szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Nem lesz nehéz dolga Boggie-nak kedd este az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjén, ahol a tizenhatos mezőnyből csak nagyon kevés előadó rúghat labdába mellette.

Gagyi europop. Évről-évre próbáljuk megcáfolni, hogy ez lenne az Eurovíziós Dalfesztivál, de hiába, azért az indulók legtöbbje mégis visszarángatja az Eurovízió iránt egy fokkal vájtabb füllel rajongókat erre a fura bolygóra. Mit jelent az egy fokkal?

Hogy még Zoltán Erikával is lepipálnánk az idei első elődöntős mezőnyt, nemhogy Boggie-val, aki azért már nemzetközi porondon bizonyított, és az énektudásába sem lehet belekötni.

©

Meghallgatva az első elődöntő dalait, azt kell megállapítanunk, hogy alig tud valaki újat mutatni: tizenhatból tizenegy ugyanaz a sablonos, fülfájdítóan hajlítgatós, fölöslegesen nagyívű produkció, és vannak még olyan indulók is, akik a kilencvenes évek europopjához nyúlnak vissza, de nem menő vagy retro módon, hanem nagyon kínosan (Szerbia).

Nem maradhatnak ki a Justin Bieberek helyi változatai sem. Ilyen a moldovai induló, vagy a belga Loïc. A grúzok énekesnőjét pedig mintha egy Éhezők viadala-témapartiról szalajtották volna. Nina Sublatti a Warrior (harcos) azonban nem Jennifer Lawrence, hanem Xena nagyon rossz másolata. Az még cikibb, hogy a máltaiak is egy Warrior című számmal próbálkoznak, szerencse, hogy ők csak a második elődöntőn, csütörtökön este kerülnek sorra.

Azért van néhány figyelemre méltó, legalábbis vállalható induló az első elődöntő mezőnyében. Az észtek duója például már első hallásra profibb, rádióbarátabb, mint a többi, de a macedónok is ígéretesek. A fehérorosz duó viszont határeset: a hegedűbetéttel próbálja feldobni a sematikus Time című számát, ami azért elég dinamikus ahhoz, hogy elnyerje a közönség tetszését.

Érdekes, hogy a 16 országból – amelyből egyiknek sem hivatalos nyelve az angol - csak a finnek és a románok vállalják be az anyanyelvű dalt, utóbbiak is váltanak angolra félidőnél. (Meghallva a döcögős kiejtést, ott is felmerül azért a kérdés, hogy miért csak akkor.)

A témák is ugyanazok, mint mindig: leginkább szerelemről, párkapcsolatról szólnak. A szerb Bojana viszont a szépségről dalol, azaz arról, hogy az száz kiló felett is létezik, és közben magára mutogat. Az üzenet jó, csak ne lenne ennyire szájbarágós. A dánok vicces együttesneve viszont csalóka - Anti Social Media -, a rockabilly maskarához ugyanis ők is tinglitanglit párosítanak.

Üzenet után tehát nem kell nagyon kutakodni ezen az Eurovízión sem, erre próbálhat rácáfolni Boggie, aki békeindulójával kilóg a sorból.

És akkor ott vannak a finnek, akik mindenféle szempontból kilógnak: a zsáner a punk, a báj a fogyaték, a cél az Eurovízió-pukkasztás, a téma: miért kötelezik őket állandóan olyan dolgokra a hétköznapokban, amiket utálnak csinálni.

Nyerhetnek-e az Eurovízió legőszintébb indulói? - Olvassa el cikkünket a finn csapatról

Boggie, aki magát se a mainstream, se az underground zenészek közé nem sorolja - mint minden év küldöttje -, eléggé megosztja itthon és külföldön is az Eurovízió önjelölt szakértőit. Egyesek unalmasnak tartják a Wars For Nothingot, és nála is pedtegetik a sablonosságot. A másik oldal érve, hogy amint nekikezd a magyar lány, a hallgatók háta libabőrözni kezd. Egy biztos, a Parfümmel csodájára jártak, és olyan öntudatosan készült az Eurovízióra, mint eddig itthon senki.

A háromperces produkció alatt összesen öten lesznek a színpadon, Boggie bordó estélyiben középen, melette a vokalisták feketében és fehérben. A háta mögött egy fa fog kibontakozni, ami csak azért veszít a hatásosságából, mert az előttünk sorra kerülő örmények is hasonló hátteret találtak ki a gagyi europop dalukhoz.

Az örmények háttere
©
Ez pedig a magyar dalé

Az elfogultak szerint viszont Boggie képes lehet három percig feledtetni, hogy miért bélyegezik meg a versenyt.

Az első elődöntő kedd este 21 órakor kezdődik, a másdik elődöntőre csütörtök este 21 órakor kerül sor, amikor 17 ország küldötte mérkőzik meg a továbbjutásért. A döntő pedig szombat este 21 órakor kezdődik, ahol a két elődöntő továbbjutói mellett az automatikusan bekerülő osztrák, német, olasz, francia, spanyol, brit és ausztrál is versenyez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják