Hamvay Péter
Hamvay Péter

Olyan hatalmas a magyar próza, hogy mindjárt két emléknapja is lesz, egy február 18-án, és egy április 14-én. Egy népi meg egy urbánus.

A Magyar Írószövetség azt szeretné, ha február 18-a, Jókai Mór születésnapja a Magyar Széppróza Napja lenne. A tavaly novemberi ötlethez lelkesen csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia, és számos más irodalmi szervezet is.

Az örömbe azonban némi üröm is vegyül, ugyanis a magyar próza megünneplését a tavaly júniusi könyvhéten a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kezdeményezte. Ráadásul a Könyvhetet és a Könyvfesztivált szervező tekintélyes szakmai tömörülés a nemrégiben elhunyt Esterházy Péter születésnapját, április 14-ét választotta az általuk Magyar Próza Napjának nevezett esemény időpontjának. Kocsis András Sándor a MKKE elnöke kérdésünkre elmondta, hogy le is védették az ötletüket, így áprilisban ilyen néven megrendezik az ünnepet. Hozzátette, üdvözlik a Magyar Írószövetség kezdeményezését, de felhívta a figyelmet, hogy a névazonosság problémát jelenthet. Ezért a Szépírók Társaságával együtt fogalmazott levélben azt javasolták az Írószövetségnek, hogy Jókai Mór életműve előtti tisztelgésként, az író születésnapja legyen a Magyar Irodalom Napja.

Esterházy Péter
©

Kocsis András Sándor szerint az Írószövetség eddig sajnálatos módon nem reagált a levelükre. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára szerint azért nem reagáltak, mert nem is kaptak a MKKÉ-től levelet, csak a Szépírók Társaságától, az is válaszlevél volt. Az Írószövetség ugyanis megkereste a társaságot, hogy csatlakozzanak az általuk szervezett, februári Magyar Széppróza Napjához. A Szépírók erre válaszolták azt, hogy készülnek az eseményre, de áprilisra.

Erős Kinga azt is elmondta, hogy nekik nem Esterházy Péterrel van bajuk, nagyra becsülik munkásságát, egyszerűen nem tartották szerencsésnek, hogy a dátum közel van április 11-éhez, a József Attila születésnapján ünnepelt Magyar Költészet Napjához. Nem szeretnék elvenni a figyelmet a vers elől, ezért egy távolabbi időpontot kerestek, így esett a választás Jókai Mór születésnapjára a novemberi közgyűlésükön.  

Az Írószövetség titkára szerint a MKKÉ-nek egyeztetni kellett volna a nyári bejelentésük előtt, vagy legalább utána velük. Kocsis András Sándor lapunk kérdésére elmondta, szerintük azért kedvező a Költészet Napjához közeli dátum, mert egy többnapos rendezvénysorozatra készülnek. Önkritikát is gyakorolt, hozzá tette, több írószervezettel egyeztettek, sajnos az Írószövetség nem volt köztük, de megjegyezte, ők is megkeresették volna a MKKÉ-t.

Szóval van egy néhány ezer főt mozgató szakma, jobbára Budapesten, és nyár óta nem sikerült formálisan vagy informálisan szóba állniuk egymással egy, az egész irodalmi életet érintő, alapvetően pozitív ügyben.

Az Írószövetség mindenesetre könnyebben bejutott Hoppál Péter kulturális államtitkárhoz, mint a MKKE elnökéhez, és sikerült is ötvenmillió forintot kilobbizni a Magyar Széppróza Napjára. Ez az, ami februárban lesz, ha tudják még olvasóink követni. Javában szervezik is a programokat, gálaműsort a Petőfi Irodalmi Múzeumban, novellaíró pályázatot, lesznek programok Jókai életének fontos helyszínein, így Komáromban és Balatonfüreden, de számos más, vidéki városban is.

Jókai Mór
©

Erős Kinga biztosított bennünket arról, hogy február 18-án országra, sőt Kárpát-medencére szólóan megrendezik a Magyar Széppróza Napját. Bár annyi biztatót mondott az Írószövetség titkára, hogy felveszik a kapcsolatot a MKKÉ-vel, és Kocsis is arról tájékoztatott, hogy leülnek tárgyalni, de úgy tűnik két ünnepe is lesz a magyar prózának, egy szép és egy sima. Egy jobbos, meg egy balos, egy népi, meg egy urbánus, és romantikus és egy posztmodern.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot