szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétvégén elhunyt legendás komikus olyan rossznak tartotta az általa rendezett filmet, hogy semmiképp nem akarta, hogy bemutassák, amíg ő életben van.

Jerry Lewis legendás amerikai komikus halála után máris sokan találgatják, vajon előkerül-e "elveszett" filmje, egy soha be nem mutatott holokausztdráma.

A The Day the Clown Cried egy bohócról szól, akit Hitler kifigurázásáért koncentrációs táborba zárnak és azt parancsolják neki, hogy ő vezesse a gyerekfoglyokat a gázkamrába.

A 91 éves korában szombaton elhunyt Lewis a film egyetlen példányát hosszú ideig saját széfjében őrizte, majd átadta az amerikai Kongresszusi Könyvtárnak. A BBC News hétfői cikke szerint a könyvtár 2015-ben azt a tájékoztatást adta, hogy csak 2024 júniusa után válik lehetővé, hogy kutatók, illetve a közönség megtekinthesse a filmet.

Ám a művész halála után a közösségi médián azonnal felmerült az igény, hogy a nézők láthassák a produkciót.

Lewis 1972-ben rendezte a filmet és a főszerepet is maga játszotta el. A kész produkciót azonban csupán maroknyi embernek mutatta meg és ő is többször leszögezte, hogy rossznak tartja a filmet, ezért amíg él, semmiképp nem akarja, hogy bemutassák.

Tavaly a film történetéről készült BBC-dokumentumfilmben látható volt az alkotás néhány jelenete, ezek később a YouTube-ra is felkerültek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával