szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhárom éve nyitott meg a Zöld Pardon. Idén kiderült: le kell húzniuk a rolót. A szabadtéri kulthely sorsa körüli huzavona máig tart, sorsa kérdéses. Mi most a ZP történetének érdekesebb sztorijait elevenítjük fel.

„Tizenhárom éve úgy döntöttünk, hogy a Nincs Pardonból (szórakozóhely az Almássy téren a kilencvenes évek végén) kijövünk a szabadba. Az egyik tulajdonostársam itt lakott a Petőfi-híd környékén és kiszúrta a kihasználatlan területet, ami akkoriban a hajléktalanok tanyája volt. Az önkormányzat - akkoriban is fideszes önkormányzat volt - nem értette, mit akarunk itt. Az első évben körülbelül 500 ezer forintért adták ide, arra számítottak, hogy belebukunk” - mesélt a kezdetekről Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon ügyvezetője.

Évente lebontották

Eleinte a szabadtéri szórakozóhelyen még gyékényen lehetett heverni, hallgatni a hazai bandák koncertjeit. Csíkos ponyvás sátorban sütötték a hamburgert, ami a füsttől néha meggyulladt. „Mini sziget, minden nap koncert, buli: ez volt a koncepció. Induláskor az egész olyan volt, mint a Nincs Pardon kabrióváltozata” - mondta Kővári Zsuzsanna.

2005-ig minden tavasszal fel kellett építeni a színpadot és a kiszolgáló egységeket, ősszel pedig szét kellett szedni a berendezést. A szerelés kétszer 3-4 hetet vett igénybe. „Volt olyan, hogy áprilisban esett a hó, a gerendákon meg is maradt. A bontás mindig stresszel járt, előfordult, hogy a vendégek itt álltak és sajnálkoztak. Volt egy évente visszatérő „sírónk” is. Ha láttuk, biztosak voltunk benne, hogy szerencsés évet zártunk” - folytatta a visszaemlékezést az ügyvezető.

A ZP madártávlatból
©

Szám a ZP-ről, lekésett repülő  

Akadt olyan magyar zenekar - például a Vad fruttik -, amely egy ZP-s tehetségkutatón nyert, innen indult. A Hiperkarmát pedig olyannyira elvarázsolta az atmoszféra, hogy önálló számot írt a zöldpardonos életérzésről. Ákost viszont sosem sikerült a ZP-be csábítaniuk a szervezőknek, mint mondták, az énekesnek mindig nagyobb projektjei voltak, ezért nem vállalta a fellépést.

Az első külföldi együttes, amely megtörte a hazai fellépők egyeduralmát, az 1979-ben alakult brit The Toy Dolls volt. „A banda tagjai annyira jól érezték magukat - rendesen elhajlottak a szeparéban -, hogy lekésték a repülőgépüket” - tette hozzá Kővári, utalva arra, hogy a tetemes mennyiségű alkohol, ami a fiúk torkán aznap este lecsorgott, bizony visszaköszönt.

Talált tárgyak

A bulizók gyakran megfeledkeztek magukról és értékeikről: a talált tárgyak begyűjtői máig emlegetik, amikor egy protézisre bukkantak a színpad előtt. Az Alvin és a mókusok koncertjein bedobált fél pár tornacipőkön is mosolyognak a szervezők: rendre három szemeteszsáknyi fél pár cipő gyűlik össze, ezek egy részért visszamennek a tulajdonosok.

Belga koncert a ZP-ben. Galériánkért kattintson!
©

„Találtunk már hamis pénzt is, az elhagyott igazolványokból pedig minden szezon végéig körülbelül egy köbméternyi jön össze. Ezeket komoly procedúra visszaküldeni a tulajdonosnak: külön apparátus egyeztet a rendőrséggel” - tudtuk meg. Idén külföldi útlevelet és igazolványokat is találtak a ZP-ben, visszajuttatásukban a nagykövetség segített.  

Esküvők és mosómedve

„Esküvő? Igen, legalább három volt, az egyik indiai” - így Kővári Zsuzsanna. Előfordul olyan is, hogy a fellépő együttes bemondja: boldog születésnapot kíván az egyik vendégnek, de ez zenekartól függ.

Bizarr vendégre viszont mindig van példa: májusban például egy mosómedve garázdálkodott az egyik egységben. (A belső videó fel is került a YouTube-ra.)

Pecsétkaparó tinik

Az első években feltűnően sok 15-16 éves bulizott a ZP-ben, ami az idősebb - húszas, harmincas - korosztálynak szúrta a szemét. A mostani rendszer - a 14 év alattiak szülői felügyelettel, a 14-18 évesek előzetesen kiváltott Zöld Kártyával mehetnek be - hozta meg az áttörést.

„Kísérleteztünk mindenfélével, hogy kiszűrjük a tiniket. Karszalagot osztottunk, pecsételtünk, de mindent leszedtek, lemostak. Volt olyan pecsétünk, amit a vágóhídról szereztünk be - ilyennel jelölik meg az élő húst -, hogy jó darabig ne lehessen lesikálni, mégis megoldották” - mesélte az ügyvezető.

Zöld út vagy stop tábla?

Április 21-én arról cikkeztek a lapok, hogy megnyitott a Zöld Pardon, közterület-használati engedély nélkül. A ZP bérleti szerződése 2010. december 31-én járt le, a XI. kerületi képviselőtestület pedig egészen az idénynyitóig hezitált, hogy mi legyen a szórakozóhely sorsa. Végül jóváhagyták az idei működést.

Május elején viszont bejelentették, hogy a Petőfi híd lábánál a két szórakozóhely, a ZP és a Cafe del Rió helyén a képviselőtestület döntése szerint országzászlót állítanak 2012. januárjában. Erről azóta letett a kerület vezetése, a ZP sorsa azonban még kérdéses. Létéért több tüntetést szerveztek, a következő szeptember 18-án, 17 órakor lesz a helyszínen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Éva Lilla Kult

Öt elképesztő sztori a pesti állatkertből

Hallott már a csecsemőt lenyelő víziló legendájáról vagy az április elsejei tréfás telefonos akciókról? A 145 éve megnyílt pesti állatkert születésnapja alkalmából vicces történetekből, legendákból szemezgettünk.