szerző:
hvg.hu

A tavalyi, nagy vitákat generáló díjazott, Bob Dylan után az volt a fő kérdés, 2017-ben kevésbé ellentmondásos döntést hoz-e a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Végül a japán Nagaszakiban született, brit állampolgárságú Ishiguro kapta az elismerést.

Az 1954-es születésű írónak, Kazuo Ishiguronak több kötete is (például: Napok romjai, Ne engedj el…, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe, Az eltemetett óriás) is megjelent már magyar nyelven, 1989-ben már Man Booker-díjat is nyert a Napok romjaiért. Győzelme még így is óriási meglepetés, egyáltalán nem számítottak a fogadóirodáknál sem arra, hogy végül Ishiguro nevét mondják be 2017-es Nobel-díjasként.

Kazuo Ishiguro 1960 óta Nagy-Britanniában él, családja ötéves korában hagyta el a szülőföldet. A Kenti Egyetemen diplomázott 1978-ban, a mesterképzést két évvel később abszolválta a Kelet-Angliai Egyetemen kreatív írásból. Az angol nyelvű irodalmi színtér egyik legünnepeltebb szerzője volt eddig is. Legutóbbi alkotása a 2015-ös Eltemetett óriás.

A Napok romjaiból és a Ne engedj el!-ből is készült filmfeldolgozás. Előbbiben Emma Thompson és Anthony Hopkins, utóbbiban Carey Mulligan, Keira Knightley és Andrew Garfield játszotta a főbb szerepeket.

Ahogy arról korábban írtunk, évek óta vannak magyar esélyesei is a hatalmas elismerésnek. Krasznahorkai László és Nádas Péter az elmúlt években mindig ott szerepelt a favoritok között a Ladbrokes fogadóiroda esélyeseket soroló listáján. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen mindketten ott voltak a húsz legesélyesebb szerző között a fogadóiroda szerint.

A bejelentést megelőző hetekben a legnagyobb favoritok között a kenyai Ngugi Wa Thiong'o, a japán Haruki Murakami, a kanadai Margaret Atwood, az izraeli Amos Oz, a koreai Ko Un szerepelt.

A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A tavalyi évben emlékezetes módon Bob Dylan kapta meg az elismerést, már díjazása is nagy vitákat szült, főleg azok után, hogy a dalszerző/költő látványosan elzárkózott a díj átvételétől, amit végül az utolsó pillanatban vett át.

 

Mégis kellett Bob Dylannek a pénzjutalom

Nem akar Magyarországra költözni a nemrég magyar állampolgárságot kapott két szír ortodox egyházi vezető - tudta meg a hvg.hu. Hogy mi lesz velük, épp akkora rejtély, mint az állítólag szintén honosított ezer kopt keresztény ügye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Romlott ételt küldtek a menzára az óvodásoknak Muronyban

Romlott ételt küldtek a menzára az óvodásoknak Muronyban