szerző:
Tetszett a cikk?

1977. december 14-én mutatták be a Saturday Night Fevert, mely csúcsra járatta a diszkóőrületet.

Talán kevesen tudják: a diszkó, melyből a '70-es évek közepére világméretű divat és őrület lett, marginális, underground kultúrának indult, kezdetben főleg a meleg és a fekete közösség körében volt népszerű. Tömegkultúrává az évtized második felére lett.

1977-ben lett diszkóvá, mit diszkóvá, a diszkó katedrálisává, a New Yorki-i celebritások gyűjtőhelyévé a Studio 54 (melynek épülete egyébként 1927-ben épült). Megfordult ott mindenki Andy Warholtól Mick Jaggerig, Jackie Kennedy Onassistól Michael Jacksonig, Woody Allentől Salvador Daliig. Ide kapcsolódik a klubvilág egyik legabszurdabb legendája: ide vonult be 1977. május 2-án Mick Jagger felesége, Bianca (egyébként nem vonult be, mint később kiderült, csak egy fotó kedvéért pattant fel a ló hátára, de hát akkor is).

A diszkórobbanás egyik legfontosabb médiuma a Szombat esti láz című film volt, melyben a John Travolta által alakított munkásosztálybeli srác, Tony Manero kilátástalan hétköznapjait hétvégenként este a diszkóklub csillogó táncparkettjén próbálta feledni és feledtetni. A moziban ott van sok minden, ami nagyon 1977: a zenék, a divat, az AIDS előtti New York szabados szexualitása, faji villongások, némi kor- és társadalomrajz.

A film, melyet John Badham rendezett, s melynek producere, a filmzenét szállító Bee Gees producere, Robert Stigwood volt, ihletét egy 1976-os New York Times-cikkből merítette – az angol újságíró, Nik Cohn által írt Tribal Rites of the New Saturday Night az új diszkó-szubkultúrát dolgozta fel.

A film azonos című filmzenelemeze minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A filmet magát, azaz annak egy példányát, mint a korszakát kultúráját releváns módon megörökítő alkotást, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár is hivatalosan őrzi. A mozi nyert Grammyt (John Travolta, mint legjobb férfi főszereplő) és Golden Globe-ot is (legjobb film, legjobb férfi főszereplő).


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó