szerző:
hvg.hu

Lovasiék mellett a HS7 is az Akváriumba várja híveit, a Hajón pedig a The Raveonettes zúz szombaton. Az Urániában migrációs filmeket nézhetünk, Etyeken piknikezhetünk, a moziban A mindenség elméletével ismerkedhetünk. A Cenrálban McDonagh-darabot rendez Gigor Attila, a gyereket meg vigyük el diafilmezni. Programajánló.

Péntek, január 23.

Kiscsillag, Akvárium, 20.00

A Kiscsillag tavaly márciusi lemezét a hvg.hu-n hallgathattuk meg először. Lovasi ekkor azt mondta, hogy „sejteni lehetett, hogy előkerül ez a kispálos párhuzam az album kapcsán, hiszen az a játszótér, ami anno a Kispál és a Borz és a Pál Utcai Fiúk mellett Kiscsillagként maradt nekünk, körülbelül a harmadik lemezig volt folytatható”. Valóban, a Szeles kicsit más lett szerencsére, mint a megszokott, „negyvenesek garázsrockzenekara imázsú” dolgozat. Most megnézhetjük élőben, ha még eddig nem tettük, milyen élőben ez a váltás.

©

Határhelyzetek – migráció a magyar film tükrében, Uránia Filmszínház

A csütörtökön és vasárnapig tartó filmfesztivál az Uránia harmadik éves filmszemléje. A téma most a Charlie Hebdo-gyilkosságok óta előtérbe került migráció. Négy nap alatt hatvan filmet lehet megnézni, koncertek, beszélgetések mellett. Január 25-én négytől például kortárs magyar filmekről lesz szó, meghívták a londoni magyarokról szóló Menjek/Maradjak projektet is. A jegyár jelképes, 50 forintba kerül. Részletes program itt.

Szombat, január 24.

HS7-koncert – Akvárium, 20.00

Heaven Street Seven, lemez 10, életkor 20. A szülinapot az 1995-ben alakult zenekar az Akvárium NagyHalljában ünnepli. „Sok régi számot játszunk majd rég hallott eredetiben. A koncert körülbelül hatvan százaléka újdonság lesz számunkra. Fúvósokkal próbálunk, Ökrös Karcsi harmonikás is beszáll a Budapest Bárból” – ígérte a hvg.h-nak adott interjúban Szűcs Krisztián.

©

Leenane szépe, Centrál Színház, 19.00

A még mindig csak 44 éves Martin McDonagh élő színházi és filmes legenda – A kripli, Alhangya és Vaknyugat című darabjai már a hazai színházakat is több ízben bejárta, a nagyvásznon pedig az Erőszakikkal és A hét pszichopata és a si-cuval tűnt fel az író-rendező. Az ír férfi Leenane szépe című darabjában egy negyvenéves, kisvárosi nőnek (Pokorny Lia) még egy utolsó esélye adódik arra, hogy rátaláljon a szerelem, ennek azonban zsarnokoskodó édesanyja (Pogány Judit) ott tesz keresztbe, ahol tud. A Tony-díjra is jelölt darabot A nyomozó című film és a Terápia számos epizódjának rendezője, Gigor Attila viszi színre a Centrálban.

The Raveonettes, A38 Hajó, 20.00

A Budapestet legutóbb két éve meglátogató koppenhágai indie rock-duó 2014-ben mindenféle előzetes bejelentés nélkül, meglepetésként jelentette meg hetedik nagylemezét, a Pe’ahit, amelyet szombaton az A38-on mutatnak be a magyar közönségnek. A torzított gitárokkal dúsított, álomszerű zajpop-rockot játszó dán csapat előtt az egyik legmenőbb lengyel zenekar, az elektronikus art-popot játszó Bokka lép fel, míg az este nyitózenekara a berlini DYN lesz.

Talajfogás – művészeti irányok a hazai gördeszkás kultúrában, Deák 17 Művészeti Galéria (szombaton 9.00-13.00 között)
A deszkás szubkultúra még mindig erősen megosztja a magyar közeget, most egy átfogó kiállítás igyekszik bemutatni a hol lázadásra, hol önkifejezésre használt tevékenységet, és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat. A kiállításon fotók, videók, illusztrációk és egyedi gördeszkák is közelebb viszik a látogatót a szubkultúrához, és rámutatnak arra, hogy  mára a gördeszkázás egyesek számára életvitellé, meghatározó közlekedési alternatívává vált.

Téli Etyeki Piknik

Szombaton reggel 9-kor disznóvágással, töpörtyűsütéssel, kolbásztöltéssel indul a nap az újhegyi és szépvölgyi pincéknél. Nem kell hajnalban kelni, az etyeki Gasztrosétányon  este 7-ig  20 állomáshelyen várják az éhes-szomjas nagyérdeműt. A terítéken egész nap hurka, kolbász, csülök, csülkös pacal, sonka, kocsonya, töltött káposzta, pogácsa, házi rétes. Alapból forralt bor, de pezsgőkóstoló és szörpkóstoló dettó, nem szólva a pincékben csapra vert vörösökről és fehérekről. 
A zenei aláfestésről a Snétberger alapítvány növendékei és a Fonó présházban fellépő citerások gondoskodnak. Kicsiknek Kultúrfelhő Gyerekliget.

©

Diafilmek délutánja, Klebelsberg Kultúrkúria, 15.30

Akármilyen mértékű technikai fejlődés is megy végbe a világban, a diafilmes mesélésnek mindig lesz létjogosultsága. A rendszerváltás előtt a nehéz, bugyikék színre festett öntöttvas vetítőgépet etettük a kedvenc diafilmjeinkkel. Komplikált volt a művelet, hisz a filmszalag a sokadik vetítés után gyűrődött, a két oldalán lévő lyukacsok között is egyre nagyobb szakadások tátongtak, a szerkezet pedig gyanúsan égett szagot árasztott. De feledhetetlen a romantikája. Az üres falfelületen megjelent Jancsi és Juliska, szinte életnagyságban – gyerekként legalábbis óriásinak tűntek –, a Vége felirat utáni ollójel után pedig egyszerre kiáltottunk fel: Még egyet!
Szerencsére még ma is lehet kapni diafilmeket, és bár a vetítőgépek már műanyagból is készülnek, a vetítés hangulata ugyanolyan megkapó. Szombaton délután a Klebelsberg Kultúrkúriában Diafilmek délutánja címmel két teremben is lehet ámulni rajtuk, a meséket pedig két színművész, Szalay Kriszta és Cserna Antal olvassák fel.

Vasárnap, január 25.

Lázár Kati: Kripli Mari, Erzsébetligeti Színház, 17:00

Lázár Kati októberben azt mondta nekünk, Jászai Mariról készült darabja inkább vallomás, mint önálló est. „Amióta ezt csinálom, mindenhez másként viszonyulok. Például azt mondta egyszer, 'számítottál te valaha a közönségre? Hűtelen, ez a természete'. Ebben van valami. Amikor elkezdtem a pályát és nagyon akartam – ez a hatvanas évek végét jelenti – akkor odaadóbb és műveltebb volt a közönség.” A Jászai Mariról szóló könyvet huszonévesen vette meg, de csak három éve olvasta el komolyan. Azóta kutatja a színésznő életét, így állt össze a Kripli Mari.

©

Antik Placc

Indul a vasárnapi kincsvadászat az AnKertban (Bp.VI. Paulay Ede u. 33.). A placc rövid téli szünet után a Duna-parti Bálnából a Terézvárosba költözött. Mostantól minden hét utolsó napján itt ismét együtt kínálják portékáikat a fiatal dizájnerek, iparművészek, kézművesek a restaurátorokkal, retro „ószeresekkel”, klasszikus régiségkereskedőkkel. Gyerekeknek külön játékpiac és kreatív kézműves sarok. Placc menü  délelőtt 10-től délután 5-ig, azaz egész nap „reggeli”: bundás kenyér, ham and eggs, tea, forralt bor, sör.

Vasárnapi Miyazaki filmklub, Vándorló Palota, Frisco kocsma és kávézó (18.00)
 
A legendás és hazánkban is népszerű animációs rendezőről, Mijazaki Hajaóról szól mostanában minden vasárnap este a Frisco kávézóban. A filmklub harmadik vetítésén az alkotó talán legismertebb, Oscar-díjra is jelölt filmje, A Vándorló palota kerül a terítékre. Miyazaki nemrég bejelentette visszavonulását, így nincs is ennél jobb alkalom, hogy akár először vagy sokadszorra is látogatást tegyünk a japán művész boszorkányoktól, varázslóktól, természetfeletti eseményektől hemzsegő, mélyértelmű világába.

Mozi: A mindenség elmélete

Ha szeretne két érdekes órát eltölteni a moziban, akkor válassza a nálunk ezen a héten debütáló A mindenség elméletét, amit 5 Oscar-díjra jelöltek, köztük a legjobb film és a két főszereplői kategóriában. A Stephen Hawking életéről szóló film elsősorban a világhírű fizikus és vallásos felesége, Jane közti kapcsolatot dolgozza fel – a hvg.hu kritikáját péntek este olvashatják

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Legyőzte a mellrákot, majd átúszta a La Manche csatornát – négyszer

Apple-számítógépet használ? Ne higgye, hogy annyira biztonságban van

Apple-számítógépet használ? Ne higgye, hogy annyira biztonságban van

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány