szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervek szerint az Egyesült Államok-beli Jersey Cityben, a Liberty Science Centerben indul útjára a Rubik-vándorkiállítás 2014-ben - mondta Rubik Ernő feltaláló azt követően, hogy a kormány 200 millió forintos támogatást adott a tárlat megvalósításához.

Rubik Ernő szerint a kiállítás tartalmi, koncepcionális előkészítése zajlik, reményei szerint jövőre kezdődhet meg a kiállítandó grafikák, tárgyak gyártása.

A Rubik-kocka születésének 40. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a legtovább Jersey City-ben lesz látható, ezt követően Amerika több nagyvárosában mutatkozik be. A tervek szerint a turné érinteni fogja Dél-Amerikát, Ázsiát, majd Európában fejeződik be. Budapesten az anyagnak a felépítendő, Rubik-kockát formázó új múzeumépület ad majd végleges otthont.

"Egy év alatt a bontással, az utaztatással és az építéssel együtt maximum három helyszín jöhet szóba" - jegyezte meg Rubik Ernő, aki szerint most a legnagyobb feladat a kiállítóhelyekkel való szerződéskötés, az időpontok tisztázása és a szükséges anyagi fedezet megteremtése. Ebben segít a kormány által nyújtott támogatás is, az erről szóló határozat szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány 200 millió forinttal támogatja a vándortárlatot a központi költségvetésből.

Rubik Ernő elmondta, hogy a kiállítás középpontjában nyilvánvalóan a kocka lesz, de fő témája az emberek világa, "a világ, amelyik befogadta, amelyre hatott".

"Az eltelt negyven évben országok jöttek létre, szűntek meg, a technika rohamléptekkel fejlődött, minden megváltozott, a kocka azonban mindig megtalálta a maga befogadó közegét" - magyarázta a feltaláló, hozzátéve, hogy a tárlat ennek okát keresi és mutatja be.

©

Rubik szerint a kocka talán legfontosabb tulajdonsága az "inspiráló erő". "A világban emberek ezreit, százezreit inspirálta különböző területeken, legyen szó a tudományról, a művészetekről, a matematikáról vagy divatról" - fogalmazott. Megjegyezte: szeretné, ha az oktatásban hangsúlyosabb szerepet kapna a kocka, mivel segítségével rendkívül elvont fogalmakat is könnyen el lehet magyarázni.

A kiállítás a Rubik-kocka legizgalmasabb "mutánsait" is bemutatja majd. Például szerepelni fog a gyémántokkal borított változata is, amelyet Fred Cuellar, az amerikaifutball-liga bajnoki gyűrűit és más különleges ékszereket készítő Diamond Cutters International cég alapítója készített, aki gyerekkora óta rajongója a játéknak.

Rubik Ernő elmondta, hogy a kiállítás miatt kezdett el a kocka történetével foglalkozni, és őt magát is megdöbbentette mekkora gazdagságra bukkant. Volt, aki gyufaszálból, mások legóból, jégből, édességből készítették el a játékot. Akadtak precíziós eljárást alkalmazó cégek, amelyek tudásukat a Rubik-kocka gyártásával demonstrálták: egy fémöntő cég például acélból készítette el egy centiméternyi nagyságban. Hasonló célból gyakran felbukkan a robottechnikában, a programozásban is - tette hozzá a feltaláló.

"A kocka történetének egyszerűen nincs vége, az interneten szembesültem vele, hogy még a nagymamák is kockát horgolnak" - mutatott rá a feltaláló, akinek találmányából már több mint 300 millió példányt adtak el.

A 68 éves feltaláló az MTI-nek arról is beszélt, hogy a kockát eredetileg diákjainak készítette a térlátás tanításához. Ugyanakkor hozzátette, ő nem feltalálta, inkább "felfedezte" a kockát, a benne rejlő lehetőségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!