szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Filmet készít a melegházasság egyesült államokbeli legalizálásához vezető legfelsőbb bírósági ügyből a 20th Century Fox.

A stúdió képviselője a héten megerősítette, hogy megszerezték az ügyben első számú felperes Jim Obergefell, valamint ügyvédje, Al Gerhardstein élettörténetéhez fűződő jogokat, továbbá annak a könyvnek a filmes jogait, amelyet Obergefell és Debbie Cenziper újságíró tervez megjelentetni. A filmet a Fox 2000 stúdió fogja készíteni.

Obergefell azután indított pert, hogy Ohio állam nem volt hajlandó őt házastársként feltüntetni párja, a 2013-ban elhunyt John Arthur halotti bizonyítványán. A két férfi Marylandben házasodott össze.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága június végén hirdette ki, hogy az azonos nemű pároknak jogukban áll házasságot kötni az Egyesült Államok egész területén az amerikai alkotmány értelmében, a szövetségi tagállamok ezt nem tilthatják meg nekik.

A legmagasabb szintű amerikai bírói testület 5-4 arányban döntött a kérdésről. Az elemzők akkor rámutattak, hogy ez volt a bíróság legfontosabb, a házasodási jogokat kiterjesztő döntése 1967 óta, amikor a testület eltörölte az egyes államok "fajok" közötti egybekelést tiltó jogszabályait.

A szövetségi legfelsőbb bíróság olyan ügyben hozott döntést, amelyben 16 meleg pár négy államnak a házasodásukat tiltó törvényeit támadta meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Peking és az EU között esett a padlóra Montenegro egy óriáshitel miatt

Peking és az EU között esett a padlóra Montenegro egy óriáshitel miatt

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA