szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelentős író egy kádnyi húslevesben érdekes és megrázó élmény volt. Az új fotók szereplői meztelenek, kövérek és szépek.

©
Hideg, hatásos, határvidék. A művészfotózást nyolc éve művelő Marjai Judit kiállításait mindig jelentős visszhang kíséri. Az egyszerre több utat bejáró művész korábban hol provokatív női vagy tabutémákat feszegetett, hol ismert embereket fordított ki látszatfelszínükből fotóival.

A 2006-ban megrendezett Káder kiállítás fotósorozatában az ismert írónőt, Karafiáth Orsolyát egy kádnyi húslevesben és más léthelyzetekben megörökítő fotók azonnal közforgalomba kerülő ikonikus képekké váltak. A 2009-ben, az utolsó napjaiban a halállal szembenéző Bacsó Pétert megörökítő felkavaró, festményszerű sorozat komoly visszhangot keltett és Marjait felkérték egy a Filmszemlét kísérő fotókiállítás megrendezésére.

Marjai Judit  képeivel, szövegeivel kilép a hypertérbe: a kortárs művészek között talán a legintenzívebben nyomult be a social media terepére, Facebook és blog felületein szinte folyamatos kiállítás zajlik, interaktívvá teszi műveit és azok befogadását.

A mostani kiállítás - amelyet Wahor András nyit meg - anyaga teljesen új képekből áll. A Hideg és meztelen címnek megfelelően Marjai új képei frissek és felkavarók. Kövér hölgy sorozatában a nagyméretű festővászonra nyomott fotók az élet, a dionüszoszi báj és a halál táncát idézik. A modell, a titokzatos M. óriás méretei és kövérsége szépséggé szelídül a képeken.

A kiállítási anyag harmadát kitevő további képekről egy fregoliról hidegkék fényben függő halott lények merednek a nézőre; egy hal, egy nejlonba csomagolt férfinő, egy kabuki álarcos menyasszony és egy letapasztott szájú nyúl. Fétis, szexualitás fagyponton.

©

(Marjai Judit: Hideg és meztelen című kiállítása február 18-24-éig látogatható az A38 hajó kiállítótermében.)

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait

Lukasenka lezáratja Fehéroroszország határait