szerző:
hvg.hu

Bejött az időponteltolás, ennyien még soha nem voltak a Szigeten, a rekordszámú közönség azonban eddig ritkán látott tömegjelenetekhez vezetett a teltházas csütörtöki napon. Gerendai Károly szerint jövőre mindenképp megoldást kell találniuk arra, hogy ne történhessen meg olyan, mint ami idén Stromae koncertje előtt.

A 2014-es Sziget két dologról marad igazán emlékezetes. Az egyik, hogy ennyien (a nem végleges adatok szerint 415 ezer látogatója volt a fesztiválnak) még soha nem voltak a rendezvényen - ezzel a 2009-es 390 ezres rekord dőlt meg. A másik valószínűleg az előzőből következik:a csütörtöki teltházas napon ritkán látható tömegjelenet alakult ki az A38 sátor előtt Stromae fellépése előtt, többen is megsérültek a tumultusban.

©

A Sziget napi befogadóképességét 70-ről 85 ezerre növelték, miközben a fesztivál alapterülete nem nőtt, és megszűnt, vagy kisebb lett néhány emblematikus helyszín (Party Aréna, Világzenei Nagyszínpad). A változás aligha tűnt volna fel, ha csütörtökön nem bizonyosodik be, hogy ennyi embernek nem elég egyetlen fontos program a Nagyszínpad este 11-es zárása után. Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője szerint még összegezni kell az idei tapasztalatokat, de az biztos, hogy jövőre megoldást kell találniuk a programok egyenletesebb elosztására.

"Amit egyes helyszínekre költöttünk azt máshonnan kellett elvennünk"

"Természetesen az a célunk, hogy minél vonzóbb programokat kínáljunk a látogatóinknak, de olyan eset természetesen előfordulhat, hogy a legtöbb ember egy fellépőre kíváncsi, miközben a többi helyszínen félház sincs" - utalt a "Stromae-problémára" Gerendai Károly. Ahogy az már korábban kiderült a fellépés előtti tömegjelenetek és sérülések elkerülhetőek lettek volna, ha a szervezők meg tudnak egyezni Stromae-val abban, hogy az esti időpont helyett, egy korábbi sávban a Nagyszínpadon lépjen fel.

Stromae fellépése az A38 sátorban
©

A belga előadó és menedzsmentje azonban nem ment bele a változtatásba. "Még korai lenne konzekvenciákat levonni, de legközelebb már lehet, elkerülnénk egy ilyen esetet, és ha nem tudunk megegyezni a fellépővel, a biztonságot szem előtt tartva inkább lemondanánk a koncertet" - fogalmazott a Sziget Kft. ügyvezetője.

Arra kérdésre, hogy a csütörtöki eset miatt visszakerülhet-e a programba jövőre néhány átalakított vagy megszüntetett helyszín Gerendai még nem tudott biztosat mondani. "Nem jókedvünkből szüntettünk meg néhány helyszínt. Egyszerűen azt a plusz összeget, amit a fő helyszínekre költöttünk, máshonnan kellett elvennünk. Így is volt néhány új helyszín, mint például a Colosseum vagy a Tábortűz színpad - fogalmazott a Sziget alapító, majd hozzátette, arról mindenképp gondolkodnunk kell, hogy ne hozzuk-e vissza például a Party Arénát, mint helyszínt". Idén az ismertebb elektronikus előadók is a második legnagyobb helyszínen, az A38 sátrában léptek fel, így a Nagyszínpad 11 órai zárása után szinte mindenki ide akart bejutni, mivel más opció a műfaj rajongóinak nem maradt (hozzá kell tenni a Colosseum erre a műfajra összpontosított, de korántsem annyira népszerű fellépőkkel). Az A38 sátor ugyan több ember befogadására alkalmas mint az egykori Party Aréna, idén kiderült, hogy adott esetben még ez is kevés lehet.

©

A mindig vitákat kavaró line-up idén valóban színvonalasabb volt, mint tavaly, többek között enek köszönhető, hogy idén rekord született  a látogatottságban. Bebizonyosodott, hogy akár egy alig egy év alatt népszerűvé váló előadó is óriási tömegeket képes mozgosítani (Macklemore & Ryan Lewis, Stromae, Bastille, Imagine Dragons), még úgy is, hogy a többi napra is jutott néhány igazán nagy név (Queens Of the Stone Age, Outkast)  a szokásos örökzöd Sziget fellépők mellett (The Prodigy, Placebo, Korn).

Fele-fele volt a magyarok és a külföldiek aránya

"Aki a kora délutáni órákban érkezett a fesztivál területére, azt tapasztalhatta, hogy szinte egyáltalán nem hallani magyar szót, de ez azért volt, mert a magyarok jellemzően napijegyekett vásároltak, és csak az esti órákban érkeztek" - mondta Gerendai, aki hozzátette idén is 50-50 százalék volt  a magyarok és a külföldiek aránya a Szigeten. Ugyan a bérletek nyolcvan százalékát külföldiek vásárolták meg (idén először el is fogyott minden bérlet, már a fesztiál kezdete előtt), a napijegyek jellemzően a magyarok körében fogyak. A tavalyihoz képest nagyobb érdeklődés Gerendai szerint mindkét oldalon, mind magyar, mind a külföldi részről érezhető volt.

A Sziget alapító szerint 99 százalék, hogy jövőre is ugyanúgy augusztus közepén rendezik meg a fesztivált, mivel ilyenkor a népszerű tengerentúli zenekarok is Európában koncerteznek, és könnyebben Budapestre csábíthatóak. Még az sem baj, ha ilyenkor nagy az európai konkurencia, például a belgiumi Pukkelpop, a hollandiai Lowlands, vagy az ausztriai Frequency fesztivál, hiszen még így is jobb fellépőlistát lehet összehozni, mintha egy héttel korábban lenne a Sziget.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott