szerző:
MTI / hvg.hu

Idén április 19-én délben nyit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Négy napig több száz hazai és külföldi meghívott vendég dedikál, a díszvendég országok ezúttal az északi kulturális régió államai. A belépőjegy 500 forint, ami az első könyv vásárlásakor lejön az árból.

Az idei, tizenkilencedik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége idén sem egyetlen ország -  tavaly az Unió 27 tagországa töltötte be ezt a szerepet -, hanem az „Északi Országok”, vagyis Norvégia, Svédország, Dánia (az unió soros elnöke ), Finnország, Izland, és két autonóm szigetcsoport: Feröer és Aland.

Az északi régióból több mint húsz író dedikálja művét a könyvfesztiválon, többek között: Agnete Friis, Timo Parvela, Leena Lehtolainen, Trisse Gejl. A híres norvég krimigyáros, Jo Nesbø Denevérember című kötetének megjelenését éppen a fesztiválra időzítették. 

Az északi országok irodalmának népszerűsége főleg annak köszönhető, hogy az írók az egyetemes emberi tapasztalatról írnak úgy, hogy közben megőrzik az északi jelleget is - mondta Karin Olofsdotter, svéd nagykövet a megnyitót beharangozó sajtótájékoztatón, szerdán. Olofsdotter szerint a titok a nyelvben és a környezetben keresendő, de nem születnének meg a jellegzetes északi művek a gazdag, jól szervezett északi társadalmak nélkül. A jóléti rendszerek mögött azért ott lappang a sötétség is – tette hozzá.

©

„Számtalan skandináv krimiből kiderül, hogy Norvégiában, Svédországban vagy éppen Izlandon rendkívül veszélyeztetett, törékeny a társadalom. Hogy látszólag szilárd alapokon áll, de nagyon könnyen felborulhat az egyensúly, és a dominó-elv alapján olyan bástyák dőlhetnek le, amelyekről senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd nem állnak” - mondta a hvg.hu-nak korábban Bán Zoltán András irodalmár, műfordító. Véleménye szerint ez a törékenység olyan meghatározó történelmi eseményekre vezethető vissza, mint a második világháború befejezése, a Szovjetunió - és a szocialista rendszer - felbomlása 1989-ben, és a délszláv háború, melynek következtében a skandináv országokat is elárasztották a szerb, horvát, bosnyák, ukrán bevándorlók. Közvetve ennek köszönhető, hogy megjelenetk az ellenerők, a szélsőséges nézeteket valló csoportok, beleértve a fiatal neonácikat is.

Programok, érdekességek

Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója elmondta: négy nap alatt  több mint 300 könyvújdonság és 350 program - dedikálás, író-olvasó találkozó, pódiumbeszélgetés, előadás, kiállítás - közül választhatnak a látogatók. A nyitónapon a díszvendég, Claudio Magris olasz író Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a közönségnek, később pedig Tarlós István főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat.

Idén csaknem hatvan külföldi, ötszáz hazai és határon túli magyar szerző vesz részt a fesztiválon. A kontinens tehetséges pályakezdő prózaírói ezúttal az Európai elsőkönyvesek fesztiválján mutatkozhatnak be.

Pénteken tíz órától lesz az Európai írótalálkozó, melynek a kirekesztés elleni küzdelem és a befogadás lesz a témája. A Goethe Intézet és a Frankfurti Könyvvásár olyan kiállítással jelentkezik, amely a német könyves rendezvény Békedíját mutatja be. A tárlatot három békedíjas: Claudio Magris, Konrád György és Esterházy Péter fogja megnyitni. 

A zárónapon átadják az Év Kiadója, az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvkereskedője elismerést, valamint a Budai Díjakat, amelyeket az oktatást, nevelést leginkább segítő könyvért, illetve hangzóanyagért évente ítél oda a II. kerületi önkormányzat.  (A programokról, a dedikálások időpontjáról bővebben az esemény honlapján olvashat.)

A kezdetek
Mennyit költöttünk könyvre 2011-ben?

A Magyar Könyvkiadók és könyvterjesztők Egyesületének honlapján közzétett adatok szerint a tavalyi könyvforgalom körülbelül 59,5 millió forintot tett ki, ami 3 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi, 61,5 millió. 2008-ban ez az összeg még közel 67 millió forint volt. 

A budapesti könyvfesztivál ötlete 1990-ben vetődött fel, a megrendezésről szóló együttműködési megállapodást viszont csak 1993 szeptemberében írta alá a Frankfurti Könyvkiállítás és Könyvvásár Igazgatósága és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 1994 áprilisában a Budapest Kongresszusi Központban nyílt meg az I. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A helyszín hamar szűkös lett, ezért a kiállítást és vásárt, melyet hagyományosan a könyv és a szerzői jogok április 23-iki világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzítenek - 2008-tól a Millenáris parkban rendezik. 

Az elmúlt években Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Spanyolország, Kína, Románia, tavaly pedig - Magyarország uniós elnökségének tiszteletére -  az Európai Unió 27 tagországa volt a díszvendég ország.

Az eddigi díszvendégek, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői: 1995 - Ernst Jandl osztrák költő, 1996 - Efraim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású izraeli író, 1997 - Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, 1998 - Salman Rushdie indiai származású angol író, 1999 - Viktor Jerofejev orosz író, 2000 - Slawomir Mrozek lengyel író, 2001 - Robert Merle francia író, 2002 - Lawrence Norfolk angol író, 2003 - Mario Vargas Llosa perui író, 2004 - Günter Grass Nobel-díjas német író, 2005 - Paulo Coelho brazil író, 2006 - Jorge Semprún spanyol író, 2007 - Umberto Eco olasz író, 2008 - Bret Easton Ellis amerikai író, 2009 - Ljudmila Ulickaja orosz író, 2010 - Ámosz Oz izraeli író, 2011 - Per Olov Enquist svéd író voltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

A Huawei szerint egy kerékpáron ülünk velük, és nagy kár lenne kiszerelni az egyik kereket

A Huawei szerint egy kerékpáron ülünk velük, és nagy kár lenne kiszerelni az egyik kereket

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Ha ilyen wifi-routere van otthon, azonnal cserélje le, a gyártó is ezt javasolja

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Pár udvari beszállítót kiüthetnek az új városvezetők, az oligarchákat nem tudják megsebezni

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”