szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lovasiék mellett a HS7 is az Akváriumba várja híveit, a Hajón pedig a The Raveonettes zúz szombaton. Az Urániában migrációs filmeket nézhetünk, Etyeken piknikezhetünk, a moziban A mindenség elméletével ismerkedhetünk. A Cenrálban McDonagh-darabot rendez Gigor Attila, a gyereket meg vigyük el diafilmezni. Programajánló.

Péntek, január 23.

Kiscsillag, Akvárium, 20.00

A Kiscsillag tavaly márciusi lemezét a hvg.hu-n hallgathattuk meg először. Lovasi ekkor azt mondta, hogy „sejteni lehetett, hogy előkerül ez a kispálos párhuzam az album kapcsán, hiszen az a játszótér, ami anno a Kispál és a Borz és a Pál Utcai Fiúk mellett Kiscsillagként maradt nekünk, körülbelül a harmadik lemezig volt folytatható”. Valóban, a Szeles kicsit más lett szerencsére, mint a megszokott, „negyvenesek garázsrockzenekara imázsú” dolgozat. Most megnézhetjük élőben, ha még eddig nem tettük, milyen élőben ez a váltás.

©

Határhelyzetek – migráció a magyar film tükrében, Uránia Filmszínház

A csütörtökön és vasárnapig tartó filmfesztivál az Uránia harmadik éves filmszemléje. A téma most a Charlie Hebdo-gyilkosságok óta előtérbe került migráció. Négy nap alatt hatvan filmet lehet megnézni, koncertek, beszélgetések mellett. Január 25-én négytől például kortárs magyar filmekről lesz szó, meghívták a londoni magyarokról szóló Menjek/Maradjak projektet is. A jegyár jelképes, 50 forintba kerül. Részletes program itt.

Szombat, január 24.

HS7-koncert – Akvárium, 20.00

Heaven Street Seven, lemez 10, életkor 20. A szülinapot az 1995-ben alakult zenekar az Akvárium NagyHalljában ünnepli. „Sok régi számot játszunk majd rég hallott eredetiben. A koncert körülbelül hatvan százaléka újdonság lesz számunkra. Fúvósokkal próbálunk, Ökrös Karcsi harmonikás is beszáll a Budapest Bárból” – ígérte a hvg.h-nak adott interjúban Szűcs Krisztián.

©

Leenane szépe, Centrál Színház, 19.00

A még mindig csak 44 éves Martin McDonagh élő színházi és filmes legenda – A kripli, Alhangya és Vaknyugat című darabjai már a hazai színházakat is több ízben bejárta, a nagyvásznon pedig az Erőszakikkal és A hét pszichopata és a si-cuval tűnt fel az író-rendező. Az ír férfi Leenane szépe című darabjában egy negyvenéves, kisvárosi nőnek (Pokorny Lia) még egy utolsó esélye adódik arra, hogy rátaláljon a szerelem, ennek azonban zsarnokoskodó édesanyja (Pogány Judit) ott tesz keresztbe, ahol tud. A Tony-díjra is jelölt darabot A nyomozó című film és a Terápia számos epizódjának rendezője, Gigor Attila viszi színre a Centrálban.

The Raveonettes, A38 Hajó, 20.00

A Budapestet legutóbb két éve meglátogató koppenhágai indie rock-duó 2014-ben mindenféle előzetes bejelentés nélkül, meglepetésként jelentette meg hetedik nagylemezét, a Pe’ahit, amelyet szombaton az A38-on mutatnak be a magyar közönségnek. A torzított gitárokkal dúsított, álomszerű zajpop-rockot játszó dán csapat előtt az egyik legmenőbb lengyel zenekar, az elektronikus art-popot játszó Bokka lép fel, míg az este nyitózenekara a berlini DYN lesz.

Talajfogás – művészeti irányok a hazai gördeszkás kultúrában, Deák 17 Művészeti Galéria (szombaton 9.00-13.00 között)
A deszkás szubkultúra még mindig erősen megosztja a magyar közeget, most egy átfogó kiállítás igyekszik bemutatni a hol lázadásra, hol önkifejezésre használt tevékenységet, és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat. A kiállításon fotók, videók, illusztrációk és egyedi gördeszkák is közelebb viszik a látogatót a szubkultúrához, és rámutatnak arra, hogy  mára a gördeszkázás egyesek számára életvitellé, meghatározó közlekedési alternatívává vált.

Téli Etyeki Piknik

Szombaton reggel 9-kor disznóvágással, töpörtyűsütéssel, kolbásztöltéssel indul a nap az újhegyi és szépvölgyi pincéknél. Nem kell hajnalban kelni, az etyeki Gasztrosétányon  este 7-ig  20 állomáshelyen várják az éhes-szomjas nagyérdeműt. A terítéken egész nap hurka, kolbász, csülök, csülkös pacal, sonka, kocsonya, töltött káposzta, pogácsa, házi rétes. Alapból forralt bor, de pezsgőkóstoló és szörpkóstoló dettó, nem szólva a pincékben csapra vert vörösökről és fehérekről. 
A zenei aláfestésről a Snétberger alapítvány növendékei és a Fonó présházban fellépő citerások gondoskodnak. Kicsiknek Kultúrfelhő Gyerekliget.

©

Diafilmek délutánja, Klebelsberg Kultúrkúria, 15.30

Akármilyen mértékű technikai fejlődés is megy végbe a világban, a diafilmes mesélésnek mindig lesz létjogosultsága. A rendszerváltás előtt a nehéz, bugyikék színre festett öntöttvas vetítőgépet etettük a kedvenc diafilmjeinkkel. Komplikált volt a művelet, hisz a filmszalag a sokadik vetítés után gyűrődött, a két oldalán lévő lyukacsok között is egyre nagyobb szakadások tátongtak, a szerkezet pedig gyanúsan égett szagot árasztott. De feledhetetlen a romantikája. Az üres falfelületen megjelent Jancsi és Juliska, szinte életnagyságban – gyerekként legalábbis óriásinak tűntek –, a Vége felirat utáni ollójel után pedig egyszerre kiáltottunk fel: Még egyet!
Szerencsére még ma is lehet kapni diafilmeket, és bár a vetítőgépek már műanyagból is készülnek, a vetítés hangulata ugyanolyan megkapó. Szombaton délután a Klebelsberg Kultúrkúriában Diafilmek délutánja címmel két teremben is lehet ámulni rajtuk, a meséket pedig két színművész, Szalay Kriszta és Cserna Antal olvassák fel.

Vasárnap, január 25.

Lázár Kati: Kripli Mari, Erzsébetligeti Színház, 17:00

Lázár Kati októberben azt mondta nekünk, Jászai Mariról készült darabja inkább vallomás, mint önálló est. „Amióta ezt csinálom, mindenhez másként viszonyulok. Például azt mondta egyszer, 'számítottál te valaha a közönségre? Hűtelen, ez a természete'. Ebben van valami. Amikor elkezdtem a pályát és nagyon akartam – ez a hatvanas évek végét jelenti – akkor odaadóbb és műveltebb volt a közönség.” A Jászai Mariról szóló könyvet huszonévesen vette meg, de csak három éve olvasta el komolyan. Azóta kutatja a színésznő életét, így állt össze a Kripli Mari.

©

Antik Placc

Indul a vasárnapi kincsvadászat az AnKertban (Bp.VI. Paulay Ede u. 33.). A placc rövid téli szünet után a Duna-parti Bálnából a Terézvárosba költözött. Mostantól minden hét utolsó napján itt ismét együtt kínálják portékáikat a fiatal dizájnerek, iparművészek, kézművesek a restaurátorokkal, retro „ószeresekkel”, klasszikus régiségkereskedőkkel. Gyerekeknek külön játékpiac és kreatív kézműves sarok. Placc menü  délelőtt 10-től délután 5-ig, azaz egész nap „reggeli”: bundás kenyér, ham and eggs, tea, forralt bor, sör.

Vasárnapi Miyazaki filmklub, Vándorló Palota, Frisco kocsma és kávézó (18.00)
 
A legendás és hazánkban is népszerű animációs rendezőről, Mijazaki Hajaóról szól mostanában minden vasárnap este a Frisco kávézóban. A filmklub harmadik vetítésén az alkotó talán legismertebb, Oscar-díjra is jelölt filmje, A Vándorló palota kerül a terítékre. Miyazaki nemrég bejelentette visszavonulását, így nincs is ennél jobb alkalom, hogy akár először vagy sokadszorra is látogatást tegyünk a japán művész boszorkányoktól, varázslóktól, természetfeletti eseményektől hemzsegő, mélyértelmű világába.

Mozi: A mindenség elmélete

Ha szeretne két érdekes órát eltölteni a moziban, akkor válassza a nálunk ezen a héten debütáló A mindenség elméletét, amit 5 Oscar-díjra jelöltek, köztük a legjobb film és a két főszereplői kategóriában. A Stephen Hawking életéről szóló film elsősorban a világhírű fizikus és vallásos felesége, Jane közti kapcsolatot dolgozza fel – a hvg.hu kritikáját péntek este olvashatják

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

Miért jutnak egyre messzebb a szárazföldön a hurrikánok?

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán