szerző:
László Éva Lilla
Tetszett a cikk?

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő merényletei - az oslói robbantás és az Utoya szigeti lövöldözés - rádöbbentették a világot arra, hogy az idealizált norvég jóléti államban a felszín alatt komoly társadalmi problémák húzódnak. Ez persze az idehaza is népszerű skandináv krimik olvasói számára nem annyira meglepő: az északról érkező bűnügyi történetek már évtizedekkel korábban feltárták a kíméletlen valóságot.

Július 22-én robbanás rázta meg az oslói kormánynegyedet: a detonáció több embert megölt. Pár órával később érkezett a hír, hogy egy rendőrruhába öltözött férfi az Utoya szigetén megrendezett baloldali ifjúsági táborban lövöldözni kezdett. A 32 éves norvég Anders Behring Breivik a két helyszínen összesen 77 ember életét oltotta ki.

Miért éppen Norvégiában történt a tragédia? Mi vezetett el odáig, hogy egy jóléti társadalomban nevelkedett „bennszülött” több mint hetven embert lemészároljon? A hvg.hu-nak korábban nyilatkozó Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a fanatikus Breivik tettében közrejátszhatott az is, hogy szülei elváltak, személyisége sérült: magányos, zárkózott lett, ezért álmodott magának egy saját világot.

Anders Behring Breivik 77 embert ölt meg
©

„Számtalan skandináv krimiből kiderül, hogy Norvégiában, Svédországban vagy éppen Izlandon rendkívül veszélyeztetett, törékeny a társadalom. Hogy látszólag szilárd alapokon áll, de nagyon könnyen felborulhat az egyensúly, és a dominó-elv alapján olyan bástyák dőlhetnek le, amelyekről senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd nem állnak” - mondta a hvg.hu-nak Bán Zoltán András irodalmár, kritikus, műfordító. Szerinte az irodalom „árulkodik” és mindent feltár ugyan egy nép életéről, társadalmának mozgatórugóiról, a mélyben gyökerező problémákról, ugyanakkor az irodalmi alkotásokból - jelen esetben a skandináv krimikből - nem lehet megjósolni a jövőben bekövetkező tragédiákat.

Jo Nesbø - Vörösbegy
©

Mint mondta, a fent említett törékenység elsősorban az európai nemzetek számára meghatározó történelmi eseményekre vezethető vissza. A második világháború befejezésére, amikor Európában kialakult egy új rend: létrejöttek a szocialista országok, majd 1989-re, amikor mindez összeomlott. A Szovjetunió felbomlásával megváltozott a gazdasági helyzet, a délszláv háború következtében pedig a skandináv országokat is elárasztották a szerb, horvát, bosnyák, ukrán bevándorlók. „Mindez majdnem olyan erővel érintette e társadalmakat, mintha harmadik világháború robbant volna ki: szükségképpen megjelennek az ellenerők is, beleértve a szélsőjobboldali, fiatal neonácikat is” - magyarázta Bán Zoltán András.

A skandináv krimi és melegágya

Míg az Agatha Christie-féle klasszikus, analitikus krimi jellemzője, hogy a cselekmény, vagyis a gyilkosság és a nyomozás zárt közegben zajlik és magánemberek a főszereplők, akiknek semmiféle hivatalos megbízatásuk nincs - gondoljunk csak a vidéki vénkisasszonyra, Miss Marple-ra, aki józan eszét, emberismeretét és kíváncsiságát kamatoztatva következteti ki a gyilkos személyét -, addig az amerikai krimikben már az erős társadalmi érdeklődés is megjelenik. Ross McDonald vagy Raymond Chandler műveiben például magándetektív göngyölíti fel a gyilkossági ügyeket.

Népes csapat

A norvég Jo Nesbo (Vörösbegy, Boszorkányszög, a Megváltó), a Millennium-trilógiával befutott svéd Stieg Larsson, akinek A tetovált lány című regényből filmek is készültek, az izlandi Arnaldur Indriđason (Hidegzóna, Vérvonal, Kihantolt bűnök) vagy a skandináv krimik legújabbkori népszerűségét idehaza megalapozó, svéd Henning Mankell Magyarországon is népszerű szerzők. Az Animus Kiadó Skandináv krimi sorozata hamarosan a svéd Karin Alvtegen Árnyak című regényével bővül, és egy itthon eddig gyakorlatilag ismeretlen dán szerző, Jussi Adler-Olsen is debütál.

„A skandináv krimi - leegyszerűsítve - annyiban tér el e két fő típustól, hogy rendkívül erős a társadalmi mondanivalója” - mutatott rá Bán Zoltán András. A hatvanas években egy svéd házaspár, Maj Sjöwall és Per Wahlöö teremtette meg a műfaj skandináv alapjait: Martin Beck nyomozó tíz regényben eredt a bűnözők nyomába. „Ők a rendőrséget állították a középpontba, de nem dicsérték, sokkal inkább bírálták a közeg munkáját. Egyik, magyarul is olvasható könyvükben, a Gyilkos a háztetőn-ben egy erősen rasszista rendőr áll a cselekmény középpontjában” - így Bán. Noha a jelenség Agatha Christie krimijeiben is tetten érhető - a rendőrség eszközei nagyszerűek, csak az intellektus, pszichológiai érzék és fantázia hiányzik a rendőrökből - a skandináv írók még ennél is mélyebbre nyúlnak: nem rettennek vissza az olykor kegyetlen, realisztikus társadalomrajztól.

„A posztmodern korszakban a regény lemondott arról, hogy a társadalmat ábrázolja, nem derült ki, hogy milyen világban élünk. A skandináv krimi visszaadta a regény társadalomábrázoló szerepét” - tette hozzá Bán. A napokban jelent meg az itthon talán legismertebb norvég krimiíró, Jo Nesbo új kötete, a Hóember. Ebben a szerző visszatérő hőse, a Vörösbegy-ből is ismert Harry Hole ered a gonosz nyomába. Harry lelkileg sérült: édesanyja korán meghalt rákban, tanár apjával soha nem volt szoros a kapcsolata, van egy Down-kóros húga és ha ez még nem lenne elég, erős dohányos és alkoholista. Nem éppen ideális kombináció.

A skandináv krimikben a szerzők már régen jelezték, hogy a társadalomban hatalmas szakadékok vannak, és a mélyben lappangó indulatok előbb-utóbb valamilyen robbanáshoz vezethetnek - mondta Bán. Relatíve kis lélekszámú, zárt társadalmakról van szó, melyek nyelvileg is elszigeteltek. Bizonyos értelemben tehát logikus, hogy a támadás belülről éri, nem pedig kívülről. (Kezdetben az oslói robbantás és az Utoya szigeti lövöldözés hátterében is arab terroristákat sejtettek.) A skandináv krimikből képet kapunk az erjedési folyamatról - ezekben az országokban ráadásul rengeteg a vérfertőző kapcsolat - nem meglepő hát, hogy a tág értelemben vett családból jön a „feketebárány”.

Stieg Larsson
©

Ugyanakkor Bán szerint az irodalomnak, amely képes nyomon követni és feltárni a társadalmi problémákat, nagy szerepe lehet abban, hogy az emberek felkészültebben fogadják a szélsőséges megnyilvánulásokat is. Egy demokratikus társadalomnak minden nézettel együtt kell élnie - ezt a norvég kormányfő, Jens Stoltenberg is kifejtette a Bild am Sonntag című német lap vasárnapi számában adott interjújában, hozzátéve, hogy az erőszakot még egy demokratikus társadalomban sem lehet tolerálni.

A már említett társadalomrajzhoz persze a múlt feltárásán kívül annak leküzdése is hozzátartozik. Ibsen egyik legfontosabb dramaturgiai ötlete, hogy a dráma valójában a múltban (20-30 éve) történt események felfejtése. A skandináv krimik dramaturgiája is nagyjából ezen alapul. Noha mindez itthon is egyre népszerűbb, mégsem akad magyar követő. Bán szerint így a magyar olvasóknak nem marad más, minthogy izlandi, norvég vagy svéd szerzők művein keresztül tapasztalják meg a múlt feldolgozásának élményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!