szerző:
Tossenberger Adél
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hippiparadicsom, kultúrlokál, zsidó bisztró - bár rengeteg a frissen nyílt, és üresen tátongó hely Budapest belvárosában, ismét találtunk hét új, és teljesen eltérő karakterű gasztroteret, illetve szórakozóhelyet, amely működőképesnek tűnik. Íme, mustránk eredménye.

Bátor dolog a tél közepén éttermet nyitni, és nem kevés csavaros kreativitás kell ahhoz, hogy egy új hely ma túléljen. Az elmúlt hónapok megint hoztak újdonságokat, mi pedig teszteltünk. Minden napra egy mese.

1. Macesz Huszár – zsidó, de nem kóser

"A Dob-Kazinczy saroknál nem nagyon van zsidóbb sarok" – így fogalmazott a Doblo borbár tulajdonosa, Popovits Dávid egy korábbi interjúban, ezzel is magyarázva, miért épp zsidó (de hangsúlyozottan nem kóser) bisztrót nyitottak a Kőleves helyén.

A név tízpontos, a design az evőeszközökből hajlított ruhaakasztókkal, a plafonról lecsüngő hintalóval, a porcelán teáskannákból összerakott Mlamp csillárral, és a csipketerítőkkel ízléses, de nem hivalkodó. Úgy elegáns, hogy nem érezzük benne feszélyezve magunkat. Ez a bisztró nem úgy funkcionál, mint egy étterem, ahova csak úgy beesünk az utcáról. Meg lehet benne pihenni, senki nem sürget. Nem csak evés, kulináris esemény.

Kattintson galériánkért!
©

Élünk a séf ajánlatával, és megkóstoljuk a konfitált libazúzát, diós-szaftos kenyérrel és fokhagymás parajjal (1990 Ft), illetve a füstölt marhanyelvet, uborkával sütve, cukkini lepénnyel (1390 Ft). Először kifejezetten kevésnek tűnik az adag, de végül teljesen eltelít, sőt. Egy nagyon frissítő uborkás-bodzás limonádéval öblítjük le, és a cappuccinót is megkóstoljuk, de csak a habba rajzolt minta kedvéért. Amikor megkérdezzük, lehet-e kérni rá egy madarat, azonnal belemennek. A végeredmény inkább egy elhízott repülő őshüllőre hasonlít, de csak a miénk.

Az ételek úgy adnak új élményt az ízlelőbimbóknak, hogy a szokatlanságukkal együtt is szinte rögtön azonosulunk velük. Karakteresek, pimaszak, de elegánsan vannak tálalva. Mindez otthonossággal párosul: egyes fogásokat piros lábasban (húsleves maceszgombóccal) hoznak ki, és mi meríthetünk magunknak. Az étlap intelligens: már a fogásokat is élmény átolvasni. Van libapecsenye cvekedli ágyon, paprikás krumpli libakolbásszal, kézműves kecskesajt, pisztráng és sólet is.

A bisztróhoz tartozik egy szeparé, ami épp úgy van berendezve, mint egy pesti polgári lakás ebédlője. Tizenketten férnek el az asztal körül, emellett pedig van két fotel és egy kinyitható kanapé is a gyerekek és a kényelem kedvéért.

Eredetileg pénteken akartuk kipróbálni, de már nem volt hely, vagyis érdemes időben asztalt foglalni. Azzal is számoljunk, hogy minden nap zárva vannak 16 és 18 között, egyrészt, hogy este is minden friss legyen, másrészt, hogy tudjanak valamennyit pihenni.

Dob u. 26., a Kőleves helyén

Nyitva tartás: vasárnap-szerda: 11:30-24:00, csütörtök-szombat: 11:30-2:00

2. MÜSZI (Művelődési Szint) Büfé – hippi lazulás

Kissé tanácstalanul érkezünk meg a Corvintető aljába: az ajtó zárva, életnek semmi jele. Szerencsénkre ekkor érkezik meg egy bennfentes, aki megnyomja a Müszi-csengőt, és bemondja a kulcsmondatot: "büfébe jöttünk".

Kattintson galériánkért!
©

Az ajtó kinyílik, megmásszuk a lépcsőket, és feljutunk Budapest egyik legújabb kulturális bázisára – igazi hippi paradicsom, maga a retro, ahol egy percig sem kell feszengenünk. A székek között kutyák rohangálnak, az egyik sarokban fiatalok zenélnek, és akkor sem a képzeletünk játszik velünk, amikor elbiciklizik mellettünk egy srác tele söröskorsóval a kezében. A pulthoz megyünk, és érdeklődünk, milyen szálas teáik vannak.

Egy furcsa fiú mosolyog ránk sörrel a kezében – épp mintha az Út a vadonba című film utolsó 20 percéből lépett volna ki – és azt mondja: fogalma sincs. Ekkor kollégája veszi át az irányítást. Neki sem célja, hogy a modorával odaszoktasson minket, de megtudjuk, amit meg kell. Funkcionalista romantika.

Kettőötvenért felnyalábolunk egy körözöttes kenyeret friss zöldséggel (isteni), négyszázért fél liter teát egy kübli barnacukorral, hétszázért egy birspálinkát, és elfekszünk a hatalmas puffok között.

Az egyik teremben borozgatós előadás zajlik, mellettünk nagyüzemben megy a pingpongozás a plafonról lelógó pinyós Jézus szobor árnyékában. Van könyvsarok, gyereksarok, romkocsmás bútorok, wifi (a jelszót megmondják a pultnál), sörök, borok, pálinkák, szörpök, meg zsíros kenyér százötvenért. Könnyen megy a chill out, főleg, miután megtudjuk, hogy akár a Többszörös Orgazmus című darabot is megnézhetnénk náluk.

Blaha Lujza tér 1. Corvin áruház III. emelet, Bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy piros ajtó MÜSZI logóval

Nyitva tartás: hétköznapokon 10:00-21:00, hétvégén 14:00-20:00

3. Közért BÁR – mackósajtos modernitás

Az Erzsébet téri deszkások között átszlalomozva egy intelligens talponállóban találjuk magunkat, ahol bátran keverik a retrót a modernnel. A dj-szettek, a fiatalos fémasztalok és a bárszékek közé bekúszik valami a Szomszédokból is. Szombat este van, leülni már alig tudunk. A Közért borát rendeljük ki decinként 190-ért, és 4 deci Tuborgot 390-ért.

A zene kicsit hangos, de ezt igyekszünk kizárni, és szinte azonnal a nyakba akasztott szemüvegével a retrópultban ácsorgó fehérköpenyes nénire zoomolunk. Le sem tudjuk venni róla a szemünket, olyan kakukktojásszerű a jelenléte. De nyilván ez a cél.

Kattintson galériánkért!
©

Nógrádi ropit, májkrémet, piskótatekercset, kókuszgolyót (250 Ft), zacskós tejet (220Ft), Meggy Márkát, meg macisajtos zsemlét árul (ha magunk tesszük bele a sajtot, 80 forintból megvan), és épp most csinált friss szendvicset, ujjnyi vastag parizerrel (300 Ft). "Ahogy régen is volt" – hangzik az akkurátus magyarázat. Ha pedig valami tartalmasabbat ennénk, egy fél grillcsirkét 650-ért kapunk meg, a sült oldalas 550, egy adag csülök pedig 590.

Van napközis tea is, és amikor megkérdezzük, mennyire édes, rögtön ad egy kis kóstolót – mi pedig tényleg megkapjuk a klasszikus menzaízt. Tömény nosztalgia. Extra, hogy 2500 forintért vásárolhatunk – akár elvitelre is – Haver csomagokat sörrel (6 doboz), ropival, öngyújtóval, szotyival és óvszerrel felszerelve.

Mindenki Lenke nénije szerint aranyos a hely, a hivatalos szlogen szerint igazi belvárosi csemege, szerintünk pedig egy korrekt, trendkövető kocsma. Se több, se kevesebb.

Erzsébet tér 13.

Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 16:00-2:00, péntek-szombat: 16:00-4:00

4. Csináltam neked egy éttermet, és ez sem elég – kultúrlokál

A Godot Kávéház helyén nyílt kultúrlokálba lépve rögtön szembetűnik, hogy bár minden teljesen más, a Godot emlékét nem vakolták be, van, ami emlékeztet rá.
Az itt-ott elcsepegtetett retró hatás, és az Állatfarmból kilépett lények mellé a falra fröccsentett modernitáson túl sok az indusztriál elem. Műhelylámpák a plafonon, bányászlámpára emlékeztető fények az emeletre vezető piros lépcsőn, fekete radiátorok. A műfüvet a párkányon nem igazán értjük, de állítólag imádják a gyerekek.

Kattintson galériánkért!
©

Könyv mindenütt van: abból épül fel a pult, válogathatunk belőle a fönti részen, ha olvasgatni szeretnénk a nagyi foteljével felturbózott pihenősarokban (kedvencünk a Mint a hinta, leng az inga című gyerekkönyv), és a vécé is könyvlapokkal van kitapétázva. (Ez az egyik legjobb rész a lokálban. Ki ne szeretné pisilés közben Márquez sorait böngészni?)

Libanyak levest (790 Ft) kérünk, és borjúbécsit ecetes burgonyasalátával (2290 Ft), a desszertnél pedig mézes sült almában tobzódunk vaníliafagyival (790 Ft). Az étlap nem szokványos, az ízek háziasak, a tálalás egyszerű és letisztult - otthon érezzük magunkat. Miközben mi falatozunk, a pincér lelkesen próbál megtanítani néhány magyar szót a sarokban olvasgató külföldi lánynak.

A menüztetés ebédidőben folyamatos, 1090 forintért ilyen kombinációkat kapunk: francia hagymaleves sajtos croutonnal, vadas marha spagettivel és vargabéles, zöldborsóleves bakonyi csirke galuskával, roquefortos brokkolikrémleves brassói aprópecsenyével. Mindig gondolnak a vegákra is, a tavaszi menüben pedig már több lesz a saláta, és a könnyebb étel.

Mi még pont nem fogtuk ki, de folyamatosak lesznek a kultúrprogramok is. Csellóest, ének egy szál gitárral, felolvasóestek és könyvbemutatók, gyerekprogramok, pálinkaestek stand uppal, péntekenként pedig lesz DJ is, hogy ne feltétlenül akarjanak tovább menni a vendégek az éjszakába. Táncolni nem lehet ugyan, de a zenét marasztalónak szánják.

Madách Imre u. 8.

Nyitva tartás: 11:00-2:00

5. Közhely - sok piccolo, világos?

Két emeleten, nagyjából négyszáz négyzetméteren nyílt meg a Kecskeméti utcában egy biztosító helyén a Közhely. Sallangmentes fogadónak és kocsmatérnek nevezik magukat, ahol "piccoló a sör, street az art, és törzs a vendég".

Kattintson galériánkért!
©

A piccolós rendszer lényege, hogy minél több piccolóval kérsz, arányosan annál kevesebbet kell fizetned. A helyen három alapkaját adnak: vékonytésztás pizzát 590 forintért (kellemesen sok rajta a sajt), hamburgert hasábbal 890-ért, és steaket 1490 forintért. A konyha a mostani trendeknek megfelelően nyitott, így nyugodtan a körmére nézhetünk a szakácsnak.

A Közhelyben az a jó, hogy bármilyen társaság találhat benne magának helyet. Ha belépünk, ott egy hatalmas asztal, amit körbe lehet ülni, beljebb viszont, túl a falba vésett arcokon, és közterekről ismert hatalmas órán, vannak eldugottabb zugok is, leghátul egy borostyános értelmiségi lugassal, ahol gázcsövekből van kialakítva a könyvespolc. A zene alapvetően túl hangos, de itt van egy kis nyugalom.

A hely egyik legfőbb látványossága a villanykörtékkel kirakott csigalépcső, amin kedvünkre merenghetünk egy fogorvosi székben ülve. Hétvégén pedig fel is kocoghatunk rajta, az emeletet ugyanis csak akkor nyitják ki a buli és a tánc kedvéért.

Dohányosoknak remek menedék az erkély, és a bejárat előtti telefonfülke.

Kecskeméti u. 3.

Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 12:00-0:00, péntek-szombat: 12:00-2:00

6. Buubbles Tea Company – émelyítő röhögés

Apró, meglehetősen steril helyről van szó, ami a kiválasztási procedúra után – mivel nincs benne könyöklő, és zene sem szól – nem igazán marasztal. Egy take away teázó kissé bizarr verziója, készséges kiszolgálással.

Kattintson galériánkért!
©

Mielőtt megkapjuk a teánkat, sok döntés vár ránk. Az első lépés a tea kiválasztása (fekete, zöld, vagy jázmin) - lehet hidegen és melegen is kérni. A második lépés, hogy milyen gumicukorhoz hasonló gyümölcsbogyót, vagy jellyt kérünk bele feltétként (állítólag természetes alapanyagokból készül). A harmadik pedig a szirup (eper, viola, rózsa, karamell) kiválasztása, ez adja meg a tea ízét.

Mi végül egy litchis-bodzás-epres fekete teánál, illetve egy maracujás-kókuszos zöld teánál kötünk ki. Amikor kész, egy vaskos szívószállal dühösen át kell szúrni a tetejét, és már jöhet is az élmény.

Az első impulzus izgalmas: mintha egy labdaadogató gépből lőnének ribizliszemeket a szánkba. Nem lehet gyermeteg vihogás nélkül felszippantani az első bogyókat. Aztán jön egy még furcsább érzés: mintha egy szétszakadt gumikesztyű cuppanna a fogunkra.

Az ital hamar eltelít, émelyítően édes - nekünk túlságosan is. A legvéresebb gumicukor fanatikusoknak is kihívás (mi nem is bírtuk meginni az összeset), nem biztos, hogy magyar ember gyomrába való. Egyszer vicces megtapasztalni, rászokni viszont biztosan nem fogunk.

A buborékos teák mérettől függően 450, 550 és 650 Ft-ba kerülnek. A találmány Taiwanról származik és az 1980-as évek elején jelent meg először. Azóta Németországban és az USA-ban ért el komolyabb sikereket. Itthon ez még várat magára.

Veres Pálné utca 33. A Halkakas mellett

Nyitva tartás: 10:00-19:00

7. Sarki Spájz – vegyes felvágott

Sokat tanakodtunk a 4-6-os villamoson nyomorogva, mit rejthet egy spájz a körúton. A válasz leginkább az, hogy egy versenyképes alternatívát a török kajáldák rengetegében.

Kattintson galériánkért!
©

A Sarki Spájz furcsa kombináció: van benne húspult, tejpult (Cserpes-termékekkel), zöldség-gyümölcs (ne itt vásároljunk be, mert drága), kenyérpult, borpult és sörös részleg is. Árulnak házi szörpöket, gyümölcsfröccsöt, kókuszolajat, lekvárokat, és az egyik kolléga saját készítésű trüffeljeit is. Mindenből egy kicsit, emellett pedig készételt is adnak, menzahangulatban, menzaminőségben, némi menzaszaggal. A menüt úgy dobják fel, hogy a hét második felében váltogatják az amerikai, a görög, vagy éppen az erdélyi napokat.

Azt mondják, az ebédidő veszélyes, akkor százötven ember is megfordul náluk, de reggel is sokan vannak. Mi persze este próbálkozunk, akkor szinte csak miénk a hely.

A szódát ingyen kapjuk, és azt is felajánlják, hogy olyan salátát ütnek nekünk össze, amilyet csak szeretnénk, kifejezetten kedves a kiszolgálás. Mi maradunk egy klasszikus paradicsomleves (450 Ft) - arany galuska (450 Ft) és egy sonkakrémleves (450 Ft) - tiramisu (550 Ft) kombinációnál. Az ízek nem kiugróak, de rendben vannak. Semmi luxus.

Teréz körút 54.

Nyitva tartás: 8:00-20:00

Olvassa el cikksorozatunk első, és második részét is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tossenberger Adél Kult

Minden napra jut egy menő hely Budapesten II.

Amikor már azt hinnénk, a sorra nyíló romkocsmák, bárok és bisztrók újhullámába nem fér bele több izgalmas hely, még mindig érhetnek pozitív csalódások. Legutóbbi gasztrotúránkon csokis croissant illatú párizsi padlásokon, kávégőzös ausztrál tengerpartokon, és csülökkel megpakolt magyaros fazekakon át vitt az utunk, közben pedig megtaláltuk Budapest vendéglátóiparának Batmenjeit is.

Tossenberger Adél Kult

Minden napra jut egy menő hely Budapesten

Halbisztró, tejivó, levesbár, háztáji piac – sorra nyílnak Budapesten a színes és szinte pillanatok alatt befutó gasztroterek. Legtöbbször olyan fiatalok állnak össze, akik sosem vendéglátóztak, mégis úgy érzik, ők lesznek azok, akik betömik a piacon tátongó lyukakat, és úgy néz ki, nem is igen lőnek mellé. A városnak egyértelműen kell a bio, a magyar és a retro is. Fedezzen fel belőlük minden nap egyet!

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Mi lesz, ha nagyot koppan a magyar gazdaság?

Mi lesz, ha nagyot koppan a magyar gazdaság?

Autóautomatát tesztel egy brit kereskedő

Autóautomatát tesztel egy brit kereskedő

Egy LGT-s koncerten szúrtak halálra egy többgyermekes családapát Polgáron

Egy LGT-s koncerten szúrtak halálra egy többgyermekes családapát Polgáron

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész