szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Már elmúltak azok az idők, amikor MSZ(M)P tagok döntötték el, ki vesz részt egy miniszteri találkozón, és ki nem" – ezt írta az Emmi parlamenti államtitkára, Doncsev András válaszul egy Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő által benyújtott írásbeli kérdésre. Lendvai arra volt kíváncsi, hogy miért csak a Magyar Nemzet újságírója, Tölgyesi Gábor kapott meghívót Balog Zoltán minisztertől a Matthias Hartmannal, a bécsi Burgtheater igazgatójával való találkozóra.

"Miért kizárólag a Magyar Nemzet újságíróját hívta meg Miniszter Úr a Matthias Hartmannal, a bécsi Burgtheater igazgatójával való találkozóra?" címmel nyújtott be írásbeli kérdést Balog Zoltán emberierőforrások-miniszterhez Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő. A miniszter nevében Doncsev András parlamenti államtitkár válaszolt.

Információk "első kézből"

Doncsev szerint a Matthias Hartmann február elsején kelt nyílt levelében foglaltak "a magyar színházi élet és kultúrpolitika ismeretének hiányáról tanúskodtak", ezért a válaszlevélben azt javasolta Balog Zoltán a bécsi Burgtheater igazgatójának, hogy "első kézből szerezzen információkat, s arra alapozva alkosson véleményt".

Doncsev András balról a második
©

Az Emmi minisztere felhívta Hartmann figyelmét a POSZT-ra is, amelyen "lehetősége van képet alkotni a magyar színházi szakmáról, hogy "azt követően a konkrétumok birtokában beszélgethessenek".

Doncsev Lendvainak írt válaszában kitér arra, hogy Hartmann "ezzel a lehetőséggel nem élt, viszont jelezte, hogy a személyes találkozóra eljönne néhány, a magyar kultúrát ismerő kollégájával, és fenntartja magának a jogot, hogy találkozójukról a sajtónak is beszámoljon".

"Már elmúltak azok az idők"

"Ezt a jogot természetesen mi is fenntartottuk. Matthias Hartmann színházigazgató végül Andreas Erdmann dramaturg, Ungváry Rudolf író és Jászay Tamás kritikus társaságában jött el a találkozóra. Ez utóbbi a találkozó elején megerősítette: nem mint a Színházi Kritikusok Céhe elnökségi tagja van jelen, hanem újságírói minőségében" – fogalmaz Doncsev.

"Szándékaink szerint a találkozó nem sajtónyilvánosságnak szánt esemény, hanem szakmai párbeszéd volt. A magunk részéről ezért Vidnyánszky Attila színházigazgatót, valamint – a Hartmann úr által meghívottakhoz igazodva – Tölgyesi Gábort, a Magyar Nemzet újságíróját hívtuk meg" – írja Doncsev, aki szerint Tölgyesi a kilencvenes évek óta foglalkozik kultúrpolitikával, és "nemcsak felkészült és hiteles újságíró – aki akár a kormány kultúrpolitikájával kapcsolatos kritikát is megfogalmaz –, de németül is jól beszél".

Az államtitkár Lendvainak írt válaszának végén úgy fogalmaz: "már elmúltak azok az idők, amikor MSZ(M)P tagok döntötték el, ki vesz részt egy miniszteri találkozón, és ki nem".

"Hartmannt átejtették"

Matthias Hartmann korábban aggodalmának adott hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedésekkel kapcsolatban. Balog Zoltán a Der Standard osztrák lapnak nyilatkozva csütörtökön úgy vélekedett, Hartmannt "politikailag átejtették". 

A miniszter úgy vélte, júniusi találkozójukkor Matthias Hartmann tévesen azt a következtetést vonta le, hogy neki "gőze sincs" a színházi szakmáról. "Éppen az ellentéte a helyzet: képben vagyunk, a munkatársaim is képben vannak" – mondta Balog Zoltán. "A számaink helyesek voltak: a független színház az elmúlt években több támogatást kapott, mint előtte" – jelentette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan