Hercsel Adél
Hercsel Adél
Tetszett a cikk?

A kötelező olvasmányok mellé tíz kihagyhatatlan könyvet válogattunk a gazdag nyári gyerek- és ifjúsági kínálatból. A fiatal írógeneráció iskolai környezetben játszódó, tipikus kamaszkori problémákat feldolgozó regényei most sokkal szórakoztatóbbak, mint az amerikai tinivígjátékok. Mutatjuk Michael Ende első gyerekkönyvét is, és a legszórakoztatóbb, Balatonról szóló ifjúsági könyvet is.

Varga Bálint: Váltságdíj nélkül (Kolibri Kiadó)

Vajon hova tűnnek az elveszett magyar gyerekek? Varga Bálint író, újságíró, szerkesztő, fordító kamaszoknak szóló regényében most feltárja a hátborzongató gyermekeltűnések egyik lehetséges okát. A szerzőnek van némi tapasztalata a témában, hiszen 2013-ig egy magánnyomozó irodának dolgozott analitikusként és legális hírszerzőként.

A regény nyitójelenetében egy buli után négy magyar gimnazista egy sötét pincében ébred. Hamarosan kiderül, hogy emberrablás áldozataivá váltak. Végül hárman sikeresen megszöknek az emberrablók elől, ám ahelyett, hogy segítséget kérnének a hatóságoktól vagy a szüleiktől, félelmetes játszmába keverednek a bűnözőkkel.

A Váltságdíj nélkül a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom hiánypótló alkotása: fordulatos, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni. A mai magyar valóságból merítkező regény izgalmas nyári olvasmány lehet mind a kamasz fiúk, mind a kamasz lányok számára.

14+

Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők (Tilos az Á Könyvek)

Mán-Várhegyi Réka nevét érdemes megjegyezni. A fiatal írónő közel két éve robbant be a köztudatba Boldogtalanság az Auróra-telepen című novelláskötetével, amivel nagy sikert aratott. Ezzel a könyvvel képviselte Magyarországot a 2015-ös Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján is. A kritikusok szerint ő a mai fiatal prózaíró nemzedék egyik legígéretesebb képviselője.

Első kamaszoknak szóló regénye az amerikai tinivígjátékok legtipikusabb sémájára épít, de távolról sem közhelyesen. A főszereplő, Marci (valójában Marcella) élete kész katasztrófa: szülei elváltak, ezért édesanyjával és befordult nővérével a napfényes belvárosi lakásból egy panelbe költöznek. Az új otthonnal új iskola is jár, ahol első látásra a tanárok és a diákok nagy része elmebeteg. A kezdeti rémálom után Marci mégis barátokra talál, ők a beszédes nevű Nihil, a stíluskirálynő Hajni és az eminens Panni. Hogy mi bennük a közös? Természetesen az, hogy nem menők. És nem is akarnak azok lenni. Vagy talán mégis?

A szupermenők ugyan terjedelmes opusz, de kifinomult humorának, szerethető történetének és hőseinek köszönhetően egyszerűen olvastatja magát. A sokoldalú regény nagy élmény lehet mindenkinek, akinek nehéz a kamaszkora. De kinek nem az?

12+

Michael Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta (Kolibri Kiadó)

A Kolibri Klasszikusok legújabb darabja egy igazi gyöngyszem: a Momo és a Végtelen történet című varázslatos ifjúsági regények írójának első könyve. Gombos Jim és Lukács, a masiniszta kéziratát tizenkét kiadó utasította el, míg 1960-ban, a Thienemann kiadó jóvoltából megjelenhetett, és egy csapásra meghozta a sikert Endének.

A könyv kalandjai Gyöngyélet Földjének aprócska szigetén kezdődnek. Innen indul el egy gőzösön Gombos Jim és Lukács, a masiniszta. Először Mandala gyönyörű országába jutnak el, ahol nagy a szomorúság, mert eltűnt a császár lánya. Hőseink persze elindulnak kiszabadítani a hercegnőt. A mentőakció során bejárják a szörnylények völgyét, találkoznak egy távórissal, eljutnak a kietlen Világ Vége Sivatagba, és a borzongatóan sötét Ezercsúcsú Vulkániába. Közben a kisfiúsan bátortalan Jimből is olyan belevaló bátor fickó lesz, mint barátja Lukács, aki minden helyzetben feltalálja magát.

A Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című kötet mindent magában hordoz, amit egy minőségi gyerekkönyvtől elvárhatunk: egyszerre szórakoztatja és észrevétlenül tanítja a kicsiket: szépre, jóra, megértésre, toleranciára és előítéletesség-mentességre. A nagy klasszikusokat megillető igényes kivitelezésű könyv nem csupán a gyerekeknek, hanem a szülőknek is nagy élmény.

(Fordító: Tapodi Rika)

9+

Francine Oomen: Léna listái (Pozsonyi Pagony)

©

"Léna vagyok. Lista Léna. Ez persze nem az igazi nevem. Anya és apa szokott így hívni, mert mindig mindenről listákat írok. Azért szeretek listákat írni, mert sokat segítenek. Ha az ember megír egy listát, akkor könnyebben át tudja gondolni a dolgokat. És erre nagy szükség van néha. Legalábbis nekem, mert én soha nem tudok választani. Mindig attól félek, hogy rosszul választok."

Francine Oomen főhőse kissé kényszeresnek tűnhet, de a listák olyan nehéz időkben is irányt mutatnak neki, amikor apa és anya egyre többet veszekednek. Persze van, amit a legszuperebb lista sem tud megváltoztatni. A Léna listái 2002-ben nem véletlenül nyerte el a Holland Könyvkereskedők Év Gyerekkönyve díját: szellemesen és intelligensen nyúlt egy érzékeny témához: a váláshoz, ami többnyire nagy traumát jelent a gyerekek számára.

(Fordító: Rádai Andrea)

9+

Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár (Kolibri Kiadó)

"Emma és Tesla a vagány, belevaló fiúknak és csajoknak való. De hát ki nem akar vagány, belevaló gyerek lenni?!" – mondja Lakatos István (korábbi riportunk a szerzőről), aki Óraverzum című regényével alighogy elnyerte az év legjobb ifjúsági regényének járó díjat, máris új kötettel jelentkezett. Egyik legeredetibb és legtehetségesebb gyermek- és ifjúsági-könyv szerzőnk ezúttal gonosz és hisztis tudósokat rajzolt, akik köré egy külön világot teremtett.

A majdnem halálos halálsugár a legendák övezte tudós, Nikola Tesla fantasztikus laboratóriumába kalauzol bennünket. A Messzi-messzi Nagyvárosban játszódó képes regény egy olyan korba visz, ahol nincsen mobiltelefon, viszont gonosz koalák élnek köztünk, a csatornában hatalmas, veszedelmes kardfogú csigák leselkednek ránk, az égen pedig léghajók cikáznak. Emma, a vagány betörőlány szándéka ellenére kénytelen megmenteni a várost a gonosztól, a hisztis tudós, egy apró és idegesítő okostojás, valamint egy kedves csontváz meg egy vízidisznó segítségével.

Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti (Manó Könyvek)

Az eredetileg 1958-ban megjelent ifjúsági regény ma már kicsit régimódinak tűnhet a videójáték-internet-okostelefon szentháromságban hívő ifjúságnak, de a kellemesen retró hangulatú könyvből ma is rengeteget tanulhatnak a gyerekek. Leginkább azt, hogy mennyi kincset rejt a Balaton és környéke. A nosztalgiázni vágyó szülőknek és a vakációt a tónál töltő gyerekeknek egyaránt nagy élmény lehet a mára nagy klasszikussá vált ifjúsági könyv, amiben az olvasót sorozatosan becsapják.

A regényben többek között megismerkedünk Rezeda Kázmérral, a hős- és jellemszínésszel, Colossal és Szentantival, a két hajóslegénnyel, továbbá szelídített bakonyi betyárokkal, Juhász Gézával a vitorlás-bajnokkal, kutyákkal, kerti törpékkel, nemlétező polipokkal, valamint a tűzvörös hajú Julikával, aki hol a víz alól bukkan fel, hol az égből pottyan le. Jócskán akad dolga a botcsinálta másodkormányosnak, aki még ennél is több szereplő mulatságos kalandjait jegyezte fel és meséli el.

A Manó Könyvek Régi kedvencek című most sorozata azzal a céllal jött létre, hogy gyerekkorunk remek könyvei kicsit új köntösben, de legalább akkora élményt jelenthessenek ma is. Ennek méltó nyitánya a Hóvirág másodkormányosa jelenti.

10+

Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb, 100 idegen szó verses magyarázata 6+ (Móra Könyvkiadó)

Az olvasó, akár gyerek, akár játékos kedvű felnőtt, 100 gyakori idegen szó verses magyarázatát találja meg e rendhagyó „idegen szavak szótárában”. A köznapi szóhasználatban, a beszélgetésekben, az interneten, a hírekben, az iskolában, a tankönyvekben nap, mint nap előkerülnek ezek a kifejezések, amelyek könnyen megakaszthatják a megértést, ha jelentésükkel nincs tisztában, aki hallja vagy olvassa őket.

A lexikon forgatható hagyományos verseskötetként is, amelyben vicces, meghökkentő, tágas vagy épp szűkös világunk szereplőinek tarkabarka sereglete vonul fel, a jetitől a maffiózókon át a zsonglőrig. A humoros versekkel és az olvasókkal összekacsintó, egyszerre kacagtató és elgondolkodtató illusztrációk Kárpáti Tibor munkái.

9+

Papp Dóra: Tükörlelkek (Ciceró Könyvstúdió)

Papp Dóra regénye könnyen a nyár kedvenc olvasmánya lehet. Minden benne van, ami a kamaszokat foglalkoztatja: szerelem, intrikák, iskola, továbbtanulás, önmagunk felfedezése, lebegés a gyerek és a felnőtt lét határán. A mindössze 23 éves bajai írónő regénye egy magyar kisváros gimnazista közegében játszódik. Főhősei, Kriszti és Orsi jobban nem is különbözhetnének egymástól. A végzős Péterfi Krisztina színötös mindenből, illemtudó, népszerű lány. Legalábbis kívülről ez látszik. Ám olyan titkai és gondolatai vannak, amelyeket még önmagának sem mer bevallani, nemhogy a szüleinek vagy a környezetében bárkinek.

Fekete Orsolyát mindenki Tragédiának hívja. Ő az a lány, aki kibírhatatlan stílusába és az üvöltő metálzenébe menekül a problémái elől. A lány, aki iszik, cigizik, és akinek mindenki ismeri a titkát, de a teljes igazságot csak ő és a legjobb barátja, Eszter tudja. Krisztina és Orsolya ki nem állhatják egymást, de valami mégis elemi erővel összeköti őket, amiről kezdetben sejtésük sincs. Az ütős poénokkal, szerethető karakterekkel és zenei utalásokkal teli regény egy sorozat első része, ami hitelesen mutatja be a kamaszok lelki világát, és állandó izgalomban tartja olvasóit.

14+

Holm, L. Jennifer:  A tizennegyedik aranyhal (Ciceró Könyvstúdió)

Galilei. Newton. Salk. Oppenheimer. A tudomány képes arra, hogy megváltoztassa a világot – de vajon mehet túl messzire? A tizenegy éves Ellie soha nem rajongott a változásért. Például szörnyen hiányzik neki az ötödik osztály. Meg a legjobb barátnője. Még szegény aranyhala is, aki kilehelte a lelkét.

Aztán egy nap furcsa fiú bukkan fel az életében. Állandóan főnökösködik. Kissé lökött. De a legfurcsább az, hogy gyanúsan hasonlít Ellie nagypapájára, a tudósra, akit mindig is megszállottan foglalkoztatott a halhatatlanság kérdése... Jennifer L. Holm magával ragadó könnyedséggel és sok-sok humorral mesél a tudományról, miközben lenyűgözően izgalmas kérdéseket boncolgat életről-halálról, családról-barátságról, halhatatlanságról és lehetőségről.

10+

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív

Szabó Imola Julianna kötete kissé kilóg a sorból, mert hivatalos műfaji besorolása szerint felnőttmesekönyv. Ráadásul Maros Krisztina meseszép illusztrációival egy igazi könyvtárgy, amit élmény kézbe venni. A kötet első meséje, a Szélkislány firkantásai egy gyászoló kislány naplója, aki elveszítette az édesapját. A második mese, a Zsilike kabátja egy megvakuló kislány naplója, mely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége segítségének köszönhetően Braille-írással is olvasható a könyv mellékleteként.

A sokoldalú fiatal művésznő kivételes érzékenységgel és empátiával beszél a tragédiákról. A próza és a líra határán mozgó szövegek rendhagyó módon beszélnek a gyászról. A kötet tanulsága, hogy a gyász nem egy homogén állapot: nem csak egyszerűen szomorú az, amikor valaki elveszít valami fontosat. Mert lehet humor a szerencsétlenségben is, és az összesűrűsödő fájdalmat és a szorítást oldhatja egy nem várt pillanat.

Korábbi könyvajánlóink:

10 tuti könyv a nyárra

Indul a Könyvhét: 11 kötet, amit nagyon vártunk

Feldmár, Törőcsik, Salinger: 11 könyv, amit ne hagyjunk ki

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója