szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Középiskolásoknak szóló, okostelefonon is kényelmesen olvasható cikkekkel töltik fel azt a honlapot, amelyet történelemtanárok indítottak Tényleg címmel, és amely a történelmi tévhiteket próbálják eloszlatni.

Honlapot indított a Történelemtanárok Egylete (TTE) a történelmi tévhitek eloszlatására – közölte Miklósi László, a TTE elnöke csütörtökön Budapesten. Elmondta, a Tényleg.com weboldalon – amelynek célközönsége a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály – egyebek mellett Horthy Miklós kormányzóvá választásával, Károlyi Mihály tevékenységével, valamint az 1848. március 15-i forradalmi eseményekkel kapcsolatban olvashatók cikkek, amelyek terjedelmét úgy alakítják, hogy okostelefonon is elérhetők legyenek.

Lőrinc László, a TTE bizottmányi tagja, a portál ötletgazdája és szerkesztője hangsúlyozta: a legendákat, a tévhiteket cáfolni kell, mert "hihetetlen áradata van a hiedelmeknek". Példaként hozta fel erre, hogy elterjedt az a legenda, miszerint "Ősbuda" a Pilisben létezett, de ugyanígy (egyebek mellett) a sumér–magyar, illetve a japán–magyar rokonság elképzelése is megjelent a magyar közgondolkodásban. Úgy fogalmazott, "nem gondoljuk, hogy kezünkben van a bölcsek köve", de törekednek arra, hogy biztos tudásanyagot adjanak át. Ettől függetlenül a honlapot látogatók között kialakulhatnak szakmai viták, amire már eddig is volt példa. 

Elmondta, hogy a honlap Aktuális című rovatában mindig az éppen soron következő dátumokhoz kapcsolódóan írnak cikkeket, így jelenleg a legfrissebb bejegyzés a hivatalosan 1945. április 4-ével kezdődött korszakkal foglalkozik, rámutatva arra, hogy a szovjet hadsereg a korabeli hivatalos verzióval ellentétben nem április 4-én "szabadította fel" – szállta meg – teljes egészében az országot, hanem április 13-án. 

Az Aktuális rovatban foglalkoztak már egyebek mellett Horthy Miklós 1920. március 1-jei kormányzóvá választásával egy eddig mellőzött történelmi forrás alapján, facebookos, "üzenős" formában megjelenítették Petőfiék és politikai ellenfeleik 1848. március 15-i gondolatait. Azt is észérvekkel cáfolták, hogy "a mohácsi katasztrófát a zsidók okozták" volna, továbbá arról is szóltak, hogy az 1867-es osztrák–magyar kiegyezésnek nemcsak magyar, hanem külföldi ösztönzői is voltak. 

Utalt arra is, hogy a Cáfolós című rovat a tervek szerint kéttucat témát ölel majd fel, de már most is foglalkozik többek között a sumér–magyar és a hun–magyar rokonság cáfolatával, azzal, hogy "valóban Károlyira kell-e rátolni Trianon traumájának felelősségét", illetve szintén e helyütt írtak a holokauszttagadásról és a kommunizmusról szóló legendákról.

A weboldal Mások háza tája címet viselő rovatában a különböző nemzetek történelmi eseményeit veszi számba. Itt dolgozták fel többek között a Törökországban végbement örményirtás történetét, kitértek Sztálin tevékenységének mai oroszországbeli átértékelésére, illetve eloszlatták azt a "makacs legendát", amely szerint a dán király, tiltakozva a náci megszállók zsidópolitikája ellen, maga is kitűzte volna a zsidóság számára kötelezően előírt sárga csillagot – ismertette Lőrinc László.

Közölte, a Melldöngetős című rovatukban összegyűjtötték a magyar történelem kevésbé közismert különlegességeit, így egyebek mellett a Lánchíd technikai bravúrjait, a régi ártéri ökogazdálkodásokat, és külön fejezetet szenteltek a magyar demokratáknak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

Az álomfejtés izgalmas önismereti út, érdemes foglalkozni vele

Az álomfejtés izgalmas önismereti út, érdemes foglalkozni vele