szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gettó Tamás és Hutter Ákos nyerték el A malom című pályamunkájukkal a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára kiírt ötletpályázat három millió forintos megvétellel járó első díját.

A 2013 novemberében kiírt pályázatra 45 pályamunka érkezett be. A szakmai zsűri által legjobbnak tartott 15 látványtervre a közönség is leadhatta szavazatát a http://expomilano2015.hu honlapon; kedd estig 4400 voks érkezett. A 11 tagú grémium a közönségszavazás eredményét figyelembe véve hozta meg döntését szerdán - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szőcs Géza, a magyar részvételért felelős kormánybiztos.

Hajdu Petra, a kormányszóvivő sajtófőnöke emlékeztetett: a kiírók olyan tervek benyújtását várták, amelyek kötődnek a világkiállítás és Magyarország által választott specifikus témákhoz, tükrözve a magyar hagyományt és kultúrát, illetve amelyek alapul szolgálhatnak a pavilon végleges terveinek elkészítéséhez. A magyar pavilonnal kapcsolatban elvárás, hogy természetes, fényáteresztő és a magyar innovációt is megjelenítő anyagokból épüljön fel, emellett lebontása, szállítása és ismételt felépítése is könnyen kivitelezhető legyen.

Szőcs Géza közölte: az ötletpályázat 2 millió forinttal járó második díját Sárkány Sándor és Ertsey Attila Alakor jeligéjű pályázata nyerte el; a megosztott harmadik díjat és 1-1 millió forintot a Fafű (Bártfai-Szabó Gábor, Nagy Mariann és Molt Klára) és a Cantata Profana (Alkér Katalin, Bartha András Márk, Gyulovics István és Kovács Zsófia) jeligéjű pályázatoknak ítélte a zsűri.

A zsűrielnök javaslatára Nagyné Iván Katalin, Páger László, Mindák Gergely és Bodóczki Antal Kutak háza jeligéjű pályázatát különdíjjal és 500 ezer forinttal jutalmazták. Szőcs Géza hozzátette, a győztes pályamunkákból tervezési program, azaz építési koncepció készül, amelyet a Miniszterelnökség állít össze, majd a szakmai szervezetek bevonásával írják ki a kivitelezési pályázatot.

A projekt megvalósítása a kivitelezési eljárás lezárása után, nyáron kezdődik, és legkésőbb 2015 májusáig elkészül a magyar pavilon. A kormánybiztosságnak mérlegelési joga van azt eldönteni, hogy a funkcionalitási és költségvetési szempontokat is figyelembe véve az öt megvásárolt látványterv közül melyiket és milyen formában építteti meg - hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére a kormánybiztos elmondta: a pavilon felépítésére, lebontására, majd hazaszállítására 2,5 milliárd forintos költségkeret áll rendelkezésre.

Az expót 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban "Táplálni a világot, energiát adni az életnek" mottóval. A világkiállítás fő témái az egészség, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés lesznek. Magyarország három kiemelt témakörrel lesz jelen: a vízzel, a GMO-mentességgel - ezen belül az őshonos állat- és növényfajok génmegőrzésével -, illetve az ország elkötelezettségével a fiatal generációk környezettudatos nevelésére. A magyar pavilont az expó zárása után Magyarországon is felállítják, utóhasznosításának célja Magyarország természeti és kreatív értékeinek, valamint kulturális örökségének bemutatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába