Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Idén azt is kipróbálhatjuk a külföldi fellépőkkel és külön képzőművészeti helyszínnel erősítő fesztiválon, hogy mennyire vagyunk tehetségesek a korrupcióban.

Az már korábban kiderült, hogy a 2017-es kiadás mindenképp új korszak kezdetét jelenti a fesztivál történetében, hiszen először érkezik igazi A-ligás fellépő a fesztiválra (Slaves), de a közel teljes fellépősort böngészve azért találunk még bőven izgalmat nem csak a zenei, hanem a kulturális és civil programokban is.

Idén ráadásul a fesztivál tematikájában egy elég forró témával, a korrupcióval foglalkozik, és 2017-ben az is üzenetértékű, hogy nagy hangsúlyt kapnak a kormány által támadott civil szervezetek is a fesztivál helyszínét adó tópart környékén.

Zenei téren beindultak a nemzetközi kapcsolatok

A Bánkitótól megszokott magyar fellépősor mellett idén az is újdonságot jelent a programban, hogy több együttműködésnek köszönhetően érkeznek izgalmas zenekarok Észtországból vagy épp a régióból. Az észt Argo Vals – legújabb dalukat a neves KEXP mutatja be – a Bánkitó és az Intsikurmu fesztivál együttműködésének keretében jön a tóra space-gitárral és szétdelayezett improvizációval. Cserébe a Fran Palermo léphet fel a különleges hangulatú, erdő közepére megálmodott észt eseményen, de a zenekar rajongóinak nem kell aggódnia, ugyanis bánkon is bemutatják majd új albumukat Henri Gonzalezék. Az észtek mellett a csehek a DIV I DED zenekarral képviseltetik magukat, akik a magyar showcase fesztivál, a BUSH szponzorálásában érkeznek a Bánkitóra.

A Déli Színpadra keresztelt új elektronikus helyszínt a Lost Minute-ból már jól ismert Naga és Peter Bernath kurálják majd, ahol az öszes ismert buliszervező csapat, a Deepfields-től a Technokunston át a LavaLava-ig beleszól majd a programba. Az első hazai Boiler Room-bulit megtáncoltató Route 8 és Imre Kiss mellett az orosz Doyeq élő szettje is biztossá vált, mint ahogy az is, hogy a fesztivált a minden évben visszatérő Bernáthy Zsiga zárja.

Az Ernelláék és Hajduék új darabja is elcsíphető lesz

Továbbra is egyfajta független színházi szemlének tekinthető a fesztivál színházi programja. Hajdu Szabolcs társulatával, a Látókép Ensemble-lal például nem csak a nagy sikert arató Ernelláék farkaséknált viszi Bánkra, hanem a "következő résznek" is tekinthető, Kálmán napot is bemutatja majd. Mellettük ott szerepel a felhozatalban a Tünet Együttes, a Táp Színház, a Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is, Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig (nem túl) limonádé stand-uppal készül.

©

Honfoglalás korrupt verzióban

Ahogy az megszokott, a legfontosabb civil szereplők is képviseltetik magukat a Bánkitón, a TASZ-tól a K-Monitoron keresztül az Amnesty-ig. Az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót. A Tanítanék Mozgalom interaktív 'tanórát' tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon van kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékot hoz ahol a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséért a verseny folyik.

De tovább erősít képzőművészeti fronton is a fesztivál: idén először önálló névvel ellátott helyszínen mutatkozhatnak be a társadalmi problémákra érzékeny alkotók. Az ország közéletét elég plasztikusan kifejező Einstand névre keresztelt helyszínen a meghívott művészek között ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg.

A szinte garantáltan teltházas fesztiválra május 15-ig lehet kedvezményes áron jegyeket venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága