szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötvenéves idén a Kistehén és a Szájbergyerek atyja, március 18-án pályafutása összes zenekarával ad születésnapi koncertet az A38-on. Mi pedig megmutatjuk pályafutása 7+1 dalát és pillanatát.

A zenész tagja volt a kora kilencvenes évek egyik legfontosabb budapesti „Tilos az á-s” zenekarának, az Andersennek, majd kisebb, a zenétől távolabb töltött időszak után, a 2002-es Sziget kistehenes reklámfilmjével, majd a Kistehén zenekar Szájbergyerek című slágerével ismerhette meg a szélesebb közönség.

Kollár-Klemencz és zenekara azóta számos új lemezt és több, a rádiókból is ismerős dalt is (Szerelmes vagyok minden nőbe, Elviszi a szél, Virágok a réten, Jó csávó a Markó, Ezt is elviszem magammal) készített, melyekkel több – humoros, melankolikus és költői – arcát is megmutatta.

©

A zenekar legutóbbi albuma, a Szomjas nők 2014-ben jelent meg – jelenleg új Kistehén- és Kollár-Klemencz-lemez is készül. Kollár-Klemeneczet az irodalmat dalokkal keresztező Rájátszásból és a kávéházi cigányzenét modern kontextusba helyező Budapest Bárból is ismerhetik a rajongók.

A hvg.hu-nak adott korábbi interjúban a zenész kifejtette, hogy szomorúan veszi tudomásul, hogy a Kistehént beskatulyázták egyfajta bölcsészzenekarként. Ő ugyanis – mint mondta – úgy érzi, a zenekart épp a progresszió élteti: olyan kötöttségek és megfelelési kényszer nélküli állapotban születnek a dalaik, melynek köszönhetően a Kistehén mindentől független lehet.

„Én legalábbis a szabadságkeresést, az öntörvényűséget progresszióként élem meg. És amennyiben ez a reneszánsz muzsika felé kanyarít, vagy miatta hosszú téli estéken nekiállok csángó dallamokat kutatni, akkor az lesz az én függetlenségem. Persze a tanyasi, kissé talán kapcaszagú magyar keretek közt, de mégis, legalább törekszem az újra” – mondta.

Íme, néhány meghatározó dal a pályafutásáról:

Andersen: Budapest

A dal az 1992-ben audiókazettán megjelent The Laughing Cow and Other Stories egyik dala. Az Andresenben Kolláron kívül Kratzl Gábor, Kárpáti „Dodi” József, Kiss Attila és David Bronstein játszott.

 


Én vagyok a Kistehén

Az azóta kultikussá vált dal és a hozzá kapcsolódó animációs klip a 2002-es Sziget Fesztivál reklámjaként debütált.

 


Kistehén: Szájbergyerek

Talán ez a 2005-ben megjelent dal volt a Kistehén legnagyobb slágere, a kicsit lakodalmas hangulatú zene és a furcsa szöveg a Tilos Rádió és a Dáridó közönségének is bejött.

 


Kistehén: I’m The Man

Kollár 2010-re szakított az addigi „mulatós-alternatív” stílussal, és egészen új irányba fordult. Ennek első lenyomata a Picsába az Űrhajókkal című album, amelynek elkészítették az angol nyelvű verzióját is. Ezen jelent meg a Vágjál hátba átdolgozása is.

 


Kistehén: Elviszem magammal

2012-ben Erdős Virág versét dolgozta fel a Kistehén. "Elhagyni azt, amiben éppen vagy, mert nem érzed jól magad benne – ez az dal kiindulópontja…. arról szól, mi mindent viszek magammal egy új életformába, például a Csokonai-összest vagy a Balatont” – mondta erről Kollár.

 


Kollár-Klemencz Grecsó Krisztiánnal a Rájátszásban

A kortárs költőket és kortárs popzenészeket összehozó Rájátszás sorozat 2012-es állomásán Grecsó Krisztiánnal közösen énekelnek:

 


Budapest Bár feat. Kollár-Klemencz László: Délutáni csókok

Kollár a Budapest Bár egyik legaktívabb énekese. A zenekar 2014-es címadó dala Kollár-Klemencz László szerzeménye.

 

 

Kistehén, legutóbbi lemeze, a Szomjas nők szintén 2014-ben jelent meg, itt végighallgatható:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!