szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig két hónapja, Sztankay István és Avar István halála miatt kellett két új tagot választani a Nemzet Színészei közé. Gera Zoltán halálával most újra megüresedett egy hely a testületben. Kik jöhetnek szóba? Kiket szeretne Ön Nemzet Színészének? Szavazzon!

Legutóbb Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a testületbe. Előbbi a hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy húszan is megkaphatták volna a címet rajta kívül. „Az ember nem azon agyal, hogy ki a másik húsz. Voltak jelentkezők, akik mondták, hogy nagyon boldogok lennének. Persze, az ember boldog, ha megkapja, de én nem jelentkeztem önként, hogy boldog legyek. Inkább azt mondom, jólesett.”

Gera Zoltán halálával – aki egyébként idén májusban, Szabó Gyulát váltotta – most újabb tag kerestetik. Az alapszabály szerint a tagoknak egyhangú szavazással kell dönteniük arról, ki az, akit maguk közé választanak.

©

„A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha ez a létszám bármely okból csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot” – szól az alapító okirat. A havi járadék összege azóta 630 ezer forintra emelkedett, és további íratlan szabály, hogy – amennyiben lehetséges – nő helyére nőt, férfi helyére férfit válasszanak.

A szóba jöhető művészek száma, főleg a korhatár és a többi számszerű kritérium miatt ugyanakkor erősen korlátozott. A díj csak a 62. életévét betöltött, és minimum negyven éve a pályán lévő színésznek ítélhető oda. Utóbbi kitétel a Nemzeti Színházban lehúzott húsz évaddal váltható ki.

A mostani döntéskor Cserhalmi György és Bitskey Tibor kívül Berek Kati, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Psota Irén, Tordy Géza, Törőcsik Mari, Molnár Piroska adhatja le voksát valaki mellett. Külön érdekesség, hogy az illusztris társaság három női tagja is – Psota Irén, Törőcsik Mari és Berek Kati – már a 2000-es alapítástól kezdve részesül a megtiszteltetésben.

A tizenkettek tagjának vallhatta magát a díj alapításától Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Desző, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc, és Komlós Juci.

A hírek szerint – ahogy az két hónapja is volt – többek között Blaskó Péter, Sinkó László, Jordán Tamás, Mécs Károly, Balázs Péter és Bálint András esélyesek Gera Zoltán helyére.

Mint a múltkor írtuk, Benedek Miklós is minden feltételnek megfelel, 68 éves korára elmondhatja, hogy 45 éve a színészi pályán van, ráadásul a Nemzeti Színházban is lehúzott 21 évadot. A nők közül Pogány Judit, Csomós Mari, Galambos Erzsi és Bánsági Ildikó neve szokott felmerülni.

De megfelel az összes kritériumnak Harkányi Endre, Lukács Sándor, Kern András, Reviczky Gábor, Koncz Gábor, Szilágyi Tibor, Koltai Róbert, Trokán Péter vagy Gálvölgyi János is. Bár eddig nem volt rá példa, de az alapító okirat szerint akár határon túli színész is szóba jöhet.

A korábbi szavazáson olvasóink többsége Cserhalmi Györgyöt (ez be is jött) és Kern Andrást szerette volna a Nemzet Színészei között látni.

Ön szerint melyik színész érdemes leginkább a Nemzet Színésze címre a felsorolt művészek közül?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Jobban van Böjte Csaba

Jobban van Böjte Csaba

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló