szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. Ez egyben azt is jelenti, hogy ismét nem látható együtt a Munkácsy-trilógia három képe.

Múlt csütörtökön jelentették be, hogy a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festményt visszaviszik Kanadába, a Hamilton galériába. A trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo Debrecenben maradt.

Hétvégén több mint 3200-an mentek el megnézni utoljára a Munkácsy-trilógiát.

A festményt hétfőn emelték le a falról, speciális fóliára fektették, leszedték a díszkeretet, majd a vásznat egy hengerre tekerték. A becsomagolás után ládába helyezték a képet, a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval kiemelték és kamionba rakták.

©
©

A hat mázsás rakományt repülővel előbb Frankfurtba, majd onnan hétvégén Torontóba szállítják.

Szentkirályi Miklós vezető restaurátor azt mondta, hogy először 1995-ben érkezett Magyarországra a festmény, és akkor átfogó restaurálást végeztek rajta. A képnek ez a harmadik kanadai útja, közben volt Pécsett, Budapesten és Bécsben, de már Munkácsy idejében is sokat utaztatták Európa nagyvárosai, valamint Európa és Amerika között.

A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, és egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben – mondta Szentkirályi Miklós.

©
©

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátteret. Bejelentette: most visszaviszik ugyan a képet Kanadába, de nyáron szeretnék megvásárolni. Ennek anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében – tette hozzá.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már állami tulajdonban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!