szerző:
MTI / hvg.hu

A Christie's árverés első napján majdnem hétszáz millió dollár jött össze.

Már az árverés első napján, kedden megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja: David Rockefeller amerikai milliárdos hagyatéka eddig 648,4 millió dolláros (172 milliárd forintos) bevételt hozott.

A korábbi csúcsot Yves Saint Laurent francia divatfejedelem hagyatéka tartotta, 2009-es párizsi aukcióján 484 millió dolláros eredmény született.

A Rockefeller-aukció első napján 44 festményt árvereztek el, a művek a 19. és a 20. században készültek. A legnagyobb érdeklődés Pablo Picasso Fillette a la corbeille fleurie (Lány virágkosárral) című portréját övezte, 115 millió dollárt fizetett érte a nyertes licitáló. A Christie's aukciósház előzetes becslései nem haladták meg a 100 millió dollárt.

A festményen a párizsi Montmartre virágárusa, Linda aktja látható egy kosár vörös rózsával. A spanyol festő 1905-ben alkotta a képet, egy évvel azután, hogy Párizsba költözött. Rockefeller előtt Gertrude Stein író és műgyűjtő tulajdonában volt, ő közvetlenül Picassótól vásárolta.

Több festmény eladási ára döntött rekordot kedden: a Nymphéas en fleur (Virágzó vízililiomok) 84,7 millió dollárral Claude Monet legdrágább képe lett, az Odalisque couchée aux magnolias (Fekvő odaliszk magnóliával) 80,8 millió dollárral Henri Matisse, a La vague (A hullám) 35,2 millió dollárral Paul Gauguin, a Tigre jouant avec une tortue (Teknőssel játszó tigris) 9,9 millió dollárral Eugene Delacroix legmagasabb áron elárverezett alkotása lett.

A legendás olajmágnás unokája, a 2017-ben 101 éves korában elhunyt John Rockefeller végakarata szerint a bevétellel különböző jótékonysági szervezeteket támogatnak.

A Christie's New York-i Rockefeller-árverése csütörtökig, az online licit péntekig tart, a különleges katalógus darabjai itt láthatók, a Christie's oldalán pedig virtuális túrát is lehet tenni a művek között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emőd Péter Kult

Rekordárveréssel adnak fricskát Trump korlátolt politikájának

Történelmet írhat a néhány hónapja elhunyt amerikai milliárdos, David Rockefeller műgyűjteménye: ilyen értékű kollekció még sosem került kalapács alá, a bevételt meg csupa olyasmire fordítják, amire Donald Trump nem ad pénzt.