szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kiderül, ki követi Bob Dylant.

A Ladbrokes fogadóirodánál minden évben lehet fogadni az irodalmi Nobel-díjasra, ami – valljuk be – elég kiszámíthatatlan műfajnak számít. Több író, költő – például Murakami, Philip Roth, vagy a kenyai költő, Ngugi Wa Thiong'o – is sok éve befutónak számít, de a Svéd Királyi Akadémia szóvivője végül mindig más nevet mond ki, amikor bejelenti a győztest.

A tavalyi díjazott, Bob Dylan például ugyan évekig szerepelt a listákon, de soha nem a legelőkelőbb helyeken, nála tavaly esélyesebbnek számított a fogadóirodák szerint például két magyar író: Krasznahorkai László és Nádas Péter.

Ők egyébként évek óta benne ott vannak az élmezőnyben, és nincs ez másként idén sem.

Nádas Péter három nappal a bejelentés előtt a Landbrokes-listán a 11. legesélyesebbnek számít (az előtte állók közül sok a holtverseny) a 28-as oddszával. (Nádas Péter: Brüsszel nem védi meg a demokráciát, mert nem teheti – interjúnk Nádas Péterrel itt.)

Még nála is nagyobb esélyes a fogadóiroda szerint a korábban Man Booker-díjjal elismert író, Krasznahorkai László (Krasznahorkai László: "Szélhámosok vagyunk" – interjúnk itt olvasható), akire – három másik íróval együtt – már csak húszszoros összeget fizetne a Ladbrokes.

A Nobel-díjak győzteseit e héten hirdetik ki: hétfőn az orvosi-élettani, kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése. Október 6-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A 2017-es esélyesek listája jelenleg így néz ki, zárójelben az oddsokkal.

1.
Ngugi Wa Thiong'o
(4/1)

2.
Haruki Murakami
(5/1)

3.
Margaret Atwood
(6/1)

4.
Amos Oz
Claudio Magris
Javier Marias
(mindhárman 10/1)

5.
Adunis
(12/1)

6.
Don DeLilo
Yan Lianke
(mindketten 14/1)

7.
Ko Un
(16/1)

8.
Jon Fosse
(18/1)

9.
Antonio Lobo Antunes
Cesar Aira
Ismail Kadare
Krasznahorkai László
(mindhárman 20/1)

10.
Abraham B Yehoshua
Daniel Kahneman
Joyce Carol Oates
Peter Handke
Philip Roth
(mind az öten 25/1)

11.
Nádas Péter
(28/1)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

A vártnál is súlyosabb Kalmár Zsolt sérülése

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat