szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss felmérés szerint a 16 és 29 évesek körében már csak 59% favorizálja a szinkronos filmeket, míg az 50-59 éves korosztály 89%-a továbbra is magyar hanghoz ragaszkodik.

A Cinema City országos reprezentatív kutatást végzett a különböző korosztályok mozis szokásairól. A felmérésből több érdekesség is kiderült a magyar mozizókról. Például az otthoni vendéglátás után a mozizás számít a leggyakoribb szabadidős programnak a megkérdezettek körében. Jellemzően a 16-24 év közöttiek mennek a legszívesebben moziba, a tizen-huszonévesek 75 százaléka ráadásul még többet járna moziba, ha tehetné, a munka vagy tanulás mellett. 37 százalékuk pedig az alapján választ mozit, hogy hol lehet online megvásárolni a jegyet a tervezett vetítésre.

A 30-49 évesek számára inkább már előre megtervezett program a mozizás, a megkérdezettek 10-ből 7 alkalommal akár már napokkal előtte eldöntik, hogy moziba mennek. Az 50 felettieknek pedig a kényelem a legfontosabb kritérium.

Az örök vitakérdésben is észlelhető némi változás az utóbbi években: a megkérdezettek többsége, vagyis az átlag magyar mozizó közönség, továbbra is ragaszkodik a szinkronizált alkotásokhoz, 78 százalékuk szerint ideális esetben a vetített film nyelve a magyar. Az adatok a másfél évvel ezelőtti kutatáshoz képest annyiban változtak, hogy a 16 és 29 évesek körében már csak 59 százalék favorizálja a szinkronos filmeket, míg az 50-59 éves korosztály 89%-a továbbra is magyar hanggal kívánja élvezni a vetítéseket, ezzel alakítva ki a 2015-ös kutatással azonos 78 százalékos átlag szinkronpreferenciát.

A felmérés alapján kiderült, hogy a legzavaróbb mozis szokás a széktámla rugdosása, ezt követi a hangos beszélgetés vagy a folyamatos, film alatti suttogás, illetve a közelben ülő gyermek hangoskodása, nyűgössége.

Az Allee mozijában kell ezentúl keresni a feliratos, eredeti nyelvű filmeket

Reagált a Cinema City a Mom Parkban található mozijának bezárására, és a magyar szinkrontól falra mászók illetve az itt élő külföldiek kérésére ezentúl az Allee hatos termében csak eredeti nyelven mennek majd a filmek.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában