szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem indul a Székely Vágta győztese Budapesten, mert nem bizonyítható, hogy lova biztosan nem angol telivér-e. Ha ugyanis az, akkor nem nevezhető a versenyre.

Lova bizonyíthatatlan eredete miatt nem indul a hétvégén tartandó budapesti Nemzeti Vágtán a Székely Vágta győztese, Márton Gréta – közölte csütörtökön Ménessy Kinga szóvivő. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint angol telivérekkel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható.

A szóvivő szerint Székelyföldön gyakorta gondot okoz egy-egy ló eredetének a bizonyítása, és ez a csíkszeredai Genovéva Lovarda Orszon nevű lova esetében sem sikerült. Ezzel a lóval nyerte meg Márton Gréta júliusban a Székely Vágtát.  

©

Ménessy Kinga hozzátette: a Nemzeti Vágta szervezői már akkor jelezték, hogy Orszon nem indulhat Budapesten, de felajánlották, hogy más lovat biztosítanak a Székely Vágta győztesének. A csíkszeredai lovas és a lovarda vezetője azonban nem fogadta el az ajánlatot. Az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a Nemzeti Vágta szervezői elfogadják az Orszon eredetére vonatkozó – nem hivatalos – iratokat.  

A Nemzeti Vágta két másik székelyföldi résztvevőjének is lovat kellett cserélnie a budapesti verseny előtt. A Székely Vágta második helyezettje, a kézdivásárhelyi Bódi Albert Imán nevű lovát hetekkel ezelőtt kígyó marta meg, ezért más hátassal kell indulnia. A harmadik helyezett csíkszentkirályi André Mónikának szintén lova bizonyíthatatlan eredete miatt kell egy bábolnai ló nyergében versenyeznie. 

A sepsiszentgyörgyi Bagoly Szabolcs lesz a Nemzeti Vágta egyedüli olyan székelyföldi résztvevője, aki hazai lovon száll versenybe. Ő a sepsiszentgyörgyi Vadon egyesület Alkony nevű lovát lovagolja majd Budapesten a hétvégén. 

Ménessy Kinga elmondta, hogy az idei tapasztalatok alapján jövőre a Székely Vágta szabályzatát is úgy módosítják, hogy már csak bizonyított eredetű lovakkal lehessen benevezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz