szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gárdista ruhában pózoló kisgyerek „Hiszek Magyarország feltámadásában” feliratú táblával. Krétával körberajzolt országtérkép Russia megjelöléssel. A 7-es buszon kifent kaszával utazó Dózsa-parasztfelkelők. Pénteken 11-kor megnyílt az Ötvenhatosok terén 14. ARC kiállítás. Nézegessen plakátokat, a díjazottak pedig videóban magyarázzák el, mit akartak üzenni a képeikkel.

„Gyorsul a világ. Lassul a forgás. Semmi sincs úgy, mint volt. Minden úgy van, ahogy azelőtt.  Fontos a szeretet. Senkit nem érdekel.  Helyzet van. Közöny van. Van Isten. Nincs ilyen. Van jövő. Csak múlt van. Jelen vagyunk. Sehol se vagyunk. A pénz számít. Csak az nem számít. A tudás hatalom. A Párt a hatalom. Hiszek egy országban. Sok országban hiszek. Ésszel. Erővel. Szent akarattal. Fent agyarakkal. Te miben hiszel?”- volt olvasható a "közérzeti kiállítás" pályázati kiírásában.
1. díj - Macskabajusz Művek: Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés - kattintson galériánkért!
©

A téma megjelölése persze szinte mindegy is. Az ARC egy azok közül a fórumok közül, ami - egy Kispál-szöveget idecitálva – 15 éve méri le a lázát a világnak, vizuális nyelven mutat rá a környezetünk, társadalmunk problémáira, s tart tükröt elénk. Az óriásplakátformával gyakorolhatjuk a demokrácia egyik legalapvetőbb vívmányát, a szólásszabadságot. Már, ha egyáltalán sikerül megrendezni: 2011-ben a támogatók hiányában elmaradt például, s továbbra is forráshiánnyal küzd. Nem véletlen, hogy egy ideje alternatív finanszírozási forrásokat keresnek az ingyenes tárlat megszervezéséhez a szervezők. Idén arra kérik a rendezvény kedvelőit, hogy ha tehetik, támogassák a 15. ARC-ot akkora összeggel, amekkorát nem sajnálnának kiadni.
A 2014-es ARC-plakátokra itt lehet szavazi.
2. díj - Herr Milán: Hungarian in Europe - kattintson galériánkért!
©

Mint Bakos Gábor főszervező lapunknak elmondta, a pályázat sohasem az aktuális pártpolitikai, a mesterségesen kettéosztott logikára épült, mindig a pályázók döntik el, hogy mivel pályáznak, és általuk alakulnak a trendek. Ők csak annyit javasolnak, hogy legyen szó a jelenről. A pályázók tekintélyes része persze az aktuális kormányzatot, hatalmat kritizálták, akár Medgyessy, akár Gyurcsány vagy Orbán volt a miniszterelnök. „Most éppen, már több mint négy éve létezik ez a narancssárga Magyarország, és a képviselői nagyon sok témát kínálnak, így senki ne csodálkozzon, hogy az eseményeket figyelemmel követők ezekre reflektálnak – főleg, hogy a média egészét tekintve, az ország nyilvánosságában elég kevés helyen fogalmazódnak meg kritikus hangok a tevékenységükkel kapcsolatban.”
3. díj - Halász Géza: Csúcsforgalom - kattintson galériánkért!
©

Mit jelent a kalitkából kivezető kis kiút? Miért olyan furcsa az első díjas kép focipályája? Miért mosogatószivacsból rakták ki az "I love London" feliratot? Ki aza gárdistaruhás kisfiú, aki a táblát tartja? Miért írták Magyarország térképére, hogy Russia? Interjú a díjazottakkal:


A szervezők - mint írják -, hisznek abban, hogy a vélemények sokszínűsége nem zárja ki a legkisebb közös többszörös meglétét. Nekik tehát ez a válaszuk a "Te miben hiszel?"-kérdésre.

A kiállítás szeptember 21-ig tekintehető meg az Ötvenhatosok terén.

A díjak
A zsűri a beküldött 1100 alkotásból végül 111 képet választott ki, megnevezte a 3 helyezettet, valamint idén is kiosztotta a legpimaszabb, legkedélyborzolóbb alkotásnak járó díjat, a borz díjat is. Az ARC-hoz idén is csatlakozott a HVG, amely „Tények mögött a lényeg” mottóval írt ki pályázatot. A MagNet Bank pedig a civil szervezeteket szólította meg, amelyeknek saját működésüket kellett kreatívabb módon bemutatni.

Az ARC 2014 díjazott alkotásai:
1. díj - Macskabajusz Művek: Egyenlőség, testvériség, közbeszerzés
2. díj - Herr Milán: Hungarian in Europe
3. díj Halász Géza: Csúcsforgalom
Borz díj: Szinovszki Magdolna, Szamosi László: Hiszek egy…
„Tények mögött a lényeg” HVG ARC+ díj - Gutema Dávid: Orosz báb
MagNet – díjazott civil szervezetek - Ökológiai Evolúció Alapítvány, Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány
Hammer Advertising – a legütősebb ötlet különdíja - Faniszló Ádám: Szabadság


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!