szerző:
TA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néha nemcsak egyszerűen kellemes, de kifejezetten javasolt a fővárosi zűrzavar fölé emelkedni. Lehetne sokkal több lehetőség is Budapesten a tetőteraszos láblógatásra, de ebben van még hova fejlődnünk. Néhány jó kezdeményezés ennek ellenére is utat tört magának. Tippek képekkel.

Budapesten még annál is kevesebb tetőteraszos hely van, mint amennyi érdemben élvezhető zöld terület, de a helyzet nem reménytelen.

Tip Top Bár

Rusztikus, kopott fehér padló, háztetők és leanderes erkélyek a lábunk alatt, horizontunkon a Gellért-hegy, a Vár, és az Egyetem téri templom tornyai. A markunk közül kicsorgó nyárban az egyik legkellemesebb hely a városban most a Tip Top Bár - szellővel, naplementével, és hideg sörrel.

Akinek depresszióra hajlamos kamaszként valaha is megfordult a fejében, hogy egy toronyszoba magányában végighallgassa a The Doors összest, annak ebből most valamennyi megadatik, csak lehangoltság nélkül. Nincs utcazaj, nincsenek kopogó cipők, nem suhannak el mellettünk autók, de van magasság, és minden épp elég távolinak tűnik a kikapcsolódáshoz.

©

Ha a Kecskeméti utcában szintén nem olyan régen nyílt Közhellyel már összebarátkoztunk, akkor a lassan kultikussá váló fogorvosi szék tövéből kiindulva nyugodtan felmerészkedhetünk a kocsma belsejéből felfutó végtelennek tűnő csigalépcsőn (közben válogatott, falra mázolt mondatokkal bíztatnak a folytatásra és a spontán alakformálásra).

Ha éhesek vagyunk, fent panini szendvicset vagy piadínát ehetünk, ami gasztronómiailag nem nagy dobás, de sörkorcsolyának, vagy egy jó beszélgetés mellékzöngéjének épp megteszi.

Ha belefáradunk az üldögélésbe, a műfüves emelvényen akár alhatunk is egyet a párnák közt. A bárban az élő DJ-szettek mellett szerveztek már rooftop színházat is, s bár ez nem rendszeres, később is elkaphatunk még hasonlót.

©

Az asztalfoglalás ajánlott, de nem kötelező. Nekünk napokig nem is sikerült.

Egy korsó Tuborg 590 forint.

Nyitva tartás: hétfő-szombat, 16:00-22:00

V. kerület, Kecskeméti u. 3.

Corvintető

A Corvintetőben az a legjobb, hogy nem kényelmesednek bele a kiváltságos "underground kocsma a város felett" szerepbe, hanem mindig igyekeznek újítani. Januárban megszabadultak a lepukkant-romkocsmás miliőtől, áprilisban "négy méterrel közelebb a csillagokhoz" felhúztak egy exkluzív kilátó teraszt, nyáron pedig elindult a rooftop mozi.

Ilyenkor a tető egy ingyenes welcome drinkkel és popcornnal felszerelt, szellős moziteremmé változik, azzal a különbséggel, hogy a miliőnek köszönhetően minden sokkal szabadabb. Ha unjuk, nyugodtan elvonulhatunk a hátsó traktusba beszélgetni, rendelhetünk magunknak még egy italt, vagy akár diszkréten el is hagyhatjuk a helyszínt. Pénzt nem bukunk rajta. Ha viszont végignéznénk a filmet, és nem szeretnénk, hogy a pult zörejei zavarják az élményt, üljünk minél előrébb.

©

A program elég népszerű, ezért érdemes helyet foglalni, vagy legalábbis időben érkezni. 18 órakor van a kapunyitás, és 20 óráig tartják fenn a helyeket. Ha rossz az idő, a vetítést lefújják, alapesetben viszont utána zene marasztalja a mozizókat.

A legutóbbi két alkalommal a Fekete hattyút és a Macskafogót vetítették.

A programot hétfőnként szervezik meg, a vetítés 21 órakor kezdődik.

Blaha Lujza tér

Hotel President Panoráma Terasz

Ha belépünk a Hold utcai Hotel President halljába, az első, ami szembeötlik, a látszólag szétlőtt, alaposabban megvizsgálva mégis áthatolhatatlan golyóálló üveg, amivel az elnöki lakosztályt védik. Akár szoronghatnánk is a kristálycsilláros luxustól, de helyette inkább kiélvezzük a tizenegy szintes épület tetején terpeszkedő panorámát.

©

Ajánlataink közül egyértelműen ezen az egyébként helikopter leszállópályaként is funkcionáló teraszon tobzódhatunk a legtöbb látványosságban. Nem tudjuk úgy fordítani a fejünket, hogy ne ütközzünk bele egy impozáns épületbe. Mellettünk a Magyar Államkincstár Zsolnay-majolikával díszített homlokzata, az amerikai nagykövetség, a horizonton a Bazilika, a Gellért-hegy, a Vár, és a Parlament.

Az árak is ennek megfelelőek – egy 0,33-as Drehert 1500, egy Heinekent 1600 forintért kapunk meg.

©

Jó hír, hogy a tető nem csak étteremként, kilátóteraszként is funkcionál, így ha nem szeretnénk ilyen mélyen a zsebünkbe nyúlni, de vágyunk egy különleges élményre, napközben, az étterem nyitása előtt telefonon bejelentkezhetünk szimpla nézelődésre is. Turistaként legalábbis biztosan.

Nyitva tartás: Hétfő - Vasárnap: 18.00 - 24.00

V. kerület, Hold u. 3-5.

Moszkva Tér Bisztró

"Kicsit a nyarat, kicsit a telet, viszem a mindörökké-Moszkva-Moszkva teret" (Kistehén)

A Moszkva Tér Bisztró olyan mélyen és organikusan beleégett már a tér megtépázott mocskába, hogy ha az egészet felrobbantanánk, akkor is ottmaradna. Ahogy ők maguk fogalmaznak: tíz évvel ezelőtt Európa legrondább metróállomásának tetejére fészkelték be magukat.

©

Lent kosz, zsivaj, hittérítők, indián zenészek, a titokzatos kántáló subás, a szétcsúszott tangóharmonikás, a virág- sarokreszelő- esernyő- és elemárusok, a 4-es 6-os villamos tüdeje, meg a mindenkori párkapcsolatok origójaként odatokosodott óra.

Fent viszont – bár valószínűleg nem sok helyen egészségtelenebb ücsörögni Budapesten - kényelem, ahol a sufnituning megoldásokba belesüppedve kellemesen eltartott kisujjal nézhetünk le az őskáoszra egy fröccsel a kezünkben. Itt lenni életérzés, az épp aktuális focimeccsekből pedig, ha akarunk, sem maradhatunk ki.

©

Egy korsó Heineken 560 forint

Nyitva tartás: hétfő-szerda: 12:00 - 1:00; csütörtök-péntek: 12:00 - 2:00; szombat: 14:00-2:00

Westend terasz

Bár a Westend egyértelműen az egyik legnyomasztóbb hely Budapesten, fenti terasza az évek során mégis megőrizte magában a potenciált a kikapcsolódásra. Rendezett, nagy kert, kellemes lugasokkal és madarakkal – a tizenévesek kézenfekvő randi helyszíne a tortillás, coca-colás plázamozizás után.

©

Kilátás nincs, hacsak a Nyugati pályaudvar teteje nem számít annak, ide felsétálva mégis gyorsan, és kevés energia-befektetéssel a szabadban érezhetjük magunkat a főváros közepén. Ehhez még az éppen átépítés alatt álló komplexumon sem kell átverekednünk magunkat, némi húgyszag kéretlen inhalálása árán egy a pályaudvarról nyíló oldalsó lépcsőn is felmehetünk.

©

Évekkel ezelőtt voltunk már itt hangulatos Harcsa Veronika koncerten, játszótér is van, télen pedig rendszerint megnyitják a 2000 négyzetméteres korcsolyapályát is, vagyis a családosok is megtalálhatják a számításukat.

Plusz egy

Kellemes adottságai miatt szívesen ajánlottuk volna az Oxygén Wellness tetején megnyílt szórakozóhelyet, a Teraszt is, ha a rekreációs központ nem arról híresült volna el, hogy kitiltottak egy egyébként rendszeresen oda járó mozgáskorlátozott kisfiút, illetve ha a közelben lakók nem úgy élnék meg a hely megnyitását, mintha egy új vigalmi negyedet vontak volna az otthonuk köré. Akit ennek ellenére is érdekel, hogy fest a Naphegy tetejéről Budapest, az jakuzzizhat, táncolhat és koktélozhat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!