt jellemző. Vladimir Galozine fellép Párizsban és New Yorkban.  Jóllehet, az Otello a repertoárján volt, most nem úgy festett, mint akinek stabilan a torkában van az anyag, és néhány ásatag maníron kívül eszébe jutna bármi egyéb is a szerepről. Rost Andrea hosszú évek után először énekelte Desdemonát, és keményen megküzdött a szólammal. A figura készen lenne egy kevésbé illusztratív és mondanivalóval bíró előadásra. Lado Ataneli nagyvonalúan „letudta” Jago szerepét.

Manonként Cristina Gallardo-Domas mutatkozott be Budapesten. Kellemetlen szituációba került, mert partnere, a hisztérikus művész hírében álló Neil Shicoff igazolta a rosszhiszemű pletykákat, és beteget jelentve elutazott. Akit helyette felkértek, egy műkedvelő előadáson sem mondhatná magát Des Grieux-nek. Így felmérhetetlen, vajon a címszerepet éneklő chilei szoprán egy jó partner oldalán mit nyújtana.

Ünnepi órának maradt tehát Renée Fleming estje. Ebből a produkcióból semmi sem volt elspórolva. Sem a szellem, sem az elegancia és főként nem a teljesítmény – cáfolva a szülők és nagynénik hajdani szemrehányásait: „lusta vagy, Renée”, ahogy az alkalomra megjelent könyvében emlékezik kamaszkorára.  Nem zenekari számokkal bélelte ki a programot. Fleming az egyébként egyre színvonaltalanabb publikummal (mivel a jegyek hovatovább megfizethetetlenné válnak az igazi zenebarátoknak, a fiatalok pedig csupán emlegetve vannak, hisz az oly sikkes…) elfogadtatta például Richard Strauss dalait. Az énekesnő nemcsak beszél a levegőbe, mármint nemcsak hangoztatja, hogy a törzsrepertoár már unalmas, hanem, ahol teheti, kiáll a francia irodalom mellett, két hatásos Massenet-operarészlettel igazolta ezt.

A sztár igazi ünneplése Ruszalka Hold-dalával kezdődött, az ária Fleming egyik legtöbbet játszott felvétele, ismeri az is, aki nem hallotta még egészben a darabot. A két Bohéméletből, Leoncavallóéból és Pucciniéból egymás után szólalt meg Musette, illetve Mimi áriája – tanúságot téve az amerikai szoprán eléggé nem értékelhető intellektusáról, ő a szép hangok csilingeltetésén túl közölni is akar valamit a közönségével. A rendkívüli siker arra indította Renée  Fleminget hogy négy ráadást adjon. Ebben megint tudatosan cselekedett, énekelt egy slágert, Lauretta áriáját a Gianni Schicchiből, de felidézve diákkorából a sokféle zenei hatást, Gershwin Sommertime-ját szinte füstös, fekete hangon búgta el. Meglepte a közönséget Marietta dalával Korngold A halott város című művéből, ami sajnos szintén hiányzik a magyar operahorizontról. Az idei Májusünnepnek ezt az estéjét megőrizzük emlékezetünkben.

Albert Mária
Gramofon

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus