szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Független művészek" állítják ki alkotásaikat november 30-án, válaszul Kerényi Imre miniszterelnök megbízott képvásárlására. Az esemény most szerveződik a Facebookon.

VISSZAKÉZBŐL! címmel rendeznek kiállítást november 30-án, Kerényi Imre képvásárlására reagálva. Mint arról korábban írtunk, a miniszterelnöki megbízott több mint 20 millióért rendelt festményeket 15 művésztől az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeiről.

A Facebookon szerveződő válaszkiállítás alkotói a miniszterelnöki megbízott által kiadott 15 témát a maguk módján dolgozzák fel - mint olvashatjuk - „vizuálisan reflektálva a regnáló hatalmat jellemző visszásságokra”.

A helyszín megvan, de csak 25-én áruljuk el - válaszolta a hvg.hu megkeresésére Tanai Toguro Gyula, az esemény főszervezője. Mint mondta, folyamatosan jelentkeznek a kiállítók, a végleges névsor hamarosan fent lesz az esemény Facebook-oldalán.

„Azt szeretnénk, hogy az emberek lássák, van egészséges alternatíva arra, ha az állam magyar történelmi képeket akar rendelni. Ízlésesebb lett volna, ha egy nagy pályázat keretében, szakértő zsűrivel hirdették volna meg, ha már ilyen nagy összeget költöttek műalkotások vásárlására. Akkor talán nem lett volna a képeknek általános iskolai, izzadtságszagú, ecsetvezérelt hatása. E művészek ugyanis, akiktől a képeket rendelték - többek között Gyémánt László - komoly műveket alkottak az elmúlt 50 évben" - tette hozzá Tanai Toguro, aki egyébként a 2006-os lovasrohamot festi meg, mert véletlenül éppen a helyszínen volt.

Itt megnézheti karikaturistáink képeit a miniszterelnöki megbízott történelempótló művészeti pályázatáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek

Olaszország háborús múltjával való szembenézésre szólítanak fel értelmiségiek