szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Íme, az első nevek a 20. VOLT fesztivál sztárfellépői közül: Katy B, Lostprophets, Hadouken!, Children of Bodom és Snow Patrol. Mindenkit megelőz azonban a rock egyik halhatatlanja, Iggy Pop. 10 tény, amit a 65 éves, rettenetes srácról akár tanítani is lehetne.

1. James Newell Osterberg néven 1947-ben született Michiganban. Az Iggy nicket az egyik sulizenekara, az Iguanas nevéből kreatívkodta. Noha Iggy se a Stoogesszal, se szólóban nem produkált a hivatalos listákon No.1 pozícióba jutott darabokat, felbecsülhetetlen hatása van a rockzenére. Iggy és a Stooges 2010. március óta hivatalosan is a műfaj halhatatlanjai közé tartozik.

2. Volt olyan időszaka, amikor magához képest szent életet élt: nem ivott, nem dohányzott és nem kábítószerezett. Kevés embernek sikerült leválnia a heroinról, amely képes a test és a szellem teljes birtokbavételére, de neki igen. Erről az időszakról azt mondja: "ez egy olyan helyzet, amikor nem azért maradsz a négy fal között, mert szégyenteljes, ahogy kinézel, fáradt vagy és fel sem tudsz kelni, hanem azért, mert a falak összenyomnak". Miután belátta, hogy innen a diliházba, a fogdába vagy a proszektúrára vezet az út, kitérőt tett a jó irányba. Iggy két évtizede teljesen tiszta.

©

3. David Bowie és Iggy. Közös lakás - a berlini Hauptstrassen -, közös bulizások, közös zenélések és haverok (például Bowie későbbi, Tin Machine nevű zenekarának bajkeverői, a Sales testvérek), és sok-sok szer, ami a Zoo Station környékéről származott. Legendás barátság a legendás barátságok összes ihletett pillanatával és nyomorúságos kicsinyeskedésével. Bowie kiváló albumok létrehozásában segített Iggynek, jól érezték egymást, de eljött a pillanat, amikor senki nem volt hajlandó kompromisszumra a másikkal szemben. Bowie unta Iggy féktelen rock-attitűdjét, Iggy képtelen volt elviselni Bowie finomkodásait és anakronisztikus viselkedését. A haragszomrád nem sokáig tartott: 1976-ban Moszkvában újra összejöttek.

4. „Iggy nem lúzer. Ő a világ királya. Olyan zenét teremtett, ami meg fogja változtatni a világot, csak ti még nem látjátok” – hozta nyilvánosságra az énekessel kapcsolatos próféciáit barátja, Nick Kent.

5. Az Iggy&The Stooges klasszikus munkája a Fun House lemez, amelynek egyik életrajzírója, Paul Trynka szerint sötét és klausztrofób hangzása van, agresszív, kitárulkozó, néha ömlengő és pimasz. „Számomra a Fun House a valaha készített legjobb rock and roll lemez” – mondta Jack White a White Stripesból. Ugyanez volt a véleménye Kurt Cobainnek (Nirvana).

6. Iggy 2009-ben Préliminaires címmel megzenésítette a Goncourt-djías francia író, Michel Houellebecq Egy sziget lehetősége című regényét. A lemez borítóját és a CD-ben található booklet anyagát a Persepolis című iráni animációs film alkotója, Marjana Satrapi készítette. „Minden férfinél eljön a számvetés ideje - nyilatkozta Iggy. - Ennek semmi köze a kapuzárási pánikhoz vagy ahhoz, hogy valaki nem talál magának egy új csajt. Sőt, az ellenkezője történik.”

7. Ezt is ő mondta: „Nem bánom, hogy milliomos vagyok, de nem szeretnék egy milliomos mellett élni.”

8. Szereti az attraktív és önveszélyes színpadi megoldásokat. Régen elég masszívan állta, hogy a mellkasát ilyen-olyan üvegdarabokkal szabdalta össze, a legjobban pedig ahhoz ért, hogy a megfelelő dramaturgiai pillanatban a nadrágjából előkerüljön az, amire a nézőtérről rengeteg sikoly a válasz. Amikor a színpadon nincs számára elég hely, a közönség soraiba veti magát. A mutatvány a legtöbbször sikerült, de néha elvétette a célpontot, és kórház lett a végállomás. Juliette Lewis – aki civilben színésznő, de rockénekesként is sikeres – szerint nem Iggy találta fel a stage divingot, de az biztos, a legjobb figurák tőle származnak.

©

9. „Iggy több tucat hasizomkockájával, szinuszhullám formájú varrásaival annyira összetéveszthető bárkivel, mint egy UV reflektorral megvilágított fehér holló a harlemi aluljáróban” – írta róla egy jó megfigyelő 2006-ban, amikor a Sziget nagyszínpadán lépett fel.

10. Idén nyáron a soproni VOLT fesztivál valószínűleg az utolsó lehetőség arra, hogy a rajongók közös fotót készítsenek Iggyvel.

ln

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is

Kazahsztán elkezdi az orosz vakcina gyártását, jövőre tömegesen oltanak is