szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Shrek és a Kung Fu Panda nagysikerű rajzfilmek készítője, a DreamWorks Animation filmstúdió azt tervezi, hogy visszahozza Lassie-t, a világ legismertebb kutyáját 75 évvel azután, hogy a róla szóló novella egy amerikai napilapban megjelent.

"Hősies, hűséges, valóban az ember legjobb barátja. Lassie a világ leghíresebb háziállata" - nyilatkozta Jeffrey Katzenberg filmproducer a Los Angeles Times amerikai napilapnak.

Egy felmérés valóban kimutatta, hogy a világ legnagyobb televíziós piacán, az Egyesült Államokban a nézők 83 százaléka ismeri a skótjuhászkutyát. A második legnagyobb piacon, Kínában 70 százalék az arány.

A Lassie hazatér című filmet 70 évvel ezelőtt, 1943-ban mutatták be a mozik. Ebben a filmben kapott életében először filmszerepet egy tízéves angol kislány, bizonyos Elizabeth Taylor. Az első Lassie-sikerfilmet hat további követte még.

1954-ben kezdődött a televíziózás történetének egyik legsikeresebb sorozata, a Lassie. A 19 folytatásban a skótjuhász csodakutyaként mutatkozott be, és rendszeresen megmentette a kis Timmy életét. Az őt alakító, ma 63 éves színésztől, Jon Provosttól a mai napig kérnek autogramot. 

A nőstény Lassie szerepét leginkább hímek játszották, mivel az ő sörényük sűrűbb, látványosabb. A skótjuhászt játszó első, legendás kutyaszínész, Pal 1958-ban múlt ki.

Lassie egyike annak a három állatnak, amelynek saját csillaga ragyog a szórakoztatóipar hírességeinek nevét megörökítő Hírességek sétányán Hollywoodban. A másik kettő is kutya: Rin Tin Tin és Strongheart. Az utóbbi kettő németjuhász volt, és nekik köszönhető, hogy az amerikai családok megkedvelték a "farkaskutyát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!