szerző:
Kovács Ferenc Dávid
Tetszett a cikk?

A kultúrával nem lehet szavazatokat szerezni, a kultúra helyébe a sport lépett – a volt szocialista kultuszminiszter szerint ezért nem érdekli a kormányfőt ez a terület. Orbán Viktor volt szakállamtitkára viszont – bár saját bevallása szerint nem beszélhet szabadon – kifejtette, így is többet költ a költségvetés kultúrára, mint amennyit elbír.

"Ne várjatok tőlem olyan szintű szabadságot, ahogy ti beszéltek. Nem tudok értelmiségi pozícióból megszólalni, hiszen már a puszta jelenlétem is politikai diskurzust implikál" – vezette fel L. Simon László a 25. szigligeti írótábor egyik, a mai kultúrpolitikáról szóló kerekasztal-beszélgetését. Az eszmecserén Bozóki András volt kultuszminiszter és Zentai Péterrel a MASZRE (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete) elnöke „beszélhetett szabadon”.

A diskurzus fő témája természetesen a kultúrafinanszírozás volt. L. Simon a kultúrára fordítandó pénzek csökkenésével kapcsolatban kijelentgette: "Így is többet költöttünk, mint amennyit a költségvetés elbír. Bár a növekvő lottóbevételek miatt a tisztán szétosztható keret megduplázódott, soha nem volt annyi pénz a kultúrára, amennyit a szereplők el akartak költeni. Mindenki Klebelsberget emlegeti pozitív példaként, de azt is látnunk kell, hogy sok terület akkor sem volt a kormányzat látókörében. Mind a Nyugatot, mind a Baumgarten-díjat, mind a verseskötetek kiadását magánemberek finanszírozták. A mostanság a kulturális sajtó érdeklődésének középpontjába került vidéki múzeumi hálózat is helyi finanszírozással működött és jött létre.”

A pénzosztók is pályázhatnak

Bozóki szerint a még Mádl Ferenc minisztersége alatt – a mai tevékenységével számtalan vitát kiváltó jelenlegi Magyar Művészeti Akadémia-főnök elnökletével – létrejött Nemzeti Kulturális Alap kiállta az idők próbáját. Mint mondta, az átláthatatlan és egyre átláthatatlanabb kultúrafinanszírozási rendszerben messze ez a legstabilabb, legjobb szervezet. A volt kultuszminiszter egyébként kifejezetten károsnak tartja a finanszírozási rendszer túlzott széttagoltságát, megjegyezte, például az Egyesült Államokban nemhogy nincsen kulturális tárca, de még az ötlet felvetése is abszurdnak tűnne. 

A kuratóriumok számának csökkentésében viszont Bozóki egyetért L. Simonnal, aki jelenleg az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöklete mellett az NKA alelnöki tisztét is betölti. (A gyakorlatban L. Simon a szervezet operatív irányítójaként tevékenykedik, Balogh Zoltán humánminiszter elnöki tiszte jobbára kimerül formalitásokban.) Azt is üdvösnek tartja, hogy a kuratóriumok kétévenként lecserélődnek. Felhívta a figyelmet azonban arra a visszásságra, hogy a pályázatok a kuratóriumok tagjai számára is nyitottak. Ahogy fogalmazott: "nem jó dolog, hogy pénzosztóként a rajzfilmemet még befejezem a saját állami támogatásomból." 

©

„A viszonyok gyakorlatiasabb vezetőt kívántak”

A beszélgetés ezen a ponton az úgynevezett miniszteri keretre terelődött. Ez a minisztérium költségvetési forrásainak azon hányada, melynek elosztásáról a tárcavezető gyakorlatilag szabadon, intézményi kontroll nélkül dönthet. Mint azt a résztvevők elmondták, a miniszteri keret intézményét még Magyar Bálint hozta létre, akkor még tízszázalékos határral, gyakorlatilag vis maior célokra. Bozóki azt az esetet említette példaként, amikor Tarr Béla a Londoni férfi forgatása közben telefonált fel a minisztériumba: itt vagyunk Mallorcán, és a producerem éppen most lett öngyilkos. Később a miniszteri keret a kézből etetés szimbólumává vált. Az első Orbán-kormány alatt felkúszott százalékig, majd a szocialista kabinet ennek felére csökkentette. Azóta is ennyi.

Zentai üdvözölte, hogy manapság az NKA forrásainak jelentős részét a lottóbevételekből finanszírozzák. A kulturális járulékokra épülő rendszert ugyanis az alkotóktól való pénzelvonásként értelmezte. Sérelmezte továbbá fontos területek kiszervezését a kulturális kormányzat alól, példaként felhozva, hogy számos fontos és neves külhoni kulturális eseményen országunkat az igazságügy-miniszter képviseli.

Bozóki felvetésére mely szerint az NKA elnöki tisztét tekintélyes értelmiséginek kell betöltenie L. Simon kontrázott: Jankovics Marcell azért került ki az elnöki székből, mert a mai viszonyok gyakorlatiasabb vezetőt kívánnak meg. 

„Ne csináljunk úgy”

A kultúrával is foglalkozó megaminisztérium nyilvánvaló miniszterelnöki koncepció alapján jött létre, melynek lényege, hogy a problémás, konfliktusos területek egy helyre legyenek besorolva – mondta Bozóki András. A területet csúcsvezetőként koordináló miniszter nem kompetens az egyes részterületek tekintetében, a szakmailag kompetens államtitkárok pedig a lehető legritkább esetben jutnak el a kormányülésekre.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy meg kell egymástól különböztetnünk a kultúrpolitikát, valamint a szimbolikus politikát. “Amiről mi itt késhegyre menő vitákat folytatunk, az országos szinten marginális, szinte senkit nem érdekel. Orbán Viktor felismerte, hogy a kultúrával nem lehet szavazatokat szerezni, a politikai racionalitás szempontjából érdektelen. A kultúra helyébe a sport lépett.”

L. Simon mindezek után a kulturális élet szereplőinek felelősségére is rámutatott. “Ne csináljunk úgy, mintha ezek a folyamatok most kezdődtek volna el. Egyetértek Schiffer Andrással, amikor szárszói panoptikumról beszél. A kulturális élet szereplőinek igenis fel kellett volna ismerniük a tempóváltást. A kultúra iránt elkötelezett emberként mondom, az önálló kulturális minisztérium felállításának ötlete ma nem időszerű, nincs politikai realitása. A kulturális piac szereplői nem képesek kilépni az elefántcsonttoronyból. Sokan még mindig szereptévesztésben vannak, a nyolcvanas évek szerepfelfogásában élnek. Ami nincs. Elmúlt. Én személy szerint, annak idején az Írószövetség főtitkáraként igyekeztem jogilag felkészülten érkezni a minisztériumi tárgyalásokra.  Manapság általános, hogy ott ül szemben velem az adott szakmai szervezet vezetője, és azt sem tudja, milyen jogszabályról vitatkozunk” – mondta. Majd hozzátette: “Ha mindig a szakma kikristályosodott álláspontját vennénk figyelembe, soha nem változna semmi. Az internet korában például a jelenlegi magyar folyóiratkultúrát ebben a formában nem lehet és nem is érdemes fenntartani.”

A volt államtitkárt emlékeztettük kinevezésekor tett nyilatkozatára, mely szerint minden politikai szereplőnek akkora a mozgástere, amekkorát teremt magának. A hvg.hu kérdésére, hogyan látja ezen kérdést menesztése után, a következő választ kaptuk: “Tőlem ennyi telt, lehet hogy nem vagyok tehetséges politikus.” Nem tűnt azonban reményvesztettnek, hisz hozzátette: “Bár az alkatomból nem látszik, hosszútávfutó vagyok.” Mindezeken túl azt is megtudhattuk, hogy szocialista elődjével, Hiller Istvánnal viszonyuk kifejezetten barátinak mondható, mely mindkettejük táborában hajlamos némi visszatetszést kelteni.

A József Attila Kör idén “Kultúrpolitika és művészeti autonómia” alcímmel rendezte meg a 25. jubileumi szigligeti írótábort augusztus utolsó napjaiban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!