szerző:
Tetszett a cikk?

1993. november 18-án vették fel a zenekar legendás MTV Unpluggedját New Yorkban.

A zenekar hosszú ideig egyeztetett az MTV-vel az akusztikus stúdiókoncertről. Végül megállapodtak a fellépésben, de szerettek volna valamit mást, mint a megszokott, korábbi MTV Unpluggedok, melyeket szerintük a legtöbb fellépő úgy kezelt, mint rock-koncerteket, "mintha a Madison Square Gardenben léptek volna fel - akusztikus gitárokkal", mondta a zenekar dobosa, Dave Grohl.

A Nirvana két napot próbált a fellépésre, de ez a 48 óra nem volt problémamentes. A zenekar küzdött bizonyos dalok akusztikus változataival, az MTV-nek nem tetszett, hogy nem sztárokat hívtak vendégfellépőnek, hanem az ismeretlen Meat Puppets tagjait és, hogy nincs elég Nirvana-sláger a tervezett számsorrendben, Kurt Cobain pedig ideges volt és drogelvonással küzdött. "Se mosolyok, se tréfálkozás, se jókedv - mindenki aggódott egy kicsit a produkció miatt" - mondja egy szemtanú.

Aztán éppen ezért, vagy ezek ellenére - vagy így együtt - poptörténelmi performansz lett a dologból. A színpad hideglelős díszítést kapott - fekete gyertyák, kristálycsillárok, és liliomok ("Mint egy temetés?, kérdezte a műsor producere, "Pontosan. Mint egy temetés", válaszolta Kurt Cobain).

A zenekar Pat Smear turnégitárossal (ma Foo Fighters) és Lori Goldston csellistával lépett színpadra és sok más Unplugged-fellépővel ellentétben egy menetben vette fel a koncertet, nem részletekben. Kurt Cobain akusztikus gitárját, ugyancsak a megszokottaktól eltérően, Fender erősítőjébe dugta, és használta megszokott elektromos gitár-effektsorát. A zenekar 14 dalt adott elő, ebből 6 feldolgozás volt - ezek közül kiemelkedik a Bowie-féle The Man Who Sold The World, a poptörténelem egyik leggyönyörűbben elszúrt gitárszólójával, és a koncert lélegzetelállító záródalával, a blues-legenda Lead Belly Where Did You Sleep Last Night című balladájával -, 4 szám jött az áttörést jelentő Nevermindról, 3 pedig a nagyjából két hónappal korábban kiadott In Uteróról.

Amikor a koncert Lead Belly dalával véget ért, az MTV producerei ráadást szerettek volna kicsikarni a zenekarból. Cobain nem akart visszamenni a színpadra. Úgy érezte, a fellépésnek a legmegfelelőbb ponton lett vége.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!