szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi, nagy vitákat generáló díjazott, Bob Dylan után az volt a fő kérdés, 2017-ben kevésbé ellentmondásos döntést hoz-e a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Végül a japán Nagaszakiban született, brit állampolgárságú Ishiguro kapta az elismerést.

Az 1954-es születésű írónak, Kazuo Ishiguronak több kötete is (például: Napok romjai, Ne engedj el…, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe, Az eltemetett óriás) is megjelent már magyar nyelven, 1989-ben már Man Booker-díjat is nyert a Napok romjaiért. Győzelme még így is óriási meglepetés, egyáltalán nem számítottak a fogadóirodáknál sem arra, hogy végül Ishiguro nevét mondják be 2017-es Nobel-díjasként.

Kazuo Ishiguro 1960 óta Nagy-Britanniában él, családja ötéves korában hagyta el a szülőföldet. A Kenti Egyetemen diplomázott 1978-ban, a mesterképzést két évvel később abszolválta a Kelet-Angliai Egyetemen kreatív írásból. Az angol nyelvű irodalmi színtér egyik legünnepeltebb szerzője volt eddig is. Legutóbbi alkotása a 2015-ös Eltemetett óriás.

A Napok romjaiból és a Ne engedj el!-ből is készült filmfeldolgozás. Előbbiben Emma Thompson és Anthony Hopkins, utóbbiban Carey Mulligan, Keira Knightley és Andrew Garfield játszotta a főbb szerepeket.

Ahogy arról korábban írtunk, évek óta vannak magyar esélyesei is a hatalmas elismerésnek. Krasznahorkai László és Nádas Péter az elmúlt években mindig ott szerepelt a favoritok között a Ladbrokes fogadóiroda esélyeseket soroló listáján. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen mindketten ott voltak a húsz legesélyesebb szerző között a fogadóiroda szerint.

A bejelentést megelőző hetekben a legnagyobb favoritok között a kenyai Ngugi Wa Thiong'o, a japán Haruki Murakami, a kanadai Margaret Atwood, az izraeli Amos Oz, a koreai Ko Un szerepelt.

A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A tavalyi évben emlékezetes módon Bob Dylan kapta meg az elismerést, már díjazása is nagy vitákat szült, főleg azok után, hogy a dalszerző/költő látványosan elzárkózott a díj átvételétől, amit végül az utolsó pillanatban vett át.

 

Mégis kellett Bob Dylannek a pénzjutalom

Nem akar Magyarországra költözni a nemrég magyar állampolgárságot kapott két szír ortodox egyházi vezető - tudta meg a hvg.hu. Hogy mi lesz velük, épp akkora rejtély, mint az állítólag szintén honosított ezer kopt keresztény ügye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba

Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba