szerző:
hvg.hu

Az egyik megalkotója döntött úgy, hogy a 2012 óta működő színházi sorozatot befejezi. Ez az a pécsi színház, ahol pár nappal ezelőtt lemondták egy darab előadását, amelyben Alföldi Róbert játssza a főszerepet.

(Az általam szervezett) Zsolnay Színház véget ért (2012-2018)
Élt 84 előadást.
Köszönöm mindazoknak a Társulatoknak és alkotóknak, akik megtiszteltek minket és eljöttek Pécsre. 

Ezt írta ki Facebookjára Kiss Mónika, a pécsi Zsolnay Színházként ismert színházi sorozatnak az egyik megálmodója és az előadások egyik aktív szervezője. A hvg.hu-nak Kiss fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézmény megszüntetése saját döntés volt, "az ok, azt gondolom, elég nyilvánvaló" - tette hozzá.

Később ezt a nyilvánvaló okot ki is fejtette, mint írta: az Alföldi-ügy tett pontot a Zsolnay Színház végére. Megfogalmazása szerint letiltottak, cenzúráztak egy színházi előadást, ezért fejezi be az eddig sok független színházi darabnak is helyt adó programsorozatát.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. irányítása alatt álló színházról beszélünk, májusban itt vendégszerepelt volna az Igenis, miniszterelnök úr Alföldi Róbert főszereplésével, de a választások után pár nappal kiderült, hogy a meghívás már nem áll.

Színházi forrásból akkor úgy értesültünk, hogy februárban kezdték szervezni a vendégelőadást, végig e-mailen egyeztettek, a pécsiek viszont a lemondást postai úton továbbították az Átriumnak. A pesti intézmény onnan tudta meg, hogy az Alföldi-darabot Baranyában lefújták, hogy a jegyértékesítés leállt pénteken, illetve a Facebookon is látták, hogy az előadás elmarad. 

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. hivatalos értesítésében csupán annyi állt, hogy a már leszervezett, leegyeztetett előadás megtartását nem vállalják, döntésüket nem indokolták.

Alföldi Róbert az esethez annyit fűzött hozzá, hogy ő sem ismeri ugyan a lemondás okát, de nem nagyon tud mást elképzelni, mint hogy a zalaegerszegi minta ismétlődik. Zalaegerszegre egy beszélgetésre hívták Alföldit még a választás előtt, a programot azonban később ugyancsak lefújták. Március 22-ére hívták Alföldit, de Zalaegerszegen időközben rájöttek, pont akkor és pont ott akarják megtartani a március 15- megemlékezést. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!