szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sirály ügyvezetője, Szalai-Szabó István búcsúzik a Király utcában lévő szórakozóhelytől, a Sirálytól. A Fővárosi Önkormányzat indoklása szerint a 262 négyzetméter alapterületű helyiség használatáról a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás 2005. október 31-én megszűnt.

"A Sirálynak is vége. Közénk is besétált a való világ, az együttműködés rendszere. És ahova beteszi a lábát, ott minden megváltozik, ott új morál, új rend lesz" - írja Szalai-Szabó István, a budapesti Király utcai szórakozóhely, a Sirály ügyvezetője a Belváros, Budapest blogon.

"Megpróbáltunk nem botrányt csinálni, megpróbáltuk elmondani a városvezetőknek, miben hiszünk, miért dolgoztunk az elmúlt öt évben, mi valósult meg ebből. Szerettük volna végre rendbe tenni a helyzetünket. Egy pillanatra úgy tűnt, van kedvük megismerni a rájuk bízott város valóságos életét. De nem. Inkább suttyomban kiírtak a tisztázatlan jogi helyzetű ingatlanra egy bérbeadási pályázatot. Így derült ki, mindegy számukra, mi lesz itt: designüzlet, vagy egy jó kis vendéglátó" - írja Szalai-Szabó.

Mint megírtuk: a Főváros Önkormányzat levélben közölte májusban a Városi Színház Művészeti Kht. ügyvezető igazgatójával, Szalai-Szabó Istvánnal, hogy a hatodik kerületi Király utca 50. szám alatti háromszintes Sirályt - a pincében színház- és koncertterem, a földszinten kávézó-kocsma, az emeleten könyvtár üzemel - május 26-án délelőtt tíz óráig „rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiürítve, tisztán bocsássa a tulajdonos birtokába”.

Az indoklás szerint a 262 négyzetméter alapterületű helyiség használatáról a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás 2005. október 31-én megszűnt. „A helyiségek birtokba adása és az ahhoz kapcsolódó elszámolások tekintetében folyamatban lévő perben az alapítvány úgy nyilatkozott, hogy a helyiségekben semmilyen ingósága vagy egyéb vagyontárgya nincs, ezáltal felhatalmazza a tulajdonost a helyiségek birtokba vételére” - írta a Fővárosi Önkormányzat.

Szalai-Szabót akkor meglepte a levél, az elmúlt egy évben semmilyen értesítést, információt nem kapott arról, hogy a fővárosnak milyen szándékai vannak a terézvárosi ingatlannal. Akkor elmondták: akár új helyen is tovább működnének, ha tényleg ki kell költözniük a Király utcai ingatlanból.

A bezárás ellen az LMP is tiltakozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!