szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki hamisított jeggyel, ki a zenekarával, ki lopott autóval indult "a Nyugatra" a magyar filmtörténet klasszikusaiban. Vagy végül el sem indultak, és még az utolsó pillanatban visszafordultak, vagy hagyták az egészet, mégpedig a legtöbbször – ahogy az lenni szokott – egy nő miatt. A magyar filmek legjobb dumái általában a Nyugathoz kötődnek. Vigyázat, szállóigék tömkelege következik.

"– Mi a szar ez? – Coca Cola" – Megáll az idő

Gothár Péter klasszikusa az egyik, ha nem a legfontosabb magyar film az elmúlt ötven évből. A Megáll az idő azért is válhatott kultuszfilmmé, mert párbeszédei egytől-egyig hibátlanok, és könnyen idézhetőek. Nem csoda, hogy még Fábry Sándor is innen kölcsönzött mondatot show-végi elköszönéséhez. A cselekmény 1963-ban játszódik, a fiatalok egyetlen kitörési lehetősége a felnőttek megalkuvó társadalmából a kábítószer-hatású Coca Cola és a rock'n'roll:

A film végén Köves Dini, Pierre és Szukics Magda lopott autón vágnak neki a Nyugatnak, de aztán kettejük számára csak a Balaton jelenti a végállomást. Az a képsor, ahol Pierre lassított felvételen elhajítja az üres vodkásüveget, örökre beleégett a magyar kollektív emlékezetbe, és azt is egy életre megtanultuk, hogy nem mindegy, milyen színvonalon vagánykodunk:

"Esküszöm, ha egyszer túl leszek a határon, soha többé senkinek nem fogok hazudni" – Szerencsés Dániel

Vérbeli menjek vagy maradjak-dráma Sándor Pál 1983-as mozija, benne az akkori színészgárda színe-javával, a főszerepben a fiatal Rudolf Péterrel. A Szerencsés Dániel legjobb része a szinte végtelennek ható, fojtott hangulatú, '56 eseményeitől terhes vonatút. A vonaton elhangzó párbeszédek mindegyike igazi gyöngyszem. Hazugságok, összekacsintások, szocializmus vagy kapitalizmus – minden kényes téma szóba kerül, hogy aztán a végén szinte abszurd módon az egész vagon rázendítsen a himnuszra:

"Tisztelt Eisenhower és Hruscsov! Ööö...vagy...na jó" – Szamárköhögés

Bár a Szamárköhögésben megismert család nem költözik Nyugatra, a filmet végig belengi a mi lenne, ha?-hangulat. Gárdos Péter Gothár Megáll az időhjéhez hasonlóan itt szintén a magyar abszurd húsbavágó, ám mégis szórakoztató látleletét adja. A Garas Desző által alakított családapa félmondatai, grimaszai többet elárulnak az adott korról, mint egy részletes történelemkönyv. Például amikor levelet fogalmaz a két nagyhatalom vezetőjének (a videóban a 6. perctől indul a jelenet), és csak annyit akar mondani, hogy...:

"Helsinki? Hát momentán még, még Nyugat. De már komp jár át Leningrádba" – Csinibaba

Tímár Péter retró vígjátéka kardinális kérdést vetett fel: Helsinki vajon a Nyugathoz tartozik-e? Egy biztos, a film szereplői számára Helsinki már a vasfüggönyön túl volt, így rendes dobverővel vagy anélkül, de meg kellett nyerni a Ki Mit Tudot, és ki kellett jutni oda – még akkor is, ha az csak félig-meddig az áhított Nyugat. A kérdés ettől még erősen foglalkoztatta a gyári dolgozókat:

"Megint rád tört Amerika? Na akkor ez majd bejön neked. Impala. Chevrolet Impala" – Üvegtigris

Ahogy Gaben (Reviczky Gábor) Las Vegas-feliratú sapkájában vagányan odasétál a büfékocsihoz (a videón a 13. perctől), abban a 90-es évek minden Amerika-majmolása tetten érhető. Az Amerika-bolond Lalival folytatott, már-már filozofikus mélységű párbeszéde csak hab a tortán. Ma már senkinek sem bocsátanánk meg, ha egy "váccápp?"-pal köszöntene minket, de az Üvegtigris szereplőjének még ez is jól állt:

" – Ez a Nyugat? – Mi van b*zdmeg, nem voltál még Bécsben?" – Moszkva tér

1989-et írunk, Kádár halott, a szocialista blokk is széthullóban, a kiutazás azonban még a legvidámabb barakkban is problémás – nem úgy Petyáéknak, akik szép kis bizniszt hoznak össze a vonatjegy-hamisításból. Amrestadba, azaz Amszterdamba indulnak, végül – persze -–egy lány miatt Párizs lesz a végállomás. Az átszállás előtti bécsi jelenetsor (1:07-nél veszi kezdetét az utazás) – például Kigler "lopós kabátocskájával" és a Billában tett "vásárlókörúttal" – minden perce arany:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

A Covid-osztályon fekvő betegek életét tették volna jobbá, de állítólag Kásler leállíttatta az akciót

A Covid-osztályon fekvő betegek életét tették volna jobbá, de állítólag Kásler leállíttatta az akciót