szerző:
hvg.hu

Ötvenéves idén a Kistehén és a Szájbergyerek atyja, március 18-án pályafutása összes zenekarával ad születésnapi koncertet az A38-on. Mi pedig megmutatjuk pályafutása 7+1 dalát és pillanatát.

A zenész tagja volt a kora kilencvenes évek egyik legfontosabb budapesti „Tilos az á-s” zenekarának, az Andersennek, majd kisebb, a zenétől távolabb töltött időszak után, a 2002-es Sziget kistehenes reklámfilmjével, majd a Kistehén zenekar Szájbergyerek című slágerével ismerhette meg a szélesebb közönség.

Kollár-Klemencz és zenekara azóta számos új lemezt és több, a rádiókból is ismerős dalt is (Szerelmes vagyok minden nőbe, Elviszi a szél, Virágok a réten, Jó csávó a Markó, Ezt is elviszem magammal) készített, melyekkel több – humoros, melankolikus és költői – arcát is megmutatta.

©

A zenekar legutóbbi albuma, a Szomjas nők 2014-ben jelent meg – jelenleg új Kistehén- és Kollár-Klemencz-lemez is készül. Kollár-Klemeneczet az irodalmat dalokkal keresztező Rájátszásból és a kávéházi cigányzenét modern kontextusba helyező Budapest Bárból is ismerhetik a rajongók.

A hvg.hu-nak adott korábbi interjúban a zenész kifejtette, hogy szomorúan veszi tudomásul, hogy a Kistehént beskatulyázták egyfajta bölcsészzenekarként. Ő ugyanis – mint mondta – úgy érzi, a zenekart épp a progresszió élteti: olyan kötöttségek és megfelelési kényszer nélküli állapotban születnek a dalaik, melynek köszönhetően a Kistehén mindentől független lehet.

„Én legalábbis a szabadságkeresést, az öntörvényűséget progresszióként élem meg. És amennyiben ez a reneszánsz muzsika felé kanyarít, vagy miatta hosszú téli estéken nekiállok csángó dallamokat kutatni, akkor az lesz az én függetlenségem. Persze a tanyasi, kissé talán kapcaszagú magyar keretek közt, de mégis, legalább törekszem az újra” – mondta.

Íme, néhány meghatározó dal a pályafutásáról:

Andersen: Budapest

A dal az 1992-ben audiókazettán megjelent The Laughing Cow and Other Stories egyik dala. Az Andresenben Kolláron kívül Kratzl Gábor, Kárpáti „Dodi” József, Kiss Attila és David Bronstein játszott.

 


Én vagyok a Kistehén

Az azóta kultikussá vált dal és a hozzá kapcsolódó animációs klip a 2002-es Sziget Fesztivál reklámjaként debütált.

 


Kistehén: Szájbergyerek

Talán ez a 2005-ben megjelent dal volt a Kistehén legnagyobb slágere, a kicsit lakodalmas hangulatú zene és a furcsa szöveg a Tilos Rádió és a Dáridó közönségének is bejött.

 


Kistehén: I’m The Man

Kollár 2010-re szakított az addigi „mulatós-alternatív” stílussal, és egészen új irányba fordult. Ennek első lenyomata a Picsába az Űrhajókkal című album, amelynek elkészítették az angol nyelvű verzióját is. Ezen jelent meg a Vágjál hátba átdolgozása is.

 


Kistehén: Elviszem magammal

2012-ben Erdős Virág versét dolgozta fel a Kistehén. "Elhagyni azt, amiben éppen vagy, mert nem érzed jól magad benne – ez az dal kiindulópontja…. arról szól, mi mindent viszek magammal egy új életformába, például a Csokonai-összest vagy a Balatont” – mondta erről Kollár.

 


Kollár-Klemencz Grecsó Krisztiánnal a Rájátszásban

A kortárs költőket és kortárs popzenészeket összehozó Rájátszás sorozat 2012-es állomásán Grecsó Krisztiánnal közösen énekelnek:

 


Budapest Bár feat. Kollár-Klemencz László: Délutáni csókok

Kollár a Budapest Bár egyik legaktívabb énekese. A zenekar 2014-es címadó dala Kollár-Klemencz László szerzeménye.

 

 

Kistehén, legutóbbi lemeze, a Szomjas nők szintén 2014-ben jelent meg, itt végighallgatható:

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Nyolc hónapig nem jár a vonat, mert építik a BMW-gyárat Debrecenben

Nyolc hónapig nem jár a vonat, mert építik a BMW-gyárat Debrecenben

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet