szerző:
Gyarmathy Éva
Tetszett a cikk?

A majmok hangosan rikácsoltak, fenyegetőztek, de akkor már mindenki tudta, hogy ők csak majmok, akik akkor tudnak pusztítani és uralkodni, ha hiszünk nekik. Tanmese a kormány újabb oktatási törvénymódosításáról.

Egyszer is a majmok úgy döntöttek, hogy iskolába terelik az állatokat, és hogy a hatalmukat biztosítsák, mindenkinek fáramászást kellett tanulnia, és ebből vizsgáznia. Ezt tanmeseként ismeri már mindenki, és megmosolyogja, hogy bizony a halak, bár jól úsznak, de a fáramászás sehogyan sem tanítható meg nekik.

A tanmeséből azonban valóság lett. A majmok nem törődtek azokkal a szakemberekkel, akik jelezték, hogy ez vicc, és abba kellene hagyni a buta kísérletet. A majmok ugyanis nem a probléma megoldásában, hanem a gerjesztésében voltak érdekeltek. Egy ideig sikerrel is jártak, de lássuk, mi történt.

A majmok a tanárokra bízták a fáramászás tanítását, mert tudták, hogy rendkívül elkötelezettek, és mindent megtesznek, hogy a tananyagot átadják. A tanárok, bár látták a problémákat, igyekeztek megfelelni az elvárásnak, és a majmok által kijelölt feladatukat a legjobban ellátni. Mégis, a kísérlet kudarcba, majd tragédiába torkollott.

Eleinte voltak könnyítések. Sőt a halaknak, akiknek papírjuk van arról, hogy a szárazföldön elpusztulnak, a majmok külön medencét alakítottak ki, ahol a vízbe helyezett mászó fán gyakorolhattak. Úszkáltak is ügyesen le és fel a fán. Bár ez nem felelt meg az elvárásoknak, egyelőre békén hagyták őket.

Viszont a nem ennyire nyilvánvaló eltérések esetén nem volt kegyelem. Egyértelmű volt, hogy a feladat megoldható mind két lábbal, mind négy lábbal. A csuszkák ügyesen kúsztak fel és le, a mókusok is mindig jelest kaptak. A macskák csak akkor teljesítettek, amikor kedvük volt, de akkor kiválóan. Sajnos néhány csuszka fiókát ilyenkor megettek, de ez csak szórványos eset volt.

Több baj volt viszont a sas fiókákkal, akik sehogyan sem akartak a fára felmászni, rögtön a legmagasabb szirtekre szárnyaltak. Hiába a sok szidás és intő, ők csak a saját módjukon törtek felfelé. A sas szülők aztán nem látták értelmét, hogy a majmok iskolájába járassák a fiókáikat, így ez a probléma megoldódott.

Akadt azonban még elég sok baj. A kutyák hangosan ugatták a macskákat, akik azért is szívesen másztak a fára, hogy a fa alatt tehetetlenül ugráló kutyakölyköket hergeljék. A nyuszik és gazellák összevissza futkostak, és volt több egyéb madár, akik nem mászva mentek fel. Aztán végül a tanárok békén hagyták őket, mert a szakértők szerint ez így van jól. Ők is papírt kaptak arról, hogy különleges nevelési igényeik vannak.

A tanárok ennek ellenére már vért izzadtak, de az igazán nagy bajok akkor jöttek, amikor a majmok, a tanárok és a szakértők bölcs szavait figyelmen kívül hagyva, pénzzel és fenyegetéssel rávették a tanárokat, hogy mindenkit tereljenek a fára mászásba.

Az első tragédia akkor történt, amikor az őzike leesett a fáról, és kitörte a lábát. A szakértők szerint egy életre megnyomorodott. Utána a szülők estek egymásnak. A gepárd anyukának nem tetszett, hogy a lomha oroszlánnal olyan sokat foglalkoznak a tanárok, míg az ügyes kis gepárd kölyköt elhanyagolják. Az oroszlán mama és papa erre módszeresen elkezdte megölni a gepárd kölyköket.

Közben a majmok megvonták a halaktól a kedvezményeket, bezárták a medencéket. A tanárok kétségbeesetten vették észre, hogy hullahegyek gyűlnek a lábaik előtt. Egyre többször pedig már őket érte a támadás. Volt, hogy egy veszett rókakölyök harapott meg valakit. Magányos farkasok is bántalmaztak fizikailag tanárokat. Végül a farkas szülők falkába tömörülve elérték, hogy a kölykeiknek ne kelljen fára mászni.

A legsúlyosabb incidens az volt, amikor egy tigris szülő megette a tanárt. Ennek előzménye is tragikus volt. A kistigris, bár nagyon jól teljesített, mégis a mókusok kaptak több dicséretet, akik a fa tetejéig is felmásztak. Kistigris ezt nehezen viselte, és bosszúból megevett egy gyanútlan mókuskát.

A káosz teljes volt. Mindenki a másikat hibáztatta, a tanárok, diákok és szülők egymásnak estek. A majmok mindeközben fejüket csóválva kurkászgatták, bolhászgatták egymást egy magas kerítéssel körülvett erdőben, és látták, hogy eljött az ő idejük. Mindenki belegyengült a harcba.

Hogy mégsem lettek a majmok az uralkodók, az a zsiráfoknak köszönhető. Köztudott, hogy hosszú nyakuk nagyon nagy rálátást biztosít nekik a környező világra, másrészt hatalmas a szívük. És ez a nagy szív nagyon tud fájni. Mikor a zsiráf tanárok, szülők és diákok látták a sok szenvedést, és azt is látták, hogy a majmok nem hogy segíteni nem akarnak, de még inkább további szenvedéseket okoznak, odahajoltak a többiekhez, és felemelték őket, hogy ők is lássák a magasból, hogy mi megy a mélyben.

Onnan pedig jól látszott, hogy a majmok becsapták a tanárokat, a diákokat és a szülőket, és lehetetlen helyzetet kényszerítettek ki. Ha ez így marad, elpusztul a közösség.

A tanárok, a szülők és diákok segítségével maguk oldották meg, ami a majmok feladata lett volna, hogy a sokféleségnek megfelelő tanulási környezetet és elvárásokat adjanak. Óriási erőfeszítésekre volt szükség, hogy a pusztítás után képesek legyenek együttműködni ebben a munkában. Voltak még megtorpanások és tragédiák is, de amikor jöttek az első sikerek, a tanárok, diákok és szülők mind megerősödtek.

A majmok hangosan rikácsoltak, fenyegetőztek, de akkor már mindenki tudta, hogy ők csak majmok, akik akkor tudnak pusztítani és uralkodni, ha hiszünk nekik.

A szerző gyermekpszichológus.

 

Húsvéti meglepetés: jöhetnek a képzettség nélküli tanárok

Drasztikusan romolhatnak a tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerekek esélyei, jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, és a pedagógusokat arra kényszerítenék, hogy gyógypedagógusi munkát is végezzenek. Fű alatt újabb jogszabály készül.

A magyar iskola halott, és egyre több kárt okoz

Minden szülő azt gondolja, hogy az ő gyereke különlegesebb, mint a többi. Ez így is van, de nem mindenki tehetség, és nem is mindenki akar az lenni. Ha mégis az, könnyen rossz irányba nyomhatja a szülő, a pedagógus vagy a média.


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később

Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Facebook: Egyszerű technikai hiba volt a magyar politikusok visszafogása, de már elhárult

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást