szerző:
hvg.hu

Azért szeretjük a tehetségkutatókat, mert jókat lehet sírni és nevetni rajtuk. Esetleg sírva nevetni. Az utóbbira főleg a műsorok előválogatásai során van lehetőség, amikor csemegézhetünk az önjelölt zsenik parádézásából. Kiválogattunk néhány emlékezetes, könnyfakasztó pillanatot a hazaiak közül.

Megható, szívszorító, mosolyra fakasztó, ahogy kibontakozik és szárnyra kap az utca embere a színpadon. Erre találták ki a tehetségkutató versenyeket, a kereskedelmi tévék legújabbkori verzióiban pedig hamar rájöttek, hogy érdemes megmutatni azokat is, akik nem illenek a képbe.

Szinte külön zsáner lett az előválogató-show, ahol a közönség szabadon kacaghat a tehetségtelen, de bátor önjelölteken. Magyarországon az első Megasztár idején, 2004-ben is csokorba gyűjtötték már a képernyőre kívánkozó performanszokat.

Az X-faktorban pedig feltűnően szervezett módon lépnek színre olyanok, akiknek már az elő-előrostán se lenne keresnivalójuk, nemhogy a zsűri mustráján. Így például valami furcsa véletlen folytán a tavalyi X-faktorban gyors egymásutánban érkeztek Leonard Cohen rajongói, hogy egymás után ötször elkornyikálják a Hallelujah-t.

Ezzel persze kihozták a sodrából mind a zsűrit, mind a közönséget. A leleményes műsorkészítők utána színre léptették Takács Nikolas-t ugyanazzal a dallal. Keresztes Ildikó könnyre fakadt, de Geszti Péter igazán spontán gesztusai is figyelemre méltóak.

A zsűri összetételének is dramaturgiai jelentősége van. Legyen egy guru, egy érzelgős, egy diszkrét szaki és a legfontosabb: aki kegyetlenül kiosztja a pórnépet. Nagy Feró a nemzet csótányaként tökéletesen megfelel ennek a szerepnek.

Nem mintha nem adtak volna okot egyes jelentkezők a keresetlen szavakra. 2010-ben ilyen volt Éva Urbin, az Olaszországban sikeres magyar sztár.

Hasonlót követett el a Megasztár ötödik részében Horváth Beáta, a magyar Madonna.

De Szilágyi Attiláról se feledkezzünk meg, aki, jóllehet, azóta sem érti, mi lehetett a baj.

Ahogy a következő hölgy sem, aki már előre tudta, hogy Friderikusz be fog neki szólni.

Ám az eddig legtöbbeket megnevettető énekes pacsirta a "Bikicsunáj" előadója, aki 2008-ban vált híressé, de még a tavalyi Megasztárban is megemlékeztek róla.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Shake

Tiszteletlen volt Orbánnal az X-Faktor nyertese?

Orbán Viktor Facebook-oldalának látogatói között sokaknál kicsapta a biztosítékot, hogy az ott közzétett fotók némelyikének tanúsága szerint Vastag Csaba, az X-Faktor nyertese a miniszterelnökkel lezajlott tegnapi találkozó alatt ülve beszélgetett a kormányfővel. Egyes hozzászólók ezt az „illem hiányának” tulajdonították, míg mások szerint az énekes „biztos zavarban volt”.

Lukács Andrea Kult

Könny- és X-faktor karácsonyra

Az X-faktor - a könnyezés plusz csillogás túladagolásával - túlszárnyalta a Megasztárt, legalábbis ami az egyik legfontosabb mutatót, a nézettséget illeti. Herman Pétert, az X-faktor kreatív producerét kérdeztük a brit receptről.

hvg.hu Shake

X-Faktor és Megasztár: a nyertesek elbukhatják az álomutazást

"Az X-Faktor és a Megasztár győztese egyaránt az Aeroviva Holidays egzotikus kínálatából fog magának és kedvesének jutalomutat választani" - idézi az utazási iroda korábbi közleményét a Pénzcentrum. A hangzatos reklámszöveg kissé más értelmezést nyert azután, hogy az Aeroviva hétfőn bejelentette, megszünteti tevékenységét.

hvg.hu Kult

X-Faktor: milliókért vásárolták ki Nikolast a Blikk szerint

Érvényes lemezszerződése volt Takács Nikolasnak, az X-Faktor finalistájának, amikor jelentkezett az RTL Klub tehetségkutatójába - írja a hétfői Blikk. A kereskedelmi csatorna a lap szerint "sok pénzt remél" az énekestől, így kivásárolták a megkötött szerződésből.

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében