szerző:
hvg.hu

A KiMitTud online adatigénylő rendszer lett a társadalmi célú, újító projekteket elismerő osztrák Sozial Marie egyik fődíjasa. A RadioKulturhausban, május elsején tartott díjátadón három magyar szervezet vehetett még át fejenként kétezer eurós elismerést. Két romákkal foglalkozó és egy nőjogi projekt: Integrom Program (Autonómia Alapítvány, BCG), a Bagázs Jogklinika és a Patent Egyesület bíróságfigyelő programja.

A KiMitTud egy nyilvános és bárki számára ingyenesen hozzáférhető, egyszerűen használható online adatigénylő rendszer. A projekttel az atlatszo.hu praktikus és jogi segítséget tud adni a felhasználóknak, képzéseket is szervez.Az idei SozialMarie díjra 2015. november és 2016. január között lehetett pályázni. A szakmai zsűri 15 szociális innovációt tüntetett ki összesen 54 ezer euróval, vagyis több mint 16 millió 800 ezer forinttal.

Az első az építészhallgatók és menedékkérők együttműködéséből létrejött, egy korábbi adóhivatal épületét lakhatóvá alakító bécsi „displaced space for change“, a harmadik pedig a civil szervezeteket magán- és közszférából is érkező támogatókkal összehozó cseh Philanthropists´ Stock Exchange lett.

A SozialMarie minden évben aktív fővédnököket is választ. 2016-ban Magyarországon Mautner Zsófi, a Chili és Vanília blog szerzője választhatott partnert a díjazott szervezetek közül.

„Azt hiszem, mindenkinek eljön az életében az az időszak, amikor megpróbálja visszaadni másoknak azt, amit ő maga kapott. Összefogással, ötletekkel, közösséggel pedig meg lehet váltani a világot" – mondta. Mautner a roma fiatalok nagyvállalatoknál való elhelyezkedését segítő Integrom Programmal fog együttműködni. Az Integrom a Boston Consulting Group tanácsadó cég és az Autonómia Alapítvány együttműködéséből alakult, hosszabb távon pedig a munkahelyi környezet és elfogadóbb társadalom kialakításához szeretne hozzájárulni.

Szintén kétezer euróval ismerte el a Sozial Marie a Bagázs Közhasznú Egyesület Jogklinikáját és adósságkezelő Programját. A projekt együtt dolgozik a telepi romákkal és a helyi intézményrendszerrel is, hogy segítse a sokszor bonyolult és nehezen kibogozható jogi helyzeteket. Magyar díjazott lett még a Patent szakembereknek Jogvédő Egyesület bíróságfigyelő projektje. A Patent 2013 és 2014 között Magyarországon elsőként indított olyan programot, ahol laikusok figyelték a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági ügyek tárgyalásait.

Az előző években tartott díjátadókról és a magyar díjazottakról, például a Hétesen működő modellprogramról vagy a Roma Sajtóközpont projektjéről korábbi cikkeinkben írtunk.

Mi a SozialMarie?

A legrégebbi európai innováció díjat egy osztrák házaspár – Wanda Moser-Heindl és Fritz Moser – hozta létre magánalapítványukkal, az Unruhe Privatstiftunggal 2005-ben. A pályázat társadalmi problémák hatékony megoldását célzó, újító projekteket (nem a legégetőbb problémákkal küzdőket) díjaz. Az első három – tizenötezer, tízezer és ötezer euróval járó – díjak mellett 12 projekt kap még kétezer eurós elismerést. Idén Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Németországból és Horvátországból közel 280-an pályáztak. „Tavaly óta hatalmasat ugrott az innováció színvonala” – mondta Moser-Heindl.

Az idei közönségdíjas Nem Adom Fel kávézó lett, ahol szinte csak fogyatékos emberek dolgoznak.


Az idei szakértő zsűri tagjai:

Josef Hochgerner (Társadalmi Innovációs Központ, Bécs), Anna Kadeřábková (Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem), Kovács Éva Judit (MTA Szociológiai Kutatóintézet), Barbara van Melle (szabadúszó újságíró), Marlies Sutterlüty (Campus Wien Főiskola); zsűrikoordinátor: Petra Radeschnig tréner és coach.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Mégsem kémkedtek az Apple-nél? Nem találják a kémchipeket

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight