szerző:
hvg.hu

Egy éjszakára akár artista is lehet, és olyan helyekre is bejuthat, ahova máskor aligha engedik be. A Múzeumok Éjszakáján nem egyszerű kiválasztani a legizgalmasabb programokat, főleg akkor, ha egy temetői séta mellé még egy-egy pihentető koncertet vagy filmvetítést is be akarunk iktatni. Segítünk a hétvégi nagy programkavalkádban.

Különleges séták, tárlatvezetések, előadások

(A programok zömét szombaton, június 20-án rendezik, a vasárnapi programokat külön jelöltük.)

Taxidermia a Városligetben

Tetszett a Taxidermia című film? Ellesné az állatkitömő szakma csínját-bínját? Akkor a Vajdahunyadvár Nye Bojsza tornyában a helye, ahol a Múzeumok Éjszakáján egy preparátor mesél a különleges foglalkozásról néhány kitömött állat társaságában.

Időpont:17.00, 19.00, 22.00. A program helyszíni regisztrációhoz és kuponhoz kötött.

Sörtúra az Élelmiszeripari Szakképzőben (FM KASZK)

A Bercsényibe főleg a sörkedvelőket várják, hiszen különleges csoportos túrákon lehet ellesni néhány trükköt a sörfőzés rejtelmeiről. Ha még nem kapott volna kedvet a hazánkban is egyre népszerűbb házi sörfőzéshez, akkor innen már biztos saját sörmárkája víziójával fog távozni.

Időpont: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 (15 fős csoportokban)

Legyen artista a Fővárosi Nagycirkuszban

Ki ne akart volna legalább egyszer életében gólyalábon sétálni, egykerekűn egyensúlyozni? A cirkuszban most sok gyerek álma válhat valóra.

©

Időpont: 17:00 - 18:00

A hullámvasút titkai a Holnemvolt Parkban

A Holnemvolt Park is exkluzív programmal készül, itt a legizgalmasabb programnak a Hullámvasút félórás körbejárása tűnik, melynek érdekessége, hogy ezúttal az amúgy a közönségtől elzárt részeket is meg lehet majd nézni.

Korábban mi is kipróbáltuk a hullámvasutat:

Időpont: 18.30, 18.45, 19.00, 19.15, 19.30, 19.45, 20.00, 20.15, 20.30, 20.45, 21.00, 21.15, 21.30, 21.45, 22.00, 22.15, 22.30, 22.45, 23.00, 23.15 óra

Egy kis hisztéria az Orvostörténetiben

A Semmelweis Múzeum programjai a szerelem és a stressz témáját járják körbe, a két lelki állapot egyik fő kicsúcsosodása pedig a hisztéria. Erről a jelenségről osztja meg az orvostudomány eddigi legérdekesebb eseteit Varga Benedek.

Időpont: 21.00-22.00

Szellemidézés a Fiumei sírkertben

Ennél a programnál elég csak idézni a szervezők jótanácsát: „kérjük, hogy zseblámpát vagy egyéb világítóeszközt hozzanak magukkal”.  A szerencsések ezen az estén akár Krúdy, Ady vagy Kosztolányi szellemével is válthatnak pár szót.

©

Időpont: Találkozó éjfélkor

Vidéken is lesz miből válogatni

A kultúréjszakázók Kőszegen az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban gyógynövényekből készíthetnek italokat, melyek állítólag jól használhatók az átkok ellen.

Szegeden a Móra-múzeumban Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének varázslatos világát idézik meg a Bolygón innen, Földön túl című kiállításon. A tárlat interaktív módon, sok játékkal mutatja be a regényt: szerepelnek rajta azok az író kézjegyével ellátott grafikák, melyeket a közelmúltban vásárolt meg a múzeum, és látható az író kedvenc ruhadarabja, hosszú, kétsoros szövetkabátja is.

Színházi előadások, koncertek, filmvetítések

Generációs filmek a Filmintézetben

Megáll az idő, Moszkva tér, VAN – minden generációnak megvan a saját kedvenc magyar filmje. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum ezekkel a klasszikusokkal ünnepli a Múzeumok Éjszakáját, a filmek között pedig kerekasztal-beszélgetésen próbálják megfejteni a nemzedéki filmek titkát.

Megáll az idő
©

16:00: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

18.00 Moszkva tér

20:40 Megáll az idő

Eger és Erdély lesz idén a fókuszban

A 2015-ös Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne Eger, illetve sok intézmény tematikus programokat szervez  Erdélyről.

Erdély középpontba állításának aktualitását az adja, hogy két országos múzeum is a témához kapcsolódó kiállítást mutat be: a Magyar Nemzeti Galériában augusztus végéig látható a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás, a Néprajzi Múzeumban pedig A székelykaputól a törülközőig, Szinte Gábor gyűjtései című tárlattal találkozhatnak a látogatók.

Szerelempatak és Balaton Method a Nemzeti Galériában

A Nemzeti Galéria ezúttal a fiatal és kreatív alkotókra akarja felhívni a figyelmet programjával. A filmesekre is koncentráló programban két egészen egyedülálló mozgóképes projektet is bepótolhatunk. Az időskori szerelemről mesélő Szerelempatak, és az egyfajta könnyűzenei tablóként is felfogható Balaton Method is az elmúlt évek üdítő színfoltja volt.

18:00: Balaton Method

22:30: Szerelempatak

Víg Mihály és a Balaton együttes Cseh Tamás dalokat énekel a Levéltárban

A Levéltárról nem feltétlenül egy könnyűzenei koncert ugrik be elsőként egy tetszőleges Múzeumok éjszakája-látogatónak, de Víg Mihály estje igazi kultcsemegének ígérkezik. A nyolcvanas évek meghatározó előadója Cseh Tamás dalaiból válogat egy különleges fellépés keretében.

Időpont június 21-én 22:00 órakor

Parti Nagy Lajos Moliére-fordítása és Petőfi testközelből az OFI-ban

Moliére máig érvényes drámáját a Kecskeméti Színjátszó Műhely és az Ifjú Morbid Színpad adja elő a Pedagógiai Múzeumban. A rendhagyó és humoros előadásairól híres Nézőművészeti Kft. Scherer Péter rendezésében korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és magukat a műveket felhasználva emberközeli, személyesebb viszony és összetettebb némileg közelebb hozza Ady és Petőfit a nézők számára.

18.00 – 19.15: Moliére – Parti Nagy Lajos : Tartuffe (Stílusgyakorlatok)

19.30 – 20.30: Ady/Petőfi Ady/Petőfi– A Nézőművészeti Kft. és a Manna közös előadása

Ha nagyon megfáradna, fröccsözzön a várban

Akkor a jelszó a fröccsterasz. Azonban a Múzeumok éjszakáján nem az Erzsébet téri szórakozóhely, hanem a Budavári palota C épület felé kell venni az irányt, hiszen itt a lenyűgöző panoráma mellett hűsítő fröccsökkel várják egész éjjel a kultúrától leterhelt érdeklődőket.

További információkat itt talál a Múzeumok Éjszakájáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene